«Το ενεργειακό κόστος με τη διεθνή εκτόξευση των τιμών στο ρεύμα και το πετρέλαιο έχει γίνει βραχνάς για κάθε νοικοκυριό, πλήττει, όμως, ιδιαίτερα τους αγρότες μας, και έχει επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή. Ακόμα και υγιείς ΤΟΕΒ με νοικοκυρεμένα οικονομικά, όπως ο ΤΟΕΒ Πηνειού, βρίσκονται σε δυσχερή θέση να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο βάρος λογαριασμών ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν. Η κυβέρνηση, στο μέτρο του δυνατού, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα, στηρίζει έμπρακτα με κρατική επιδότηση την έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Θέλω να πιστεύω ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και δυναμικών καλλιεργειών που συμβάλουν στο ΑΕΠ της χώρας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τα μείζον ζήτημα των τιμών του ρεύματος για αγροτική χρήση.
Στη σύσκεψη, στην οποία ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης ζήτησε εκ μέρους των αρδευτών την κατάργηση ή την γενναία επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Απόστολος Μπίλλης, ο αντιδήμαρχος ΔΕ Πλατυκάμπου του δήμου Κιλελέρ και μέλος ΔΣ του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Ιωάννης Κουκούτσης, ο πρώην Αντιδήμαρχος του δήμου Τεμπών και μέλος ΔΣ του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Νίκος Μητσογιάννης και ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Χαράλαμπος Σουλιώτης.
Οι συμμετέχοντες, σημείωσαν ότι οι μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ζήτησαν να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι προκειμένου να προϋπολογίσουν για τη νέα χρονιά τα αρδευτικά τέλη.
Ωστόσο, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα λήξει η πρωτόγνωρη αυτή ενεργειακή κρίση, με βασική αιτία τις αυξήσεις στις τιμές στο φυσικό αέριο -άμεσα επηρεαζόμενες και από γεωπολιτικές εξελίξεις- ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε για τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με επιδότηση του ρεύματος για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Όπως ειπώθηκε για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ολοκληρώνεται η υπογραφή της ΚΥΑ με την επιδότηση, που θα ανέρχεται στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, να δίδεται με τη μορφή de minimis, ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 η έκπτωση θα είναι ύψους 50% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής, δηλαδή 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον υπουργό για την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι «καθώς προέρχεται από την ελληνική περιφέρεια γνωρίζει από πρώτο χέρι το πρόβλημα που προκαλεί η αύξηση του ρεύματος στα αγροτικά νοικοκυριά και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμβλυνσή του».