Φοράει τη στρατιωτική του στολή και παίρνει θέση μπροστά στο μικρόφωνο. Ο Γιούρι, επαγγελματίας δημοσιογράφος τα τελευταία 23 χρόνια, άφησε τη δουλειά του και τη ραδιοφωνική του εκπομπή σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό του Κιέβου και εδώ και δυο μήνες πολεμάει στην περιοχή του Μικολάιβ, εξηγώντας στην κάμερα της ΕΡΤ πως η απόφαση αυτή ήταν δύσκολη για τον ίδιο.
Σε ερώτηση της απεσταλμένης της ΕΡΤ, Έλενας Αποστολίδου, για το πώς πήρες την απόφαση να πάει στον πόλεμο απαντά: «ένα μέρος της προσωπικότητάς μου, η δημοσιογραφική μου πλευρά μου έλεγε ότι πρέπει να βρω τρόπο να φανώ χρήσιμος ως δημοσιογράφος για τη χώρα μου, δεν πρέπει να πάρεις κάποιο όπλο στα χέρια σου και δεν πρέπει να έχεις αυτά τα όπλα στα χέρια σου. Η άλλη πλευρά μου, του πολίτη μου έλεγε ότι δεν είναι ώρα για παιχνίδια σαν αυτά, πρέπει να πάρεις μια απόφαση, τη σημαντικότερη της ζωής σου μπορείς τώρα να υπερασπιστείς τις αξίες σου».
Πλέον επιστρέφει στη δουλειά του μαζί με τον συνάδελφο του με τον οποίο πήραν την απόφαση μαζί να πολεμήσουν για την πατρίδα, τις λιγοστές φορές που επιστρέφει από το μέτωπο.
«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς να ξοδεύουμε μια ώρα κάποιες μέρες εκτός στρατού για να κάνουμε την εκπομπή μας, δεν είναι ότι επιστρέφουμε στην προηγούμενη ζωή μας ή στη δουλειά μας, γιατί αύριο το πρωί θα είμαι στο στρατό και πάλι», λέει ο Γιούρι Ματσάκι.
Προσθέτει ότι «αυτή στη στιγμή οι γονείς μου είναι πρόσφυγες, η κόρη μου είναι πρόσφυγας, οι γονείς μου έμεναν στο Χάρκοβο και πριν λίγες ημέρες ένας πύραυλος χτύπησε τον ηλεκτρισμό. Το μόνο πράγμα που θέλω να πω στον κόσμο είναι ότι υπάρχει ανάγκη να προστατευθούν οι πολίτες».
Ο Γιούρι όπως λέει έχει όνειρα και στόχους αλλά τα έχει βάλει στην άκρη καθώς αυτή τη στιγμή θέλει να συνεχίσει να πολεμάει για την πατρίδα και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του να επιστρέφει πίσω από το μικρόφωνο.
Σύμφωνα με την Έλενα Αποστολίδου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21:00 της ΕΡΤ, στο Κίεβο ήχησαν και πάλι σειρήνες υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος του πολέμου είναι πάντα εκεί. Όπως είπε είναι πολλοί εκείνοι που επιστρέφουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ενώ υπάρχει κι ένα εσωτερικό κύμα προσφυγιάς προς τη συγκεκριμένη πόλη. Τέλος σε ό, τι αφορά τον νότο και την ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας η Έλενα Αποστολίδου ανέφερε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς περιμένουν μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Αποστολή: Έλενα Αποστολίδου, Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, Ήχος: Αντώνης Κυπραίος