ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου, συζήτησαν για « την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και προσθέτει ότι «ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και καλωσόρισε τον τρέχοντα διάλογο μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας».
Όσον αφορά στη Λιβύη, Μισέλ και Σίσι συμφώνησαν στο «κοινό ενδιαφέρον για την Αίγυπτο και την ΕΕ για μια σταθερή και ενωμένη Λιβύη», και υπογράμμισαν τη σημασία της στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και των Ηνωμένων Εθνών για την πρόοδο των διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών διαδρομών και των διαδρομών για την ασφάλεια, «συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της μίλησαν για τη συνεργασία ΕΕ-Αιγύπτου βάσει της Νέας Ατζέντας για τη Μεσόγειο.
«Συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και να επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα» με τον Σαρλ Μισέλ να υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό εταίρο στην Αίγυπτο, ιδίως στις επενδύσεις».
Επιπροσθέτως συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, « ιδίως όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» .
Ο Πρόεδρος Μισέλ «ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τις προσπάθειές της να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση και την επίτευξη εκεχειρίας», ενώ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 24-25 Μαΐου, «στα οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ για τη λύση των δύο κρατών» αναφέρει η ανακοίνωση.
Επισημαίνει επίσης ότι ο κ. Μισέλ «διαβίβασε το μήνυμα ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί στενά με βασικούς διεθνείς εταίρους για την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη διαρκών και βιώσιμων λύσεων».