Το γλέντια των Ρομά σε Αγία Παρασκευή και Αλιβέρι είναι σχεδόν καθημερινότητα το καλοκαίρι. Μια τιμή στα ήθη και στα έθιμά τους.
Τρεις μέρες γλέντι οργανώνουν για τους γάμους του καλοκαιριού. Πετάνε χρήματα, βγάζουν τα κειμήλια και τα χρυσαφικά, ψήνουν και η τσιγγάνικη κουζίνα έχει την τιμητική της, όπως και το άφθονο αλκοόλ.
Λειτουργούν, όμως, οι οικογενειακές κοινότητες με βάση τα συναισθήματα και όχι τους νόμους.
Οι περίοικοι σε Αγία Παρασκευή και Αλιβέρι αδυνατούν να βγουν ακόμα και στις αυλές τους. Ρομά και «μπαλαμοί», ηλικιωμένοι, ασθενείς, μικρά παιδιά ζουν σε συνθήκες «ομηρίας». Η κατεύθυνση του αέρα «σκορπίζει» κάθε βράδυ τη μουσική και τους… πυροβολισμούς σε πολλές ακόμη γειτονιές.
Έκρηξη στις μηνύσεις μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η Αστυνομία έχει παραπέμψει 50 μηνύσεις στην Εισαγγελία. Πριν τις 15 του μήνα, μόνο μέσα σε ένα διήμερο, επιβλήθηκαν 45 πρόστιμα των 3000 ευρώ σε διοργανωτές και συμμετέχοντες σε γλέντια, ενώ ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα με ηχεία που «όργωναν» τις γειτονιές, για να εκδηλώσουν τη χαρά τους μεθυσμένοι οδηγοί για επικείμενους γάμους.
Μουσική στη διαπασών, τραπέζια εντός και εκτός των σπιτιών και γλέντια σαν να μην άκουσε ποτέ κανείς για την πανδημία του κορωνοϊού ή για την ύπαρξη νόμων που αφορούν στην κοινή ησυχία. Οι καταγγελίες καθημερινές και επαναλαμβανόμενες από κατοίκους που επιθυμούν για ευνόητους λόγους να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Για τους Ρομά που διατηρούν οικονομικά αποδοτικές εργασιακές δραστηριότητες η καραντίνα, τα περιοριστικά μέτρα, τα πρόστιμα, οι απαγορεύσεις και η εξάπλωση της πανδημίας δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο και κάθε συνεννόηση με την Αστυνομία για αυτοσυγκράτηση ήταν ατελέσφορη.
Ο Αύγουστος των Ρομά με τους γάμους, τους αρραβώνες και τα τάματα είναι ο «εφιάλτης» πολλών συνοικιών στον Βόλο, καθώς η μουσική και οι πυροβολισμοί ακούγονται μέσα στα σπίτια των κατοίκων.
Μπαλωθιές με νόμιμα όπλα, καθώς εκδίδουν άδειες για καραμπίνες δηλώνοντας κυνηγοί, ακούγονται από την Αγία Παρασκευή μέχρι τις Αλυκές.
Η Αστυνομία ακινητοποιεί μέχρι και αυτοκίνητα εκείνων που εμφανίζονται διοργανωτές των γλεντιών και κατάσχει ηχητικά συστήματα, αλλά την επόμενη ημέρα αγοράζονται νέα… και τα γλέντια συνεχίζονται.
Οι αστυνομικοί δέχονται επιθέσεις
Όταν πλησιάζουν οι αστυνομικοί δέχονται επιθέσεις και απειλές και μια οργανωμένη επιχείρηση διάλυσης του γλεντιού, μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές, εφόσον οι μετέχοντες στις γιορτές οπλοφορούν. Στο μεταξύ οι «εστίες» της διασκέδασης είναι καθημερινά περίπου δέκα, οπότε διαθέσιμη αστυνομική δύναμη δεν υπάρχει για να αντιμετωπίσει τη μαζικότητα των εστιών.
Η μουσική που παίζει, είναι εκκωφαντική. Οι αστυνομικοί, ανταποκρίνονται στις καταγγελίες των περιοίκων με κίνδυνο να υπάρξουν ακόμα και συμπλοκές, αλλά πολλές φορές δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν.
Όταν γίνονται συλλήψεις και οι υποθέσεις εκδικάζονται στο Αυτόφωρο, εμφανίζονται στο δικαστήριο διαφορετικά πρόσωπα και αναλαμβάνουν την ευθύνη διοργάνωσης του γλεντιού, οπότε οι υπαίτιοι αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζουν την ίδια ημέρα με νέο γλέντι.
Οι αστυνομικοί έχουν «συναντήσει» και το εξής παράδοξο στην Αγία Παρασκευή. Διοργανώθηκε γλέντι αρραβώνων, αλλά δεν υπήρχε ούτε νύφη ούτε γαμπρός γιατί ήταν και οι δύο από άλλες περιοχές της χώρας.
Στα γλέντια των Ρομά υπάρχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα. Έχουν τσιλιαδόρους που ειδοποιούν για την εμφάνιση περιπολικών.
Το γεγονός ότι στους οικισμούς υπάρχουν όπλα, είναι αυτό που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και «πονοκέφαλο» στην Αστυνομία.
Άλλοι τα έχουν για τα ήθη και τα έθιμά τους στα γλέντια, άλλοι για φιγούρα και άλλοι επειδή είναι… καουμπόηδες, οπότε μια παρατήρηση από εξαγριωμένο περίοικο μπορεί να αποβεί κρίσιμη την ώρα που λόγω της μέθης από τη συμμετοχή σε γλέντι δεν υπάρχει αυτοσυγκράτηση. Γι’ αυτό και οι περίοικοι αρκούνται στο να κάνουν απλά υπομονή.
Κατερίνα Τασσοπούλου