Αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν 48 άτομα, χαρακτηρίζεται στο πόρισμα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά που φέρεται, με το αζημίωτο, να προμήθευε με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού δεκάδες πολίτες.

Στο στόχαστρο έχουν μπει 115 περιπτώσεις στις οποίες οι γιατροί δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφές τους ενώ το κύκλωμα έπαιρνε από 300 – 600 ευρώ για το κάθε πλαστό πιστοποιητικό που εξέδιδε. Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο, συγγενικού τους προσώπου.

Η δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε σε βάρος 48 ατόμων, για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Από την έρευνα προέκυψε η ομολογία επτά ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Το χρονικό

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 28η Αυγούστου 2021, διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας.

Ακολούθως, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi).

Συγκεκριμένα, επικεφαλής φέρεται η 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά, η οποία προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες (ενδιαφερόμενους).

Η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών), προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας.

Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών και
κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Περισσότερα Εδω