Σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών αναφορικά με την ίδρυση Πρότυπου Σχολείου στην πόλη της Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

«Δεν κρύβεται με τίποτα η πρεμούρα του ΥΠΑΙΘ να προωθήσει τα αντιδραστικά του σχέδια μέχρι τελευταίας στιγμής, ώστε να παραδώσει πλούσιο αντιλαϊκό έργο στην επόμενη κυβέρνηση, για να συνεχίσει και κείνη στην ίδια ρότα… Η αλήθεια όμως είναι ότι από μόνη της δε θα κατάφερνε και πολλά, αν δεν είχε πρόθυμα στελέχη της ακροβολισμένα σ΄ όλη τη χώρα να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στο έργο του ΥΠΑΙΘ. Στην πόλη μας, π.χ., πριν λίγο καιρό, (ξανα)τέθηκε το θέμα ίδρυσης Πρότυπου σχολείου (Γ/σίου και Λυκείου) από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας (και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας με την παράταξη της ΔΑΚΕ) με το 3586/2-3-23 έγγραφο αίτημά του προς το Δήμο Λάρισας.

Η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), σε πρώτη φάση – σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.) – εξέφρασε την υποστήριξή της στην ίδρυση πρότυπου σχολείου και την δέσμευσή της για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν.

Τη θετική ψήφο του, για την ίδρυση πρότυπου έδωσε και ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκλεγμένος με την παράταξη της ΔΑΚΕ αγνοώντας τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας για τα Πρότυπα/Πειραματικά κι επιλέγοντας στρατόπεδο υπέρ του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αποσιώπησε από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ως όφειλε (ως γνωστό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκπροσωπεί και όχι τη ΔΑΚΕ!).

Αυτός είναι ο σεβασμός που δείχνει η ΔΑΚΕ στη λειτουργία του Δ.Σ., όταν δεν μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων με τεχνητές αποχωρήσεις από το Δ.Σ., προσπαθεί στα μουλωχτά να βοηθήσει να περάσουν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Αλήθεια τέτοιο σωματείο θέλουμε; Τέτοιο σωματείο μας αξίζει; Μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους αρνητικούς συσχετισμούς στο Δ.Σ.; αυτή τη στάση θα είχε το σωματείο αν ήταν άλλοι οι συσχετισμοί;

Έτσι, η Δημοτική Αρχή, κι έχοντας την έγκριση της Δ.Ε.Π., έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) Λάρισας στις 10/5/23 και μετά τις αντιδράσεις των συναδέλφων των δυο σχολείων που είχαν ξεκινήσει ήδη, άρχισε να τα μαζεύει και να ζητά απόσυρση από το Δ.Σ.(κοντεύουν κι οι εκλογές, βλέπετε) της συζήτησης του θέματος, που …η ίδια είχε εισηγηθεί.

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο, υπέρ της απόσυρσης εκφράστηκε κι ο Προεδρεύων της ΕΛΜΕ από τη… ΔΑΚΕ, προφανώς έχουν μοιράσει ρόλους με το άλλο μέλος της ΔΑΚΕ που ψήφισε υπέρ της ίδρυσης πρότυπου, δηλαδή ο ένας να βρωμίζει κι ο άλλος να καθαρίζει! Ή αλλιώς ο επιμερισμός των ρόλων της ταινίας “ο καλός, ο κακός και ο άσχημος”! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Τελικά, αν και το συγκεκριμένο θέμα αποσύρθηκε (εκτιμούμε προσωρινά), καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο να βγάλει τα συμπεράσματά του από τη στάση της ΔΑΚΕ (ΝΔ), αλλά και της δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, να μην πιστέψει κανείς ότι ενδεχόμενη κυβερνητική εναλλαγή, θα αλλάξει την κατάσταση, να πιστέψει μόνο στη δύναμή του, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Συνάδελφοι,

Η θέση μας για τα Πρότυπα σχολεία είναι γνωστή: ο βασικός ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας δε θα πρέπει να υποβαθμίζεται στην «εκπαίδευση των λίγων άριστων μαθητών», αλλά να είναι η ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ανεξαιρέτως όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία. Αυτό πρέπει να είναι το πραγματικό στοίχημα του κάθε σχολείου και του κάθε εκπαιδευτικού και στον τομέα αυτό χρειάζεται στήριξη και βοήθεια, οι οποίες δεν δίνονται. Αποτελεί μεγάλη υποκρισία του Υπ. Παιδείας όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας έχει πραγματικά αφήσει χιλιάδες σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο,να μιλά για «αριστεία» των λίγων. Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα. Οι στοχεύσεις της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» που απέρριψε μαζικά ο κλάδος με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία–αποχή υπηρετούνται και μέσα από την επέκταση τέτοιων θεσμών.

Στην πράξη, το «πρότυπο και πειραματικό» στοιχείο που στοχεύει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει στα σχολεία αυτά είναι να ανοίγουν το δρόμο για την καθολική εφαρμογή των πιο αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, την πλήρη εφαρμογή της αξιολόγησης παντού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων της πόλης μας να μην δεχθούν την ένταξη στο θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών και να δυναμώσουν, από κοινού με τους γονείς, τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω