Το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» που είχε κάνει ως υπουργός Εσωτερικών για την υπόθεση των Τεμπών προς τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, υπενθύμισε στον Μάκη Βορίδη, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης.
Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε στον κ. Βορίδη την ερώτηση που είχε κάνει για τον μοιραίο σταθμάρχη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία, αλλά και την απάντηση που είχε εισπράξει από τον ίδιο που επιβεβαίωνε την παράνομη μετάταξη του.
Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Η ολοένα και αυξανόμενη αποχή στις εκλογές, αλλά και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, έχει την εξήγησή της. Είναι η σημερινή εικόνα. Πενήντα επτά συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους εν έτει 2023, όταν δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή. Οκτώ μήνες μετά, η δικαιοσύνη –και δεν είναι θεωρία συνωμοσίας- ψάχνει να βρει τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Μιλάμε για την 7/2023 διάταξη της ανακριτικής Αρχής.
Κι εμείς εδώ σήμερα, το ένα κόμμα λέει «ΝΑΙ» στην εξεταστική, «ΟΧΙ» στην προανακριτική, το άλλο «ΝΑΙ» στην προανακριτική, «ΟΧΙ» στην εξεταστική, το άλλο κόμμα «ΝΑΙ» στην προανακριτική, αλλά για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Φανταστείτε να μη συναινούσαμε για προανακριτική για την περίοδο 2015-2019.
Λέει μια παροιμία «Τον λύκο τον βλέπουμε. Το ίχνος ψάχνουμε;». Εδώ υπάρχει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ο οποίος λέει με ονόματα πλέον ότι ο πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε είναι πάνω από 120.000 ευρώ.
Το ζήτημα είναι να ερευνηθούν και άλλα αδικήματα;
Ο –μέσα σε εισαγωγικά- «κυβερνητικός εισαγγελέας» απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Έτσι είπατε. «Δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Πού τα βρήκατε; Μην τα δημιουργείτε. Μην προκαταβάλλετε».
Το είπε και κάποιος κόσμος το πίστεψε. Σου λέει «Ο κ. Βορίδης είναι σαράντα χρόνια δικηγόρος». Και όντως η εμπειρία σας είναι δεδομένη.
Ας αναφέρουμε έναν κρίκο, γιατί ήταν πολλοί οι κρίκοι που συνετέλεσαν στο ζημιογόνο γεγονός. Το ζητούμενο είναι εάν έχουν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ τους.
Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης, κύριε Βορίδη, ενεργούσε στα πλαίσια των καθηκόντων του; Νομίζω, ναι. Δεν ήταν σπίτι του. Ήταν στα πλαίσια των καθηκόντων του. Οι πράξεις και οι παραλείψεις του, επειδή εσείς ο ίδιος πήγατε την κουβέντα στα νομικά, ήταν τυχαίο γεγονός; Ήταν μία πρόσκαιρη αμελής συμπεριφορά ή ήταν λόγω της άγνοιάς του και της έλλειψης εμπειρίας; Νομίζω ότι είχε έλλειψη εμπειρίας. Ποιος τον έβαλε σε αυτή τη θέση;…
Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη. Εσείς ο ίδιος σε ερώτησή μου καρφώσατε τον κ. Καραμανλή. Ακούστε τι λέτε, για να δείτε πώς πάει η αιτιώδης συνάφεια και πώς φθάνουμε. Σας το λέω, επειδή είπατε για ποινικά αδικήματα. Από τα ανωτέρω, λέτε, προκύπτει ότι ο επανακαθορισμός του ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού για τους κλάδους του προσωπικού του ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και για τον κλάδο ΔΕ Σταθμαρχών από το 28ο έως το 42ο πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του εν λόγω υπαλλήλου και σε κάθε περίπτωση το 48ο έτος ηλικίας ως ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού δεν προέκυπτε από τις κείμενες διατάξεις. Έτσι λέει ο Υπουργός.
«Καρφώσατε» τον κ. Καραμανλή. Την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ, την ενεχείρισα στον εφέτη ανακριτή και ασκήθηκε ποινική δίωξη στη διοίκηση του ΟΣΕ με την απάντησή σας.
Η ερώτηση είναι: Εάν το Υπουργείο εξασφάλιζε το αδιάβλητο της διαδικασίας, ο σταθμάρχης θα ήταν στη θέση του; Εάν το Υπουργείο –επαναλαμβάνω- εξασφάλιζε το αδιάβλητο, το οποίο αδιάβλητο εσείς το παραδέχεστε -εδώ είναι-, λέτε ότι αυτό δεν έγινε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ο κύριος ο συγκεκριμένος, ο σταθμάρχης, θα ήταν σταθμάρχης; Όχι.
Να συνεχίσω τη σκέψη όσον αφορά το ατύχημα; Όχι, δεν θέλω.
Γιατί την Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, κάποιος τη διορίζει. Δεν ήλθε μόνη της. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του σταθμάρχη που έβαλε τα κριτήρια δεν ήλθε μόνη της. Ορίστε ποια είναι η αιτιώδης συνάφεια. Γι’ αυτό και ζητάμε Προανακριτική Επιτροπή όχι μόνο για την 717, αλλά και για άλλα αδικήματα.
Πρέπει για το πολιτικό σύστημα τουλάχιστον να μην υπάρχουν τα μεγάλα λόγια που ακούσαμε εδώ. Το ξέρουμε ότι ήταν το πλέον τραγικό δυστύχημα. Έργα θέλουμε, δεν θέλουμε λόγια.»
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις