Οι δύο σεισμοί νοτίως του Αγίου Όρους των 5,4 Ρίχτερ χθες το μεσημέρι, αλλά και ο πιο πρόσφατος, ασθενής των 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου, δεν προκαλούν ανησυχία ή προβληματισμό, ούτε συνδέονται μεταξύ τους επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ αναφέρθηκε και στην τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στο βυθό του Ειρηνικού, στο αρχιπέλαγος των νησιών Τόνγκα και το τσουνάμι που προκλήθηκε λέγοντας ότι “Μπορεί να υπάρξει και ένα δεύτερο τσουνάμι από την κατάρρευση του ηφαιστειακού κώνου που έδρασε και μάλιστα μεγαλύτερης κλίμακας” αλλά και το περίεργο “βουητό” που κρατάει άγρυπνους τους κατοίκους στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης.
“Λόγω του μεγέθους του 5,4 Ρίχτερ, ο χθεσινός σεισμός δεν είναι ικανός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα” επεσήμανε ο καθηγητής, ωστόσο πρόσθεσε “Όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη σεισμική δραστηριότητα και κρατάμε μια ελάχιστη επιφύλαξη. O χθεσινός σεισμός λόγω του μικρού μεγέθους του, δεν προκάλεσε ζημιές παρότι έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα”.
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι “Συνήθως αυτοί οι σεισμοί, δεν μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο του ντόμινο και θεωρώ ότι ο κίνδυνος και η ανησυχία δεν υπάρχει πια με βάση και το γεγονός ότι έχουμε δεκάδες μετασεισμούς στην ίδια περιοχή, μικρότερου μεγέθους”.
Όπως διευκρίνισε “δεν έχει σχέση ο σεισμός αυτός με τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν στη Λέσβο, στη Λευκάδα, στο Αρκαλοχώρι παλαιότερα και στη Ρόδο σήμερα (στις 00:16 στον θαλάσσιο χώρο 59 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου). “Αυτές οι δονήσεις μόνο χρονική σύμπτωση έχουν και δεν έχουν κάποια γεωδυναμική σύνδεση” διευκρίνισε
Δικαιολόγησε την έντονη σεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας λέγοντας πως “εικάζεται πως κάθε 15 χρόνια στον ελληνικό χώρο, έχουμε σεισμική διέγερση που διαρκεί 3 με τέσσερα χρόνια. Ίσως είμαστε μέσα σε αυτή τη διέγερση, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο και χωρίς να είναι αποδεκτό από όλους. Αλλά απ΄ό,τι φαίνεται μάλλον θα πρέπει να ισχύει”.
Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε συμβεί και έχουμε αποδείξει ότι διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα τους σεισμούς απ΄ότι τις άλλες καταστροφές στον ελληνικό χώρο. Έχουμε επέμβει σε δεκάδες σεισμούς τα τελευταία χρόνια με σημαντική επιτυχία, με ακαριαία αντίδραση και από τον οργανισμό και από το υπουργείο” επεσήμανε.
Θεσσαλονίκη: Μυστηριώδης θόρυβος τρομάζει τους κατοίκους
Όσον αφορά στον περίεργο θόρυβο που ακούγεται και κρατάει άγρυπνους τους κατοίκους στα Μετέωρα Πόλίχνης Θεσσαλονίκης, είπε πως “συζητώντας με συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν οφείλεται σε γεωλογικά αίτια ή σε ανθρωπογενείς παρεμβάσεις” και απέφυγε να κάνει εκτίμηση γιατί όπως είπε δεν έχει άμεση αντίληψη του φαινομένου. Πάντως επισήμανε πως “Ήχος που να είναι αρμονικός και να εμφανίζεται σε ορισμένα χρονικά διαστήματα μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε ότι μάλλον πρόκειται για μία ανθρωπογενή διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα παρά για γεωφυσικό φαινόμενο. Είναι σε διαδικασία έρευνας.
Τσουνάμι στα νησιά Τόνγκα από έκρηξη ηφαιστείου
“Μπορεί να υπάρξει και ένα δεύτερο τσουνάμι από την κατάρρευση του ηφαιστειακού κώνου που έδρασε και θα είναι μεγαλύτερης κλίμακας” είπε για την τεράστια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα και επεσήμανε πως “είναι η πρώτη φορά που συνειδητοποιούμε ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα έχουν άμεση απόκριση στις ατμοσφαιρικές συνθήκες και στα μετεωρολογικά φαινόμενα. Εδώ στην Αθήνα με βάση τις μετρήσεις του Αστεροσκοπείου είχαμε μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά μερικά χιλιοστά και σε όλο τον κόσμο υπήρχε ένα ωστικό κύμα το οποίο επηρέασε όλη την ατμόσφαιρα του πλανήτη”.
“Αυτές οι εκρήξεις είναι οι πιο δύσκολες γιατί δεν μπορεί να γίνει πρόγνωσή είναι στον υποθαλάσσιο χώρο και δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουμε τις εξελισσόμενες διεργασίες” σημείωσε.
Πηγή: ΕΡΤ