Το στεγαστικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, επαναφέρουν προς ανάδειξη και διεκδίκηση επίλυσή τους η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«1. Σας αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο της υγιούς θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία Στρατιωτικών της Φρουράς Λάρισας, επαναφέρουμε και σας ενη-μερώνουμε, για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Συνάδελφοι μας την τελευταία δεκαετία, το στεγαστικό.

2. Ένα πρόβλημα με εξόχως ανησυχητικές διαστάσεις, που η διαρκής με-ταβλητότητα των οικονομικών συνθηκών της καθημερινότητας μας, όπως η έλλει-ψη ενός δίκαιου και αντιπροσωπευτικού μισθολογίου για τους Στρατιωτικούς, η μείωση της αγοραστικής δύναμης (βάση πληθωρισμού) του εισοδήματος καθώς και η αλματώδης αύξηση του κόστους ενοικίασης της κατοικίας, συντέλεσαν στην επιδείνωση της κατάστασης.

3. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, η υπηρεσία από την δική της μεριά διαθέ-τοντας μια περιορισμένη «δεξαμενή» Στρατιωτικών οικημάτων και ελλείψει σχεδίου ανοικοδόμησης νέων οικημάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού της, δεν κατάφερε να δώσει λύση στο παραπάνω αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.

4. Ως εκ τούτου, οι Στρατιωτικοί φτάσανε σήμερα να ξοδεύουν πλέον του 50% του μισθού τους, για ανάγκες διαμονής της οικογενείας τους, επιβαρύνοντας υπέρογκα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και δυσχεραίνοντας τις προϋπο-θέσεις επιβίωσης.

5. Κατόπιν των παραπάνω, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη, ώστε η Υπηρε-σία να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανοικοδόμησης νέων οικημάτων σε ανεκμετάλλευτες εκτάσεις (ανενεργά Στρατόπεδα), αλλά και στην αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών που δεν κατοικούνται, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη Φρουρά Λάρισας, λαμβανομένου του πλήθους των Στελεχών που υπηρετούν.

6. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται:

α. Ο καθορισμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την στέγαση σε Στρατιωτικά οικήματα.

β. Η χορήγηση επιδόματος στέγασης (ανάλογο με αυτό που διατίθε-ται στα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στη Φρουρά Λάρισας), σε όσους πληρούν τα κριτήρια και δεν υφίσταται δυνατότητα στέγασης, λόγω μη διαθεσιμότητας.

γ. Ο χαρακτηρισμός – ποσοτική διάκριση των διαθέσιμων διαμερι-σμάτων ανά θεσμό και αναλογικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη δύναμη των υπη-ρετούντων στη Φρουρά.

δ. Η χορήγηση με κριτήρια, άτοκων στεγαστικών δανείων κατόπιν σχετικής σύμβασης συνεργασίας με μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς.

ε. Η σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνι-κής Άμυνας και μεγάλων κατασκευαστικών Ομίλων – Εταιρειών, σύμφωνα με το οποίο θα διατεθούν δωρεάν, μέρους των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων σε ανενεργά Στρατόπεδα για την ανέγερση οικοδομικών συγκροτημάτων (με ιδία έξοδα των Εταιρειών), τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν επί μισθώσει και με χαμηλό προ-συμφωνημένο αντίτιμο στα Στελέχη.

στ. Η ένταξη της Φρουράς Λάρισας στη Β΄ Φάση του τρέχον οικιστι-κού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

7. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα εκδήλωσης άμεσων, είτε έμμεσων και συντονισμένων ενεργειών για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των Στρατιωτικών, κάτι που θα επιφέρει την αναπτέρωση του ηθικού στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ώστε απερίσπαστα να ασχολείται με την αποστολή του) καθώς και στην αύξηση της ζήτησης ένταξης νέων ατόμων στο δυναμικό τους.

8. Οι Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες για την ανάδειξη και την διεκδίκηση επίλυσης του θέματος.

9. Παρακαλούμε για την ενημέρωση και για τις ενέργειές σας.

10. Εισηγητής θέματος, Αντιπρόεδρος ΕΣΠΕΛ: Αρχιλοχίας (ΤΘ) Δημήτριος Στάικος, τηλ. 6972070456.

11. Χειριστής θέματος, Πρόεδρος ΕΣΠΕΛ: Αντισυνταγματάρχης (ΔΒ) Πέτρος Μούστος, τηλ. 6936158679»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω