Σε συνέχεια των εγκαινίων του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στην Αλόννησο, το 2020, γνωστό ως «ο Παρθενώνας των ναυαγίων», τρία νέα υποβρύχια μουσεία εγκαινιάστηκαν στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας, την 30η Ιουλίου 2022, από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η επόμενη ημέρα της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, ο θεσμός «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι τα κύρια θέματα για τα οποία μας μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ Κατερίνα Δημηνίκου
Μετά και τα εγκαίνια της 30ης Ιουλίου 2022 τα τριών νέων υποβρύχιων μουσείων στην περιοχή της Αμαλιάπολης, υπάρχει συνέχεια για τον κόλπο του Παγασητικού;
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την προστασία και ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, αρχαιολογικού και ιστορικού. Ειδικά για την περιοχή της Αμαλιάπολης Μαγνησίας, ο προγραμματισμός μας είναι η πιλοτική λειτουργία τεσσάρων ακόμη ναυαγίων. Επομένως, ο Παγασητικός αποκτά έναν πολύ σημαντικό υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο, για την ώρα θα έλεγα, μοναδικό στην Ελλάδα.
Για την υπόλοιπη Ελλάδα, υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός;
Φυσικά. Έχουμε ήδη αποδώσει 91 ναυάγια νεότερων χρόνων, προκειμένου και αυτά να μπορέσουν να καταστούν επισκέψιμα. Στην Τζια για παράδειγμα, έχουμε αποδώσει τρία. Επομένως, όπως σας είπα, υλοποιούμε τον συνολικό σχεδιασμό μας, με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργήσαμε το 2020.
Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο συσχετίζεται με κάποιον τρόπο με το πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», το οποίο σχεδιάστηκε επίσης το 2020;
Όχι. Ο θεσμός «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». είναι ένας διαφορετικός θεσμός. Δεν σχετίζεται με τα αρχαιολογικά – καταδυτικά πάρκα.
Ποιος είναι ο κύριος στόχος του εν λόγω θεσμού;
Στα πλαίσια αυτού, πραγματοποιούμε διοργανώσεις σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος σχετίζονται με την ύφεση που γνώρισε ο πολιτισμός την περίοδο της πανδημίας;
Σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια, ούτως ή άλλως, η ώσμωση σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν μέσα στις αρχικές μας πολιτικές. Γι’ αυτό άλλωστε το είχα εξαγγείλει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Και η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες;
Ναι ακριβώς. Η πανδημία και το γεγονός ότι δεν θέλαμε να έχουμε ένα σιωπηλό καλοκαίρι το 2020, μας ώθησε να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Έτσι δημιουργήσαμε αυτόν τον νέο θεσμό.
Από το 2020, τίθεται πλέον σε εφαρμογή κάθε καλοκαίρι;
Ακριβώς. Αρχικά από το καλοκαίρι του 2020 έως και το φετινό καλοκαίρι του 2022, έχουμε περισσότερες από 140 με 150 εκδηλώσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.
Θα μας αναφέρετε τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού, για το επόμενο διάστημα;
Οι βασικοί πυλώνες στον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η απόδοση του πολιτιστικού αποθέματος, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και προφανώς η στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Κυρία Μενδώνη σας ευχαριστώ πολύ!
Σας ευχαριστώ!