Με μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό της περιοχής παρακολούθησε τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστημονική – ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και διοργάνωσε ο Σύλλογος Δράση για την Κοιλιοκάκη – Action for Celiac Disease και η Α’ Γαστρεντερολογική Κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Απόστολος Κομνός, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και παραβρισκόμενους, ανέφερε πως «εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη, επιβεβαιώνουν πως το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εκτός από το μοναδικό ιδιωτικό Νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για την περιοχή»
Η Σταυρούλα Καρύδα, Παιδίατρος, Παιδογαστρενερολόγος, τ. Δ/ντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, περιέγραψε την κοιλιοκάκη ως ένα αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο η γλουτένη προκαλεί βλάβες στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Μίλησε για την αλληλουχία ανοσολογικών αντιδράσεων που ενεργοποιεί η γλουτένη, το γεγονός ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από τη βρεφική έως την ενήλικη ζωή, καθώς και για τους τρόπους που μπορεί να γίνει η διάγνωση. Κλείνοντας, τόνισε πως η αυστηρή εφ’ όρου ζωής δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποτελεί μονόδρομο, όπως και η συχνή παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό και σύστησε έλεγχο όλων των μελών της οικογένειας του πάσχοντα.
Στη συνέχεια, ο Σπυρίδων Ποταμιάνος, Γαστρεντερολόγος, Ομ Καθ. Παν. Θεσσαλίας, Δ/ντης Α΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, παρουσίασε τη θεραπευτική προσέγγιση των πασχόντων από κοιλιοκάκη, η οποία επιβάλλει δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δια βίου. Τόνισε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση ιατρών και διαιτολόγων, και σύστησε ιδιαίτερη προσοχή στην ενημέρωση του κοινού από το διαδίκτυο, η οποία πρέπει να γίνεται μόνο από έγκυρες ιστοσελίδες. Παρουσίασε, επίσης τα 6 κλειδιά της παρακολούθησης που είναι:
Consultation: Συμβουλή από εξειδικευμένο διαιτολόγο
Education: Εκπαίδευση για τη νόσο
Lifelong: Δια βίου δίαιτα ελεύθερη γλουτένης
Identification: Εντοπισμός και θεραπεία των διαιτητικών ελλειμμάτων
Access: Πρόσβαση σε σύλλογο πασχόντων
Continuous: Συνεχής μακροχρόνια παρακολούθηση από ομάδα ειδικών
Τέλος, μίλησε για την πρώτη επίσκεψη στο Γαστρεντερολόγο και την περαιτέρω παρακολούθηση, τον ετήσιο έλεγχο, τη συνύπαρξη με άλλες παθήσεις και τις σπάνιες, ειδικές περιπτώσεις της νόσου.
Η Κυριακή Τσομπανίδου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος ανέλυσε τις διατροφικές παρεμβάσεις στους πάσχοντες, έδωσε οδηγίες για να επιλέγουμε σωστά τα τυποποιημένα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη, για να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες με τα συστατικά των τροφίμων, μίλησε για την εφαρμογή της γλουτένης στη βιομηχανία, τα πρόσθετα τροφίμων που περιέχουν γλουτένη και ανέφερε τα προϊόντα που μπορεί και αυτά που δεν πρέπει να καταναλώνει όποιος πάσχει από κοιλιοκάκη.
Τέλος, η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, πάσχουσα η ίδια, μίλησε για την προσωπική της εμπειρία με τη νόσο και τόνισε πως η κοιλιοκάκη δεν είναι μόδα και πως η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δεν πρέπει να αποκλείει τους πάσχοντες, ούτε να επηρεάζει τις σχέσεις των ανθρώπων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Τσέτσιλας Δημήτριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαρισαίων και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Αριστείδης Καρτσαφλέκης και πλήθος ατόμων που νοσούν με κοιλιοκάκη, οι οικογένειές τους, επαγγελματίες εστίασης, ιατροί και διατροφολόγοι.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις