Με την συμμετοχή εκπροσώπων από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης, τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νεολαίας Πραιτωρίου, τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαγούλας «Ο Άγιος Γεώργιος», τους Ελασσονίτες Εθελοντές-Ενεργούς Πολίτες, τον Σύλλογο Γυναικών Αμουρίου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ελασσόνας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδομών Επαρχίας Ελασσόνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα στην Μαγούλα σύσκεψη για την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης και διεκδίκησης το επόμενο διάστημα.
Τη σύσκεψη άνοιξε ο Χάρης Νούσιας, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, βάζοντας προς συζήτηση το πλαίσιο αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί από αντίστοιχη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μάρτη στο Μεσοχώρι.
Από την εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα που προέκυψαν από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης και 4ης Μάρτη, αλλά και την οργάνωση της αντιμετώπισης των συνεπειών, πάρθηκε η απόφαση συγκρότησης Επιτροπής Διεκδίκησης και Αλληλεγγύης, η οποία θα είναι συνεχώς ανοιχτή για να προστίθενται σύλλογοι, φορείς και σωματεία που θέλουν να συνεισφέρουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Την επιτροπή αποτελούν εκπρόσωποι των παρακάτω συλλόγων:
1) Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης
2) Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Πραιτωρίου
3) Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαγούλας «Ο Άγιος Γεώργιος»
4) Σύλλογος Γυναικών Αμουρίου.
5) Ελασσονίτες Εθελοντές-Ενεργοί Πολίτες
6) Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδομών Επαρχίας Ελασσόνας
7) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ελασσόνας
Ήταν η πρώτη φορά, ένα σχεδόν μήνα μετά το σεισμό, που φορείς απ’ τα σεισμόπληκτα χωριά, και όχι μόνο, βρέθηκαν από κοινού για να οργανώσουν το συντονισμό τους μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα, ιδίως τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν.
Η στήριξη των δικαίων αιτημάτων των ανθρώπων αυτών, μέχρι και την ολοκληρωτική αποκατάσταση, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Ελασσόνας, όλων των σωματείων και των μαζικών φορέων.
Σημειώνεται ότι στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, ο Αντιδήμαρχος Κίμων Τσούρης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Αβρανάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκέας Δημήτρης Φωτίου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαγούλας Θέμης Φάκας.
Το πλαίσιο διεκδίκησης των φορέων, έχει ως εξής:
• Καταγγέλλουμε το απαράδεκτο γεγονός να κατακρατείται από τις τράπεζες μέρος του ποσού των 600 ευρώ που χορηγείται στους σεισμόπληκτους, λόγω οφειλών τους στο δημόσιο. Το ποσό αυτό είναι ακατάσχετο και δεν μπορεί να το στερείται και να ταλαιπωρείται ο δικαιούχος προκειμένου να το αποδείξει. Το επίδομα να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους και να είναι 1.000 ευρώ.
• Να λυθεί χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση το ζήτημα της στέγασης. Εδώ και τώρα απαιτούνται 50 τουλάχιστον οικίσκοι πλήρως εξοπλισμένοι για τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας.
• Να διατεθούν ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν σε σκηνές ή κοντέινερ. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία του Δήμου. Να δοθεί ποσόστωση στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές της Γ΄ τάξης όλων των σχολείων των σεισμόπληκτων περιοχών του Δ. Ελασσόνας. Το voucher για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των μαθητών να αφορά όλες τις σεισμόπληκτες οικογένειες χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.
• Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19 στους πληγέντες κάτοικους των χωριών μας. Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας καθώς και μονάδα περίθαλψης για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών.
• Γενναία χρηματοδότηση του Δήμου Ελασσόνας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και ώστε να μπορεί που προέκυψαν από το σεισμό.
• Να ολοκληρωθεί γρήγορα η καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες του δήμου.
• Να ξεκινήσουν οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.
• Να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου.
• Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις σε ετοιμόρροπα κτήρια από το κράτος, την περιφέρεια ή το δήμο χωρίς καμία επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
• Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.
• Για τους μικρούς επαγγελματίες και γεωργοκτηνοτρόφους, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.
• Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.
Ανακοινώνεται ακόμη ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη 1 Απρίλη και ώρα 17.30 στο Πραιτώρι.