Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα “Η Ελπίδα” επισημαίνονται τα εξής:

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η ημέρα μεγαλώνει, ο ήλιος μας χαμογελά, οι παραλίες μας περιμένουν καρτερικά και το μεγάλο φωτεινό ελληνικό καλοκαίρι είναι προ των πυλών!

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα “Η ΕΛΠΙΔΑ” δεν ξεχνά τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, αυτούς τους υπέροχους εθελοντές αιμοδότες – μέλη του Συλλόγου μας- που χάρη στη δική τους εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά, μπορεί και βοηθά συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη το προσφερόμενο αίμα τους και καλωσορίζει το φετινό καλοκαίρι με μια υπέροχη μονοήμερη εκδρομή, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, στις Πρέσπες: Εκεί που το φυσικό κάλλος συναντά το ιστορικό βάρος.
Στο λεγόμενο και τριεθνές, η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα, οι δίδυμες λίμνες που μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες.

Όπως, κάθε χρόνο, λοιπόν, αν εξαιρέσουμε μόνο τα δύο χρόνια, που λόγω της πανδημίας του COVID-19 δεν διοργανώσαμε εκδρομή, έτσι και φέτος, ο Σύλλογός μας, αποφάσισε και προγραμμάτισε, για την Κυριακή 07-7-2024, μια υπέροχη μονοήμερη εκδρομή, για όσα απ’ τα μέλη μας επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτή και ασφαλώς ο ερχομός του καλοκαιριού, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία, για να εκδράμουμε στις όμορφες Πρέσπες με τη Σαγηνευτική φυσική ομορφιά και τα παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, όπου κρύβεται ένας τόπος σπάνιας ομορφιάς που αξίζει να γνωρίσουμε.

Οι δύο λίμνες, η Μεγάλη και η Μικρή Πρέσπα στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας αποτελούν ένα σπάνιο τοπίο φυσικής ομορφιάς που είναι βέβαιο ότι θα μας αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων, όταν τις επισκεφτούμε και τις γνωρίσουμε. Μόνο το 10% της Μεγάλης Πρέσπας ανήκει στην Ελλάδα, 68% ανήκει στην Αλβανία και το υπόλοιπο στη Βόρεια Μακεδονία.

Από τη Μικρή Πρέσπα το 90% ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στην Αλβανία. Παλαιότερα, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα ήταν μία ενιαία λίμνη. Σήμερα τις χωρίζει μια μικρή λωρίδα γης, η περιοχή Κούλα.

Πριν φτάσουμε όμως στις όμορφες Πρέσπες, θα περάσουμε από την Κοζάνη, όπου εκεί θα επισκεφθούμε το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των Ιστορικών-Λαογραφικών Μουσείων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960).

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τον Άγιο Αχίλλειο, το πιο τουριστικό σημείο της περιοχής είναι αυτή η νησίδα στη Μικρή Πρέσπα.

Περπατώντας τη θρυλική πεζογέφυρα των 650 μέτρων και, αφού θαυμάσεις, αγναντέψεις, δεις ξεχασμένες ξύλινες βάρκες και βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, φτάνεις στο μικροσκοπικό κατοικημένο νησάκι.

Τελευταία στάση στο πιο εμβληματικό σημείο της Πρέσπας, το χωριό Ψαράδες.

Εδώ οι άνθρωποι θα σου πουν ότι γεννήθηκαν στις βάρκες. Το ψάρεμα και η λίμνη είναι η ζωή τους. Διηγούνται ιστορίες από τα παλιά, από τον Εμφύλιο, και σε ξεναγούν στα ασκηταριά.

«Ερημίτες μιας άλλης εποχής ήρθαν εδώ να κατοικήσουν, μακριά από τον κόσμο» θα σου πουν.
Η μεγαλύτερη περιπέτεια, η οποία τελικά γίνεται μοναδική εμπειρία στους Ψαράδες είναι η βαρκάδα στα νερά της λίμνης.

