ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα πιθανά περιστατικά ασφάλειας των εμβολίων παγκοσμίως, να δημοσιοποιεί έγκαιρα αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα μετά την ανοσοποίηση και να παρέχει τακτικές ενδιάμεσες συστάσεις της επιτροπής ανοσοποίησης, ώστε να ενημερώνει για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τη χρήση εμβολίων COVID-19 κάλεσε την ηγεσία του Π.Ο.Υ, η ανεξάρτητη επιτροπή έκτακτης ανάγκης των 31 επιστημόνων για την διαχείριση της πανδημίας, έπειτα από την 7η συνεδρίαση της από την αρχή της πανδημίας.
Τόνισε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης εμβολίων για τον εντοπισμό, την αναφορά και την απόκριση στα περιστατικά ασφαλείας των εμβολίων καθώς και η ενίσχυση της επιδημιολογικής και ιολογικής παρακολούθησης ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον έλεγχο του COVID-19 και την αξιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης και Απόκρισης Γρίπης.
Προτρέπει επίσης τις χώρες να μην απαιτούν την απόδειξη του εμβολιασμού ως προϋπόθεση ταξιδιού για την είσοδο σε μια χώρα, δεδομένων των περιορισμένων (αν και αυξανόμενων) αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την απόδοση των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης και την ανισότητα στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων. Επιπλέον ζητά την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των διεθνών ταξιδιωτών από τα μέτρα που εφαρμόζονται στις χώρες για την προστασία της δημόσιας υγείας όπως π.χ. δοκιμές, απομόνωση, καραντίνα και εμβολιασμός αλλά και εφαρμογή συντονισμένων, χρονικά περιορισμένων, βασισμένων στον κίνδυνο και τεκμηριωμένων προσεγγίσεων για μέτρα υγείας σε σχέση με τη διεθνή κυκλοφορία. Τα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ θα πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους ναυτικούς και τα πληρώματα των αεροσκαφών.
Όσον αφορά τον εντοπισμό πιθανών νέων εστιών μόλυνσης και μετάδοσης του ιού της πανδημίας η επιτροπή έκτακτης ανάγκης ζητά να αποθαρρύνεται η πώληση ή η εισαγωγή άγριων ζώων που ενέχουν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης νέων παθογόνων από ζώα στον άνθρωπο ή αντίστροφα και κρίνει ως ζήτημα υψίστης προτεραιότητας την παρακολούθηση με βάση τον κίνδυνο των πληθυσμών ζώων για τη μείωση της μετάδοσης ασθενειών. Οι προσπάθειες παρακολούθησης μάλιστα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε πιθανούς ζωικούς πληθυσμούς υψηλού κινδύνου που μπορεί να γίνουν δεξαμενές ή να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων ιών ή παραλλαγών.
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης επανέλαβε τέλος πως η πανδημία της COVID-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, καλώντας τον Π.Ο.Υ και τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών να επιταχύνουν την αξιολόγηση των υποψηφίων εμβολίων COVID-19 αλλά και να κινητοποιήσουν την τεχνική βοήθεια και χρηματοδοτική υποστήριξη σε κράτη μέρη με ανεπαρκή ικανότητα και οικονομικούς πόρους για την εισαγωγή και διάθεση εμβολίων.