«Το έργο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας διαρκώς διευρύνεται και εμβαθύνεται, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει τον θεσμό σε εργαλείο προώθησης της συνεργασίας των ορθοδόξων λαών, της προστασίας των διωκόμενων χριστιανικών πληθυσμών, της επίτευξης της ειρήνης σε περιοχές που αυτή έχει διαταραχθεί και εν γένει της ανάδειξης των παραδοσιακών αρχών επί των οποίων θεμελιώθηκε ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός από τον Ατλαντικό ωκεανό ως τα Ουράλια».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την προσφώνησή του στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΣΟ και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η ΔΣΟ και το ΕΚΠΑ «συμφώνησαν να διερευνήσουν τις προοπτικές μιας σειράς συνεργασιών, οι οποίες απαιτούν ερευνητική τεκμηρίωση και επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη. Προς το σκοπό αυτό, το ΕΚΠΑ αξιοποιεί το Κέντρο Αριστείας “Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος”». Επίσης, «τα 2 μέρη συμφώνησαν να οργανώσουν μέσω κοινών δομών που θα αναπτυχθούν δράσεις, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων, διασκέψεων, θεσμικών συναντήσεων μελέτης και έρευνας, δραστηριοτήτων κατάρτισης, προγραμμάτων που θα σχετίζονται πρωτίστως με το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών, όλων των δογμάτων και των ομολογιών, που διαβιούν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, καταγράφοντας τις παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων, τις διώξεις που υφίστανται λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας, την ανάδειξη των δράσεών τους και την διερεύνηση ενδεχόμενων δυνατοτήτων ειρηνικής, αρμονικής και ασφαλούς συνύπαρξης και συνεργασίας με άλλους αλλόθρησκους πληθυσμούς, στις πατρογονικές τους εστίες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, σημείωσε ότι «για την επίτευξη των στόχων μας απευθυνθήκαμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, που διακρίνεται για το κύρος μιας διαδρομής 184 χρόνων προσφοράς, αλλά και τη διεθνή καταξίωση. Ώστε και με τα δικά σας φώτα να προχωρήσουμε τις πρωτοβουλίες μας με τον αρτιότερο τρόπο. Όπως γνωρίζετε η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα με τα εκλεκτά ακαδημαϊκά μέλη του Κέντρου Αριστείας μπορεί να θεμελιώνεται τυπικά σήμερα, ουσιαστικά, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει με την έκδοση, που σύντομα θα κυκλοφορήσει με θέμα: ‘‘Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στον κόσμο’’ υπό την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής κ. Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου. Η ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή επεδίωξε με ποικίλες παρεμβάσεις να αναδείξει το ζήτημα στη διεθνή κοινότητα, μη επιτρέποντας να παραδοθεί στη λήθη και ως εκ τούτου να νομιμοποιηθεί η παράνομη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί, η οποία φοβούμαι ότι εντάσσεται σε μια εσκεμμένη πολιτική γενοκτονίας της μνήμης».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «ήδη επεξεργαζόμαστε τη σκέψη δημιουργίας ενός Ινστιτούτου, Επιστημονικού Κέντρου, που θα καταγράφει τη διαχρονική παρουσία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, τις διώξεις που υφίστανται, καθώς και θα προωθεί πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιστροφής στις εστίες τους και την εν γένει προστασία και ανάδειξη των παραδόσεων και του πολιτισμού τους».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η ΔΣΟ δεν μπορεί να λείπει από τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που η ΕΕ προκήρυξε, και ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τη δημιουργική συμβολή μας σε αυτόν. Για μια Ευρώπη ανοιχτή και πρωτοπόρα σε νέες ιδέες, που δεν λησμονεί, όμως, τους πυλώνες του πολιτισμού της, την Αθήνα, την Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη. Την ελληνική γραμματεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τους πατέρες της εκκλησίας».

Εξωστρέφεια

Ο οικοδεσπότης Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος, αφού εξήρε το ρόλο που επιτελεί η ΔΣΟ ως διεθνής θεσμός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί, σημαντικό στρατηγικό στόχο. Επιδιώκουμε σταθερά την προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη της διεθνούς φυσιογνωμίας του. Γι’ αυτό και το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με πολλά Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα, καθώς και οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας».

Χαιρετισμούς απηύθηναν επίσης ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, μέλος της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ και ο επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας “Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος” καθηγητής Κ. Σωτήρης Δεσπότης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Δημήτριος Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Σχολής ΟΠΕ κ. Μ. Σπουρδαλάκης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Α. Χαλδαιάκης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Χ. Καραγιάννης, η καθηγήτρια κ. Κ. Κεφαλέα και οι Σύμβουλοι της ΔΣΟ, ο δρ Κωνσταντίνος Μυγδάλης και ο κ. Αλεξάντερ Φομένκο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω