Σε μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Κατερίνας Καραγιώργου για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών επισημαίνονται τα εξής:
“Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,
Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί,
Οι Τρεις Ιεράρχες συνδυάζοντας την υψηλού επιπέδου για την εποχή τους μόρφωση με την αγιότητα του βίου τους, πέτυχαν την κράση του ελληνικού πνεύματος με το καινό μήνυμα του Ευαγγελίου. Η σύνθεση αυτή, η οποία συντελέστηκε χωρίς βέβαια την αυτούσια αφομοίωση των στοιχείων του ελληνικού πνεύματος, υπηρέτησε αναμφίβολα τόσο τον χριστιανικό ελληνισμό όσο και τον ορθόδοξο χριστιανισμό και έθεσε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πνεύματος και πολιτισμού. Τους τιμούμε, μεταξύ άλλων και ως προσωπικότητες της ανιδιοτελούς αγάπης, οι οποίοι αξιοποίησαν την παιδεία που έλαβαν, ως εργαλείο στο δρόμο της πολυδιάστατης προσφοράς στον συνάνθρωπο και την ημέρα της κοινής μνήμης τους, εορτάζει συνολικά η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα, καθώς έχουν θεσπιστεί ως οι προστάτες της Ελληνικής Παιδείας.
Αντλώντας το μήνυμα της εορτής από τη διδασκαλία τους, στρεφόμαστε αναπόφευκτα στην ανάγκη διαρκούς αναζήτησης του σκοπού και του βαθύτερου νοήματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε μια εποχή κρίσης των αξιών και του κινδύνου του υποβιβασμού της αξίας της ανθρώπινης ζωής μπροστά σε σκοπιμότητες και συμφέροντα, το σχολείο, με τις αξίες που πρεσβεύει και την αγάπη για τη γνώση που εμπνέει, είναι η ελπίδα του σύγχρονου κόσμου και η δύναμη αλλαγής. Οι εκπαιδευτικοί στο σύγχρονο ανοικτό και δημοκρατικό σχολείο των υψηλών στόχων, διαθέτοντας ελευθερία του πνεύματος και επάρκεια παιδαγωγικής κατάρτισης, καλούνται να μεταποιήσουν την πλούσια γνώση και τον καταιγισμό των πληροφοριών που δέχονται οι σύγχρονοι μαθητές και μαθήτριες, σε μέσο ολοκληρωμένης ανάπτυξης της προσωπικότητας του κάθε παιδιού. Εξακολουθεί και στην εποχή μας να υπαρχή η ανάγκη να καθίστανται πρότυπα δια μέσου των οποίων θα λαμβάνουν οντότητα τα πνευματικά ιδεώδη και οι πανανθρώπινες αξίες, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες, με αυτενέργεια, ελεύθερα θα προσλάβουν και θα αναδείξουν.
Είναι πάντοτε επίκαιρη η διδασκαλία του Μ. Βασιλείου, ο οποίος στο ερώτημα για τον σκοπό της Παιδείας, απαντούσε «τι άλλο, βεβαίως, από το να επιμεληθούμε για την κάθαρση της ψυχής, για την καλλιέργεια αυτής στην αρετή, για τη διαμόρφωση καλών και ενάρετων χαρακτήρων» (P.G. 31, 956)”.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις