Μοιράσου το αρθρο!

«Εργοτάξιο» με συνεχή είσοδο και έξοδο φορτηγών και οχημάτων, ακόμη και σε ώρες εκτός ωραρίου φορτοεκφορτώσεων, θυμίζει ο πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου. Τα βυθιζόμενα κολονάκια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα την ουσιαστική… κατάργηση του πεζοδρόμου, που έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αντιδικίες μεταξύ επαγγελματιών με παράνομα εισερχόμενους στον χώρο αλλά και μεταξύ των ίδιων των επαγγελματιών σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, ακριβώς μετά το πάρκινγκ των ΕΛ.ΤΑ. τοποθετήθηκαν το 2018, από τον Δήμο Βόλου, τα πρώτα βυθιζόμενα κολονάκια, με στόχο να αποτρέπεται η παράνομη είσοδος αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Τα κολονάκια αντικατέστησαν την μπάρα ελέγχου εισόδου και εξόδου των οχημάτων προς την πλατεία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού που είχε τοποθετηθεί το 2015 και έκτοτε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σημειωνόταν και κάποια βλάβη ή ζημιά που έπρεπε να επιδιορθωθεί.

Με τα κολονάκια είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα της παράνομης εισόδου στον πεζόδρομο, ενώ για περιπτώσεις ανάγκης ή για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων είχαν δοθεί τηλεχειριστήρια σε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, ΕΛ.ΤΑ., Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, Δήμο Βόλου και σε έναν ιδιώτη.

Ωστόσο, τους τελευταίους αρκετούς μήνες τα βυθιζόμενα κολονάκια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, μετά από βλάβη η οποία δεν έχει επιδιορθωθεί. Τα κολονάκια είναι βυθισμένα και πλέον φορτηγά και αυτοκίνητα κινούνται ανεξέλεγκτα στον πεζόδρομο μπροστά από εμπορικά καταστήματα και δίπλα από πεζούς.

Οπως καταγγέλλουν επαγγελματίες δεν γίνονται σεβαστές ούτε οι ώρες φορτοεκφορτώσεων. Φορτηγά εισέρχονται για ανεφοδιασμό ακόμη και μετά τις 10:30 το πρωί, που απαγορεύεται. «Στον πεζόδρομο μπαίνουν καθημερινά φορτηγά, αυτοκίνητα. Κινούνται ανενόχλητοι, κορνάρουν πεζούς. Ο πεζόδρομος έχει καταργηθεί», διαμαρτύρονται.

Επαγγελματίες έρχονται ακόμη και σε μεταξύ τους ρήξη για τις ώρες της φορτοεκφόρτωσης που δεν τηρούνται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η λειτουργία άλλων καταστημάτων.

«Στην Κουμουνδούρου όταν χάλασαν τα κολονάκια επισκευάστηκαν σύντομα. Εμείς εδώ τι είμαστε;», διαμαρτύρονται έμποροι, που γνωστοποίησαν το πρόβλημα στον Δήμο Βόλου.

Επί τόπου έσπευσε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας για να εξετάσει το πρόβλημα. Όπως έγινε γνωστό, έως τέλος του μήνα έχει δρομολογηθεί να λυθεί το πρόβλημα. Μέχρι τότε, τοποθετήθηκε στη θέση του συστήματος αποτροπής εισόδου στον πεζόδρομο, μία μεταλλική μπάρα σε σχήμα «Π», η οποία πάντως δεν φαίνεται να δίνει λύση.

Οδηγοί κατεβαίνουν, τη μετακινούν και ανενόχλητοι εισέρχονται στον πεζόδρομο επικαλούμενοι διάφορους λόγους και προκαλώντας αντιδράσεις ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων που έχουν αναλάβει χρέη… αστυνομικού.

Η πινακίδα ενημερώνει για τα βυθιζόμενα κολονάκια, από τη στιγμή όμως που δεν λειτουργούν οχήματα μπαίνουν στον πεζόδρομο

 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Περισσότερα Εδω