Το μίνι ταξίδι στο χωριό περιλαμβάνει ξενάγηση στα διάσημα ασκηταριά της Παναγίας της Ελεούσας, της Μεταμόρφωσης και της Ανάληψης. Κάθε μέρος και μία ιστορία, σε μία διαδρομή που λίγοι έχουν την τύχη απολαύσουν.

Εκεί θα μείνουμε για φαγητό για να γευτούμε το γριβάδι που είναι ο «βασιλιάς» στους Ψαράδες και ένα έδεσμα που πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε πριν φύγουμε από το χωριό. Οι πέστροφες, τα παραδοσιακά φασόλια και πολλά μαγειρευτά είναι τα φαγητά που θα απολαύσουμε στις ταβέρνες των Ψαράδων, σε μεγάλες μερίδες και πολύ χαμηλές τιμές.

Στην επιστροφή από τις Μαγευτικές Πρέσπες θα κάνουμε στάση στην Καστοριά, όπου εκτός από την πόλη, θα επισκεφθούμε και την Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας.
Ονομάστηκε Μαυριώτισσα από το απέναντι αυτής παραλίμνιο χωριό Μαύροβο (σημ. Μαυροχώρι) κατά τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι του οποίου συντηρούσαν το μοναστήρι.

Τελευταίος σταθμός της διαδρομής μας θα είναι η Νεράιδα ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό του Δήμου Σερβίων. Κτισμένη στην κορυφή του λόφου και ακριβώς επάνω από την Γέφυρα Σερβίων ηγείται του κέντρου της λίμνης Πολυφύτου.

Η πλεονεκτική της αυτή τοποθεσία αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από Ελλάδα και εξωτερικό όλες τις εποχές του χρόνου.

Από την Νεράιδα ο επισκέπτης μένει ενθουσιασμένος, καθώς το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά στα πόδια του και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα. Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων, ,τα Πιέρια Όρη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μερικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη του κάθε επισκέπτη.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή που προαναφέραμε, κυριαρχεί ένας συνδυασμός φυσικού κάλους, πολιτισμικού ενδιαφέροντος και θρησκευτικής επιβλητικότητας, που θα δώσει σε όλους όσοι θα συμμετάσχουμε, μια πολύ ευχάριστη αίσθηση, που είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων!

Η διαδρομή μας θα είναι: ~Αμπελώνας – Κοζάνη (επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).

~Πρέσπες -Άγιος Αχίλλειος- Ψαράδες (δίωρη στάση για περιήγηση και φαγητό).

~Καστοριά (για καφέ και προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας).

~ Νεράϊδα και λίμνη Πολυφύτου.

Αφού χορτάσουμε τις ομορφιές αυτής της υπέροχης διαδρομής, το βράδυ περί ώρα 11:00, θα επιστρέψουμε στον Αμπελώνα.

Διευκρινίζουμε ότι το κόστος των εισιτηρίων της επίσκεψης στο
Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο είναι προσφορά του Συλλόγου μας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εκδρομείς.

Σημειώνουμε ότι η αναχώρηση θα γίνει στις 6:00 το πρωί από την Κεντρική Πλατεία του Αμπελώνα, για αυτό θα πρέπει όλοι οι εκδρομείς να βρίσκονται εκεί στις 5:50 το αργότερο.

Στους εκδρομείς θα δοθεί κατά την αναχώρηση αναλυτικό πρόγραμμα περιήγησης.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να κάνουμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι!!!

Τιμές εισιτηρίων:

Για τους Αιμοδότες € 15.-

Γιατα παιδιά τα οποία θα συνοδεύονται από τους Γονείς των, επίσης € 15.- και

Για τους μη Αιμοδότες – Συνοδούς των μελών μας € 25.-

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στους κ.κ. Γιαννόπουλο Γιάννη και Γκρόζο Αθανάσιο, Πρόεδρο και Ταμία του Συλλόγου μας αντίστοιχα, στα τηλέφωνα: 6932658217 και 6970834362.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δηλώνουμε ότι θα κρατηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

(Ακολουθούν φωτό από μέρη της εκδρομής).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω