Πολίτης ζήτησε πριν λίγες ημέρες, μέσω της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, από τον Δήμο και από το Δασαρχείο Αγιάς να ενδιαφερθούν για πολύ μεγάλο δέντρο που βρίσκεται δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Αγιάς βλέποντας ότι έχει “στεγνώσει”.

“Πρόκειται για πλάτανο” σημείωνε ο ίδιος “ο οποίος, αν έχει σαπίσει, θα πρέπει να κοπεί, πριν πέσει όλος ή μέρος του και προκληθεί ατύχημα”. Επίσης, με το κείμενο που δημοσιεύσαμε καλούσαμε το Δασαρχείο να ελέγξει αν το δέντρο είναι άρρωστο από τον μύκητα του μεταχρωματικού έλκους, την γνωστή καταστροφική ασθένεια των πλατάνων, και να γίνουν οι δέουσες κινήσεις ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση σε δεκάδες άλλα πλατάνια που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο.

Η ανταπόκριση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση στο αίτημα του πολίτη. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Νίκος Τσιαγκάλης ενδιαφέρθηκε, ενημερώθηκε το Δασαρχείο και οι δασολόγοι που πήγαν στο σημείο, διαπίστωσαν δυστυχώς ότι πράγματι ο πλάτανος έχει νεκρωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, αλλά ότι ευτυχώς δεν πρόκειται για νέκρωση από μεταχρωματικό έλκος το οποίο πολύ εύκολα μεταδίδεται από δέντρο σε δέντρο.

Αυτό, όμως, που οι δασολόγοι διαπίστωσαν προς πολύ μεγάλη τους έκπληξη, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσιαγκάλης, είναι ότι ο τεράστιος και όμορφος πλάτανος νεκρώθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση!!! Κάποιος, ανοίγοντας τρύπα στη βάση του και ρίχνοντας φυτοφάρμακο, τού προκάλεσε ουσιαστικά – ηθελημένα φυσικά – τον… “θάνατο”.

Οι ειδικοί ήταν κατηγορηματικοί ως προς αυτό, και το πόρισμά τους λέει ότι πρέπει να κοπεί γιατί μπορεί με δυνατό άνεμο να σπάσουν τα κλαδιά του και να δημιουργήσουν προβλήματα ή στο δίπλα κτίριο, δηλαδή στο σχολείο, ή να προκαλέσουν τραυματισμό κάποιου που θα περνάει από κάτω.

Ο κ. Τσιαγκάλης μας διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει τάχιστα και μάλιστα θα εξεταστεί η περίπτωση να μην κοπεί εξολοκλήρου ώστε ο πλάτανος από μόνος του πάλι να αρχίσει να αναπτύσσεται και κάποια στιγμή να μπορεί να χαρίσει ξανά την σκιά και την δροσιά του στα παιδιά του σχολείου.

Παραμένει, βέβαια, η μεγάλη απορία, γιατί κάποιος προχώρησε στην παρανοϊκή αυτή ενέργεια να “κάψει” το δέντρο… Έλεος…

choraagia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω