Καπνοπώλες κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα για να μην αφήνουν άκαπνους καπνιστές, που αδυνατούν οικονομικά να αγοράζουν πακέτο
Οπισθοδρόμηση σε εποχές προ του 1970, όταν τα τσιγάρα από τα περίπτερα πωλούνταν ανά τεμάχιο και όχι σε πακέτο, συνιστά η πρακτική καπνοπωλών στον Βόλο να διαθέτουν χύμα τσιγάρα σε πελάτες τους, που τα ζητούν, επειδή δεν μπορούν οικονομικά να αγοράζουν ολόκληρο πακέτο..
Η πρακτική της πώλησης χύμα τσιγάρων επανεμφανίστηκε, μετά την εποχή των παππούδων μας, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μετά το 2010, εντάθηκε όμως στο δεύτερο κύμα της που ήρθε ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης και κορυφώνεται αυτή την περίοδο με την κρίση στην ενέργεια και τους τσουχτερούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ανθρώπους του μόχθου που αγοράζουν, ένα – ένα και δύο – δύο τσιγάρα, προς 0,20 λεπτά για να… βγάλουν τη μέρα τους και την επομένη… «έχει ο Θεός».
«Συμβαίνει. Ιδίως περίπτερα σε φτωχογειτονιές το κάνουν. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι νόμιμο. Για την ακρίβεια, απαγορεύεται και μάλιστα ο κάθε καπνοπώλης, που διαθέτει χύμα τσιγάρα, το κάνει ρισκάροντας την επαγγελματική του επιβίωση», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας.
Σύμφωνα με τον κ. Τόπα, η διάθεση χύμα τσιγάρων δεν μπορεί να γίνεται, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να συμβάλλει στην αύξηση του λαθρεμπορίου. «Οποιος το κάνει διακινδυνεύει. Στους παραβάτες επιβάλλονται πρόστιμο 5.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας. Δεν θα μπορούν να πωλούν καπνό», αναφέρει ο κ. Τόπας.
Ο ίδιος έχει ενημερώσει τους περιπτερούχους για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, όπως επίσης και για το γεγονός ότι όλα τα προϊόντα που διαθέτουν θα πρέπει να έχουν bar code.
Οπως εκτιμά ο κ. Τόπας, οι καπνοπώλες που αποφασίζουν να ρισκάρουν δεν το κάνουν μόνο για να εξυπηρετούν πελάτες τους αλλά και για να διατηρούνται οι ίδιοι επαγγελματικά ζωντανοί. «Τα περίπτερα θα κλείσουν από μόνα τους τα επόμενα χρόνια αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξής τους. Για να βάλει ένας περιπτερούχος το κλειδί, χρειάζεται καθημερινά 80 ευρώ σε λειτουργικά έξοδα. Αν εισπράττει 100 ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο μισθός δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ τον μήνα. Είναι απλά μαθηματικά. Και με την ακρίβεια να καλπάζει και το κόστος ενέργειας να έχει εκτοξευτεί, κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί να ζει με τέτοιο μισθό», προσθέτει.
Ο κ. Τόπας λέει ότι το μικτό κέρδος των περιπτερούχων από τα τσιγάρα είναι 5,5% και στα άλλα είδη από 2% έως 3%. «Οταν το ρεύμα έχει διπλασιαστεί και από τα 300 πήγε στα 600 ευρώ, κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα», καταλήγει.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