Πόσο πιστευτός μπορεί να γίνει ο πρωθυπουργός διαψεύδοντας τις πρόωρες εκλογές, όταν όλα γύρω… μυρίζουν κάλπες και τι μπορεί να αλλάξει – αν μπορεί – με την απλή αναλογική; Η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια και υπεύθυνη ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, μίλησε στο onlarissa.gr για το χρόνο των εκλογών, το διακύβευμα αλλά και τις… φυγόκεντρες τάσεις που αναμένεται να εμφανίσει το εκλογικό σώμα, προσδοκώντας τις… επαναληπτικές εκλογές!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο

Ασπάζεστε κι εσείς την επικρατούσα άποψη αυτή την περίοδο, πως ο κύβος για τις εκλογές το Φθινόπωρο έχει ριφθεί;

Η δική μου προσέγγιση στη ζωή λέει πως ζω σε μία χώρα όπου η δημοκρατία είναι ώριμη και ο πρωθυπουργός σέβεται την εντολή που του έδωσαν οι Έλληνες και θα εξαντλήσει την τετραετία. Νομίζω πως η εργαλειοποίηση των προώρων εκλογών τα τελευταία χρόνια, έχει πλήξει το πολιτικό σύστημα και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό. Ζω με την ελπίδα ότι δε θα επαναληφθεί.

Ποιο θα είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Διακύβευμα θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αν μιλούσαμε πολιτικά. Δυστυχώς περισσότερο από μια δεκαετία δεν το κάνουμε. Πηγαίνουμε σε εκλογές όπου διαχειριζόμαστε το θυμό και την απογοήτευση του πολίτη, χωρίς να του δίνουμε προτάσεις και λύσεις για το μέλλον, σε έναν κόσμο που αλλάζει καλπάζοντας και που το μοντέλο δημοκρατίας δυτικού τύπου μπορεί να πάψει να είναι το επικρατέστερο.

Μιας και με ρωτάτε, θα ευχόμουν το διακύβευμα αυτών των εκλογών να είναι «ο στόχος για την Ελλάδα του 2050», για το μέλλον που θέλουμε για την επόμενη γενιά. Φοβάμαι όμως ότι η πολιτική τάξη της χώρας το μόνο που θα κάνει είναι να φορτώσει του νέους με νέα χρέη για τα γεράματά τους.

Σήμερα η χώρα κυβερνάται με τρόπο που παραπέμπει στην πρώιμη Μεταπολίτευση, σε οικονομικό τουλάχιστον επίπεδο. Δαπάνες χωρίς φειδώ, για να διαβούμε την οικονομική στενωπό (λ.χ. πανδημία) και ο λογαριασμός στου επόμενους, σα να μην υπάρχει αύριο, ή σα να μην είδε η χώρα μνημόνια. Νομίζω δε μάθαμε από τη σύγχρονη ιστορία μας.

Η απλή αναλογική μπορεί να κρύβει εκπλήξεις ή αποτελεί μονόδρομο η επαναληπτική ψηφοφορία;

Σε ιδανικές συνθήκες η απλή αναλογική θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας περιόδου συναίνεσης για τη χώρα και εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των θεσμών. Μιας εποχής όπου οι πολιτικοί θα εκπαιδεύονταν στη σύγκλιση δια της συναινέσεως και στη βαθιά πολιτική κουβέντα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και όχι συναλλαγής. Στη συντριπτική της πλειοψηφία η Ευρώπη έτσι κυβερνάται, εμείς μένει να δούμε αν είμαστε τελικά ευρωπαίοι ή βαλκάνιοι!

Ποιες οι πιθανότητες να δούμε μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές;
Νομίζω πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Οι εκλογικές νίκες του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 και το 1993 και εκείνη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 είναι οι μόνες που με απλή αναλογική θα μπορούσαν να δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Θεωρείτε πως θα έχουμε εκπλήξεις σε ότι αφορά τις επιδόσεις κάποιου κόμματος;

Με δεδομένο ότι στη δημόσια συζήτηση έχει προεξοφληθεί η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, στα μεγάλα κόμματα, σε αντίθεση με τις προθέσεις τους, αναμένεται να αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις, κυρίως γιατί η απλή αναλογική και η υποψία δεύτερης κάλπης θα επιτρέψουν στους πολίτες να «στείλουν μήνυμα». Έτσι λοιπόν εκπλήξεις θα δουν οι υποψήφιοι, καθώς κάποιοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν κατά νου πως δεν μπορούν να τους «σταυρώσουν» στη δεύτερη κάλπη!

Στη Λάρισα η Ν.Δ. εξέλεξε το 2019 τρεις βουλευτές. Πόσο πιθανό είναι να επαναληφθεί αυτό το σενάριο;

Πόσο πιθανό είναι η ΝΔ και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να πετύχει την εκλογική επίδοση του πατέρα του;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω