Η Βρετανή πρωθυπουργός αφήνει πίσω τις αυξανόμενες φωνές που την αμφισβητούν και ταξιδεύει στην Πράγα για την εναρκτήρια συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC), ένα νέο όργανο που συνδέει τις 27 χώρες της ΕΕ με τα επίδοξα μέλη, με άλλες χώρες που δεν θέλουν να γίνουν μέλη και, κυρίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο που αναχώρησε πρόσφατα.
Η Liz Truss πηγαίνει στην πρωτεύουσα της Τσεχίας με θετική προσέγγιση στην νέα αυτή πρωτοβουλία που θέλει να ενώσει πολιτικά την Βρετανία με την ΕΕ και τις άλλες χώρες εκτός του μπλοκ.
Όπως δείχνουν τα πρώτα σημάδια οι σχέσεις των δύο πλευρών αλλάζουν μετά την εκλογή της κ. Truss παρά τους φόβους για το αντίθετο.
Ένας από τους λόγους είναι η επιθυμία προς ομαλοποίηση εν μέσω συγκυριών όπως ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, και το κοινό μέτωπο εναντίον του Ρώσου προέδρου.
Η Βρετανή πρωθυπουργός πηγαίνει με προτεραιότητα την συνέχιση της κινητοποίησης προς απάντηση στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον νέο θεσμό EPC καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κάτι που ενδιαφέρει τη βρετανική κυβέρνηση που θα θέσει στο τραπέζι δύο βασικές πολιτικές συνεργασίας:
• τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς αναμένεται συνεργασία με τη Νορβηγία ενώ δίνει 100 επιπλέον άδειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα παρά τους αρχικούς στόχους (μανιφέστο Τόρις 2019) για στροφή στην πράσινη ενέργεια. Η Βρετανία είναι ανεξάρτητη ενεργειακά αλλά επιθυμεί να “ενθαρρύνει τους συμμάχους να τερματίσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία”.
Επιπλέον,
• θέλει να στερεώσει συνεργασίες για κοινή αντιμετώπιση της μετανάστευσης καθώς από το 2021 και μετά ρεκόρ αριθμός παράτυπων μεταναστών αποτολμούν το επικίνδυνο ταξίδι στην Μάγχη και εισέρχονται στην Αγγλία. Η Liz Truss θα έχει διμερείς επαφές με βασικές χώρες στη μεταναστευτική οδό, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Γαλλίας και της Ολλανδίας, προκειμένου “να εξετάσουν την πρόοδο στις κοινές επιχειρήσεις για την ανατροπή εγκληματικών συμμοριών που επωφελούνται από την παράνομη μετανάστευση”.
Η Liz Truss θα πει στους ομολόγους της: «Η απειλή αφέθηκε να προχωρήσει για πάρα πολύ καιρό. Τώρα, επιτέλους, αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο την επιθετικότητα του Πούτιν. Και θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια προσέγγιση με άλλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας – συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων περιφερειακών ζητημάτων όπως η ενέργεια και η μετανάστευση».
Η νέα πιο ευέλικτη πολιτική Ευρωπαϊκή συμμαχία
Το Λονδίνο βλέπει τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ως «μία ευκαιρία για ηγέτες από όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων κρατών της ΕΕ και τρίτων, να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση επειγόντων κοινών προκλήσεων.»
Το πιο σημαντικό είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θέλει να εδραιώσει θεσμικά έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη εκτός Ευρωπαϊκή Ένωσης και στηρίζεται από ισχυρά κράτη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένας από τους συμμάχους σε αυτή την συμμαχία είναι ο Εμανουέλ Μακρόν που όπως αναφέρει το Politico, με δική του πρωτοβουλία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν περιφερειακή συμμετοχή ώστε να μην θορυβηθεί το Λονδίνο.
“Το ΗΒ θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη σύνοδο κορυφής προκειμένου να οδηγήσει την διεθνή δράση για τις εθνικές προτεραιότητες”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στρίτ.
Ίσως ο όρος “Κοινότητα” να τεθεί υπό συζήτηση από την βρετανική πλευρά, ώστε να μην παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα – όπως ονομαζόταν αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπόρις Τζόνσον προτιμούσε τον όρο “Φόρουμ”.
Η Βρετανία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο την δεύτερη συνάντηση των 44 χωρών που συγκροτούν την EPC.
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη