ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, το φόντο στο Βελλίδειο Πνευματικό Κέντρο ήταν μόνο κόκκινο. Η διάθεση ωστόσο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευχάριστα «πολύχρωμη», αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι στη συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ο λόγος δόθηκε εξ’ αρχής και με μεγάλη γενναιοδωρία και σε αντιπολιτευόμενα τον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να χειροκροτηθεί και να συνοδευτεί με την ευχή να αποτελέσει το τέλος της εχθροπάθειας που χαρακτηρίζει εδώ και μια δεκαετία τις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.

ΩΣ ΠΡΟΣ το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου τώρα, φρονώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τις απαντήσεις που έδωσε στο θέμα των υποκλοπών (θέμα που του έδινε αέρα υπεροχής έναντι του κατηγορουμένου αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη) ακύρωσε κάθε επιχείρημα εναντίον της λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών. Διότι, η τοποθέτησή του σε ότι αφορά το θέμα της παρακολούθησης Πιτσιόρλα και Σαγιά (ενός πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου δηλαδή) ήταν ξεκάθαρη:

ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ότι, όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Στέργιο Πιτσιόρλα κι αυτό γινόταν εν γνώσει του. Υπερηφανεύτηκε ότι δεν παρενέβη υπέρ του υπουργού, φίλου του και στελέχους του κόμματος του κι άφησε την ΕΥΠ να συνεχίζει να τον παρακολουθεί χωρίς να νιώσει ποτέ την ανάγκη να του γνωστοποιήσει ότι ήταν θύμα παρακολούθησης. Ούτε και τώρα είπε, αισθάνεται υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις στον κ. Πιτσιόρλα παρότι θεωρεί λογικό να αισθάνεται οργή ως παρακολουθούμενος. Γιατί; Γιατί, όπως είπε, η ΕΥΠ αποφάσισε να τον παρακολουθεί! Κι αυτός, ως θεσμικός σεβάστηκε την ανεξαρτησία της λειτουργίας της!

ΟΠΟΤΕ, το συμπέρασμα που συνάγεται από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είναι ότι η ΕΥΠ ορθώς παρακολουθεί όταν το αποφασίζει! Ορθώς επίσης, των παρακολουθήσεών της δεν εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα! Οι δε πρωθυπουργοί, όταν ενημερώνονται για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ, δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο της γιατί αυτό είναι αντιθεσμικό! Συνεπώς, οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ είναι και νόμιμες και ηθικές και χρήσιμες, ιδίως αν οδηγήσουν κάποιους – όπως είπε – στο εδώλιο! Και οι πολιτικοί που δεν πρέπει να εξαιρούνται και να ενημερώνονται το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εύχονται να μη βρεθούν κατηγορούμενοι. Κι αν όντως δεν προκύψει ενοχή εις βάρος τους, δεν δικαιούνται να ζητούν εξηγήσεις από εκείνους που ενέκριναν την παρακολούθησή τους.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ θέση! Νομίζω καλύτερο υπερασπιστή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΥΠ δε θα μπορούσε να βρει! Και ελπίζω, για το καλό της πολιτικής ζωής της χώρας, η συζήτηση για τις υποκλοπές να τελειώσει εδώ. Γιατί πριν επιχειρηματολογήσει τόσο πειστικά ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόμασταν ένα στάδιο από το να ακούσουμε ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ πρέπει να ανεβαίνουν στη «Διαύγεια».

ΚΑΤΑ τα λοιπά στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Υπεραμύνθηκε του νέου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», χαρακτηρίζοντάς το όπως και το προηγούμενο που έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ανέκδοτο, «κοστολογημένο».
  • Αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που από το 2016 δίνουν πρώτο κόμμα τη Ν.Δ. και απέκλεισε το σενάριο της – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «τερατογένεσης» εάν ο Ελληνικός λαός δεν εκλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.
  • Έσπευσε να επικαιροποιήσει το περίφημο και αλαζονικό «εσένα σε έχω» που είχε πει στον πρόεδρο της Ν.Δ. στη βουλή το 2019 με μία νέα πρόκληση αναμέτρησης: «Δε με συμφέρει να παραιτηθεί (σ.σ. για το θέμα των υποκλοπών) ο σημερινός πρωθυπουργός γιατί με συμφέρει να τον έχω αντίπαλο με όσα τον βαρύνουν»… Σημειώστε ότι αυτό ακριβώς υποστηρίζει στο περιβάλλον του και ο κ. Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα!
  • Τόσο για την ενεργειακή κρίση, όσο και για τη χρηματοδότηση του προγράμματός του, είπε θα «φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια». Διατύπωση πρόθεσης που ηχεί ευχάριστα στα ώτα όλων μας, αν ξεχάσουμε ότι την προηγούμενη φορά που ήταν να φορολογηθεί η αισχροκέρδεια δια της λίστας Λαγκάρντ, την «πλήρωσε» ο καστανάς της πλατείας Αριστοτέλους που συνελήφθη από το ΣΔΟΕ γιατί δεν έκοβε αποδείξεις…
  • Υπεραμύνθηκε της προθυμίας του, αλλά και της δυνατότητας να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ που, όπως επισημάνθηκε, του έχει φορτώσει όλα τα δεινά της χώρας και τον κ. Βαρουφάκη τον οποίο απέπεμψε από την κυβέρνηση. Πλην όμως – πριν αποκλείσει το σενάριο της τερατογένεσης – δε ρωτήθηκε αν έχει καμία αξία να συζητάμε το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή, όταν το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά συμμετοχή σε μία τέτοια σύμπραξη με το επιχείρημα «δεν συνεργαστήκαμε με τον Τσίπρα το 2015 που ήταν άφθαρτος, θα συνεργαστούμε σήμερα;».

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Το ενδιαφέρον της συνέντευξης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη εξαντλήθηκε στις δέκα πρώτες ερωτήσεις. Βοήθησε σε αυτό ότι οι ερωτήσεις που τέθηκαν δεν ήταν «προϊόν μονοκαλλιέργειας» (δηλαδή μόνον των φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ) ώστε να λειτουργήσουν ως «πάσες» για την ανάπτυξη ενός βαρετού μονολόγου. Ως προς τις εντυπώσεις: Θεωρώ ότι αν στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προσεγγίσει ένα κοινό που δεν τον ακολουθεί (κεντρώους, συνταξιούχους, μεσαία τάξη, «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο) η συνέντευξή του στη ΔΕΘ απεδείχθη ελάχιστα αποτελεσματική. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή της ήττας του στις εκλογές του ΄19 και μετά, στις συνεντεύξεις τύπου της ΔΕΘ δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ την ευκαιρία για να απαλλαγεί από το παρελθόν του με μία θαρραλέα αυτοκριτική.

Υ.Γ. Η ερώτηση του δημοσιογράφου του «Documentο» ήταν «όλα τα λεφτά» καθότι συνέκρινε τη διακοπή της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου προχθές στη Θεσσαλονίκη, με τη διακοπή της συναυλίας του Μικ Τζάγκερ «στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας» όπως συμφώνησε και ο Αλέξης Τσίπρας, το 1967… Σοφόν το σαφές! Ολοκληρώνοντας ωστόσο τον προφανή συνειρμό, ένα «τρολ» θα έσπευδε να σημειώσει ότι απομένουν συνεπώς επτά χρόνια ακόμη και ίσως μία νέα εισβολή στην Κύπρο, για να πέσει η νέα χούντα…

Ανδρέας Γιουρμετάκης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω