Η εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, το μεράκι και η αγάπη τους για τα παιδιά και η θέλησή τους να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, οδήγησαν στον επανασχεδιασμό ενός εργαστηρίου πληροφορικής, ένα από τα πέντε που φιλοξενεί το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου. Με το κόστος των υλικών που έφτασε τα 2.808 ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση του σχολείου και αποκλειστικά με προσωπική τους εργασία, ανακατασκεύασαν το συγκεκριμένο εργαστήριο, καθώς έπειτα από 23 χρόνια αδιάλειπτης χρήσης του, είχαν προκύψει πολλαπλά ζητήματα ασφάλειας.
«Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάδειξη ανάλογων καλών πρακτικών, αλλά και η ευαισθητοποίηση απέναντι σε ζητήματα συντήρησης σχολικών μονάδων και προσαρμογής των υφιστάμενων χώρων εκπαίδευσης ώστε να πληρούν τις σύγχρονες απαιτήσεις για ασφάλεια και συνθήκες άνεσης (οπτική, ακουστική, θερμική, ποιότητα αέρα κτλ), επισήμανε ο διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Βόλου, Ιωάννης Τσοκανάκης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία όλων των εκπαιδευτικών που συνέβαλαν στην υλοποίησης του έργου. «Τα κτίρια αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που χρήζουν την προσοχή της Πολιτείας για την συντήρηση και τη λειτουργία τους. Η συντήρηση έχει παραμεληθεί πολλές φορές διαχρονικά.
Σημειώνεται ότι το 1ο Ε.Κ. φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου που φέτος κλείνει 40 χρόνια λειτουργίας. Εργασίες ανακαίνισης στους εργαστηριακούς χώρους έγιναν για τελευταία χρονιά το 2008 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» 2007 – 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντήρηση των σχολικών μονάδων ανήκει πλέον στους Δήμους.
Όπως εξήγησε ο υποδιευθυντής του 1ου Ε.Κ. Δημήτρης Παπαναστασίου, η άνοδος του Τομέα Πληροφορικής στις αρχές του 2000 απαίτησε τη δημιουργία νέων χώρων και ανακατασκευή άλλων. Το αρχικό εργαστήριο των 231 τ.μ., χωρίστηκε σε δύο μέρη (2α & 2β) ώστε να δημιουργηθούν δύο εργαστήρια και ένας αποθηκευτικός χώρος. Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανακατασκευή ενός εκ των δύο εργαστηρίων. Ωστόσο μόνο για την αντικατάσταση μέρους της δικτύωσης και της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης η προσφορά ανήλθε στα 3.500 ευρώ χωρίς τα υλικά και για αυτό, η ανακατασκευή αποφασίστηκε να βασιστεί στην εθελοντική εργασία.
Η ανακαίνιση του εργαστηρίου άρχισε στις 6 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία παράδοσης του εργαστηρίου ξανά σε χρήση. Οι εργασίες έλαβαν χώρα πρωινές και απογευματινές ώρες. Οι εργασίες της ακουστικής αναβάθμισης πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά απογευματινές ώρες από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου 2024.
Ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα της ακουστικής, ο υπεύθυνος Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Κώστας Αμυγδαλίτσης, επισήμανε ότι η κακή ακουστική των χώρων εκπαίδευσης συνδέεται με χαμηλότερα μαθησιακά αποτελέσματα καθώς σε αίθουσες με κακή ακουστική, η καταληπτότητα της ομιλίας καθίσταται προβληματική με αποτέλεσμα την αδυναμία συγκέντρωσης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπρόσθετα εκτός από τις μειωμένες γνωστικές δεξιότητες, οι ακουστικά άβολες αίθουσες διδασκαλίας προκαλούν δυσφορία και εναλλαγές της διάθεσης, συμβάλλοντας σε αυξημένο άγχος και κούραση στους μαθητές. Δυναμικά μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία από παρατεταμένη έκθεση στον θόρυβο, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένη αρτηριακή πίεση (για παρατεταμένη έκθεση πάνω από 55dB), προβλήματα ψυχικής υγείας, διαταραχές ύπνου, έως και πρόωρη απώλεια ακοής Η ανάγκη να μιλάμε πιο δυνατά σε αίθουσες με κακή ακουστική προκαλεί φωνητική και ακουστική εξάντληση σε δασκάλους και μαθητές
Οι εργασίες ανακαίνισης αφορούν:
Ηλεκτρολογικές εργασίες για τον διαχωρισμό της χρήσης των εργαστηρίων 2α και 2β
Ηλεκτρολογικές εργασίες απομάκρυνσης περιττών καλωδιώσεων
Προβληματική ψύξη – θέρμανση
Κατεστραμμένη δομημένη καλωδίωση (μη ασφαλής χρήση)
Παρωχημένο τεχνολογικό εξοπλισμό δικτύωσης
Μη λειτουργική διευθέτηση του χώρου διδασκαλίας
Προβληματικό σύστημα προβολής
Αναξιοποίητο βοηθητικό χώρο
Αισθητική αλλοίωση του χώρου με εμφανή τα σημάδια από την πολυετή χρήση
Κακή ακουστική – Υπερβολικά υψηλός χρόνος αντήχησης
Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν είναι:
Από τον Τομέα Πληροφορικής οι Αθηνά Κοτρολιά, Φανή Κόκκινου, Μαρία Φούσκη, από τον Τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού οι Νίκος Τσομπάνογλου, Κώστας Πιτσάβας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Δημήτρης Παπαναστασίου και Γιάννης Κατσικλής καθώς και ο διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Βόλου, Γιάννης Τσοκανάκης.
Δείτε το video με το «πριν» και το “μετά”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω