Με μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή δημοτών, επισκεπτών και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής των δήμων Αγιάς, Τεμπών και των παραλίων του νομού Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μάη 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου στον Πυργετό, με πρωτοβουλία του σωματείου «ΔΙΚΤΥΟ Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ-ΤΕΜΠΩΝ» και των συν διοργανωτών φορέων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των δήμων Αγιάς και Τεμπών, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης και του Πανελλήνιου Δικτύου για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες, Ημερίδα, με θέμα: «Λέμε ΟΧΙ στη μυδοκαλλιέργεια στα παράλια του νομού Λάρισας» με σκοπό, την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής των δήμων Αγιάς και Τεμπών και όλων των παραλίων από τη Λεπτοκαρυά μέχρι τον Αγιόκαμπο για την εγκατάσταση επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας στα παράλια.
Την ημερίδα άνοιξε το μέλος του Δικτύου, Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς, ο οποίος είχε και τον συντονισμό αυτής.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους συν διοργανωτές φορείς, τον Πρόεδρο του Δικτύου, Νίκο Ρήγα, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ενώ σύντομους χαιρετισμούς έκαναν οι βουλευτές του νομού Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος έχει κάνει και επερώτηση στην Βουλή για το θέμα και ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης.
Όλοι τους τάχτηκαν ενάντια στην εγκατάσταση επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας στα παράλια των δήμων Αγιάς, Τεμπών και την ευρύτερη θαλάσσια ζώνη.
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Μπάλιας Γιώργος, Νομικός – αναπληρωτής Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα : «Το θεσμικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Προβλήματα νομιμότητας».
Δεύτερη εισηγήτρια η κα Φαίης Ορφανίδου, εκπρόσωπος Καθετής Πόρου, με θέμα : «Ο Πόρος αναδεικνύει τα προβλήματα της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και του σχεδιασμού των ΠΟΑΥ». (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Τρίτη εισήγηση ήταν αυτή του κ. Ηλία Γεωργαλή, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Ξηρομέρου ενάντια στις υδατοκαλλιέργειες, με θέμα : «Η εθνική στρατηγική για τις υδατοκαλλιέργειες και τα περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά αδιέξοδα της υλοποίησής της»
Η τελευταία και διαδικτυακή εισήγηση ήταν της κας Ευστρατίας Καμπούρη, Χημικού – MSc Περιβάλλον, τ. Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος -Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περ/ντος του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος με θέμα : «Τα προβλήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών – Η προσχηματική συμμετοχή των πολιτών και η εμπειρία ελέγχου. Η περίπτωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΠΟΑΥ».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και η Ημερίδα έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέχρι το τέλος του κόσμου», του Ιταλού σκηνοθέτη Francesko De Augustinis που αναφέρετε στην καταστροφή του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Ποσειδωνίας από τις υδατοκαλλιέργειες.
Πριν από την ημερίδα και από τις 08:00 μέχρι τις 10:00 είχε προηγηθεί ξενάγηση με βάρκες στο Δέλτα Πηνειού, για τους εισηγητές και τους δημοσιογράφους.
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν οι : Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τσέτσιλας, κ. Νίκος Ράπτης, Εκπρόσωπος τύπου της περιφέρειας κ. Γιαννακόπουλος, Δήμαρχος δήμου Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, Βουλευτές κ. Ευαγγελία Λιακούλη και ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Αντιπρόσωπος του Βουλευτή Μπαραλιάκο Ξενοφών της Πιερίας κ. Θανάσης Παπαμιχαήλ, Αντιδήμαρχοι Αγιάς, Κώστας Ξαφάρας, Δημοτικός Σύμβουλος Αγιάς Ολύμπιος Αθανάσιος, Πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων, Πυργετού Λαίνας Αθανάσιος, Αιγάνης Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα, Ομολίου Παλάκα Ελένη, Καστρί Λουτρό Σταβάρας Ιωάννης και του Δ.Σ. Νάτσιος Νικόλαος, Αλεξανδρινής Κίτσιος Ηλίας, Πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Μεσαγγάλων Γιώργος Γελαδάρης Πρόεδρος Συλ. Ενοικ. Δωματίων Νέων Πόρων Αγάκος Βασίλειος, Αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακαντάσης Δημήτριος, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής και πολλοί δημότες και επισκέπτες.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Τζιόλη Δημήτριο για την παραχώρηση της αίθουσας και την συμπαράστασή του στην καλή λειτουργία της Ημερίδας.
