Στην επιφάνεια ήρθε και πάλι η ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευροκοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ μετά την αποκάλυψη της είδησης πως έχει συλληφθεί  μαζί με τον σύζυγό της με την κατηγορία της διαφθοράς.  (διάβασε εδώ ποια είναι η Ευρωβουλευτής που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς – Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και οι κοινές ασχολίες)

Ο ιδιαίτερα θερμός τρόπος με τον οποίο η Εύα Καϊλή είχε επιλέξει να υπερασπιστεί το Κατάρ, τη χώρα όπου διεξάγεται το Μουντιάλ και όπου 6.500 εργαζόμενοι (σύμφωνα με τον Guardian) έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος από το οποίο προέρχεται. 

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πριν μιλήσει για bullying στο Κατάρ και εργασιακό… παράδεισο, είχε επισκεφτεί και τη χώρα, στις αρχές Νοεμβρίου. Και όταν επέστρεψε στο Στρασβούργο, είχε κάνει την ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο και άφησε τους πάντες άφωνους.

Είχε κάνει λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στη χώρα που καταγγέλλεται για πενιχρούς μισθούς και συνθήκες κόλαση για τους εργάτες… Κατά την Εύα Καϊλή, δε, το Μουντιάλ του Κατάρ είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι κάνει bullying στο Κατάρ αλλά «πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» και σημείωσε ότι «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μόνος μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και μειώνοντας τον κατώτατο μισθό. Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να τους κάνουν διακρίσεις. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλάει ή εμπλέκεται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Περισσότερα Εδω