«Σε μια κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την ανθρωπότητα, που επιβαρύνεται από τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και την αναβίωση του αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, οι πρωτοβουλίες διαλόγου και αλληλοκατανόησης εκπροσώπων διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες. Πολύ περισσότερο, που από κάποιες πλευρές επιχειρείται η εργαλειοποίηση της θρησκείας για τη επίτευξη πολιτικών στόχων. Υπ’ αυτό το πρίσμα η σύγκλιση στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας της Κεντρικής Ασίας, του “Forum των Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών” είναι άξια συγχαρητηρίων. Είναι αυτονόητο, επίσης, ότι ασμένως αποδεχόμαστε την πρόσκληση της συμμετοχής μας σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία, καθώς μοιραζόμαστε ανάλογες αξίες και οραματισμούς. Με την ευκαιρία αυτή ευχήθηκα στον κ. πρέσβη να έχει μια δημιουργική και γόνιμη θητεία στην Αθήνα, που θα φέρει εγγύτερα τον λαό του Καζακστάν με αυτόν της Ελλάδας, προς χάριν της συνεργασίας και της ειρήνης».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο Πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Αθήνα κ. Yerlan Baudarbek-Kozhataev.
Ο πρέσβης του Καζακστάν επέδωσε στον επικεφαλής της ΔΣΟ επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει στις εργασίες του 7ου Forum των Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2022. Το θέμα του επερχόμενου φόρουμ θα είναι «Ο ρόλος των ηγετών των παγκόσμιων και παραδοσιακών θρησκειών στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας στη μεταπανδημική περίοδο». Να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές θα είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, ενώ όπως ειπώθηκε, ήδη, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει.
Επίσης, ο κ. Baudarbek-Kozhataev ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο ότι, μετά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα του, η σύνθεση της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου του Καζακστάν στη ΔΣΟ παραμένει ως έχει. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι το Καζακστάν -τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών- είναι προσηλωμένο στις αρχές της θρησκευτικής ανεκτικότητας και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας.
Από την μεριά του, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετατροπής από την τουρκική ηγεσία της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και κατέστησε τον συνομιλητή του κοινωνό της εκστρατείας που έχει εγκαινιάσει η ΔΣΟ για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφερε στον πρέσβη του Καζακστάν και τον τόμο που έχει εκδώσει ο διακοινοβουλευτικός θεσμός με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».