Το Δέλτα του Πηνειού είναι ιδιαίτερη περιοχή της Θεσσαλίας ,των Τεμπών και της εξόδου του Πηνειού στη θάλασσα Η εν λόγω περιοχή εμπεριέχει παράκτιους παραθεριστικούς οικισμούς. Ανήκει σύμφωνα με την οδηγία 79/409 της ΕΟΚ στις περιοχές Νατούρα 2000. Περιλαμβάνει υγροτόπους, οικοτύπους, δασάκια, καλλιεργούμενους ελαιώνες, περιβόλια ακτινιδίων, βοσκότοπους, παράκτια και παραποτάμια δάση, θίνες και αμμώδεις χερσονήσους.
Στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη Η ιχθυοπανιδα των γλυκών νερών περιλαμβάνει 37 είδη ψαριών και άλλα 11 με πιθανή παρουσία, ενώ η ιχθυοπανιδα της θαλάσσιας περιοχής περιλαμβάνει 123 είδη ψαριών από τα οποία μόνο τα 10 από αυτά έχουν πιθανή παρουσία σήμερα
Το 2003 εγκρίθηκε το Περιφερικό χωροταξικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα ΣΧΟΑΠ Ευρυμένων και Κάτω Ολύμπου σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται η ευαισθησία του περιβάλλοντος και είναι χώρος παραθεριστικής κατοικίας. Ενώ η ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να στηριχθεί σε δραστηριότητες συμβατές με το χαρακτήρα της, όπως προωθώντας ήπιες μορφές τουρισμού. Ιδιαίτερα στον τουρισμό σύμφωνα με τα εγκεκριμένα ΣΧΟΑΠ το Δέλτα Πηνειού έχει πάνω από 600 κλίνες και δωμάτια και πάνω από 150 επαγγελματίες τουρισμού και υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης οικοτουρισμου και αγροτουρισμου
Το 2014 επιχειρήθηκε η εγκατάσταση της πρώτης επένδυσης μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή μας η οποία απετράπη το 2017 μετα από την αντίσταση των Δήμων Αγίας και Τεμπών ,φορέων και κατοίκων της περιοχής. Μετα την εκ νέου απόπειρα της επιχείρησης για προκαταρτική έγκριση της επένδυσης μυδοκαλλιεργειας στο Δέλτα του Πηνειού, πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό πως ολοκληρώθηκε αρχικά η δικαστική υπόθεση της κατασκευής μονάδας μυδοκαλλιεργειας με το ανώτατο δικαστήριο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ να κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης και να ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση οριστικών μελετών της επένδυσης, ενώ παράλληλα απέρριψε την παρέμβαση που έκανε υπερ. του Δημοσίου ο Δήμος Αγίας και ακύρωσε την 147/36181/11/3/2020 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας.
Έτσι στην συγκέντρωση στις 11/2/24 συνυπογράψαμε υπόμνημα και το στείλαμε σε όλες της εμπλεκόμενες υπηρεσίες και υπουργεία. Το υπόμνημα υπογράφουν το δίκτυο οι Δήμοι Αγίας και Τεμπών και πάνω από 50 φορείς της Περιοχής.
Φυσικά, οι προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να αναλάβει δράση δεν θα σταματήσουν. Θα δίνουμε συνεχώς προτεραιότητα σε συλλογικές δράσεις όπως αυτή, για να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τους καταναλωτές, τους φορείς λήψης αποφάσεων και το ευρύ κοινό σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της βιομηχανικής υδατοκαλλιέργειας.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις