Ο Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης» Λάρισας (ΣΦΜΕΑ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» της Λαμίας, πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο των 80 χρόνων από την ιστορική σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας.
Η ξενάγηση στον ιστορικό χώρο του σχολείου, στην είσοδο του οποίου, δίνοντας το ιστορικό στίγμα, δεσπόζει η επιγραφή «Επίδαυρος 1821 – Κορυσχάδες 1944», έγινε από την Ιστορικό και Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» Δρ. Ιστορίας κ. Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.
Η κα Λάζου αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο της συνέλευσης των Κορυσχάδων και συγκεκριμένα στην δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) από το ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944 και στις εκλογές που επακολούθησαν τον Απρίλιο του 1944 στις ελεύθερες αλλά και κατεχόμενες περιοχές της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, στις εκλογές αυτές περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες, και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας και Ελληνίδες, ανέδειξαν εκπροσώπους τους, Εθνοσυμβούλους, μεταξύ των οποίων και πέντε γυναίκες, από ένα ευρύτατο πολιτικό όσο και επαγγελματικό φάσμα, οι οποίοι συμμετείχαν στην ιστορική πλέον Εθνοσυνέλευση στους Κορυσχάδες, την νέα Επίδαυρο, όπως αποκαλείται, από τις 14 έως και τις 27 Μαΐου 1944 με σκοπό την πολιτική οργάνωση της χώρας.
Όπως τόνισε η κα Λάζου η σύγκληση του Συμβουλίου αποτελεί μία λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας, καθώς με κεντρικό σύνθημα «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό», η κυβέρνηση της ΠΕΕΑ και οι Εθνοσύμβουλοι διακήρυξαν την ακλόνητη θέλησή τους να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της χώρας από τον γερμανικό ζυγό, καθώς επίσης και για την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου όπου σώζονται ιστορικά τεκμήρια, μεταξύ των οποίων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον φωτογράφο της αντίστασης Σπύρο Μελετζή, αντικείμενα του γιατρού και Εθνοσυμβούλου Πέτρου Κόκκαλη, πλήρης φωτογραφική αποτύπωση και τα βιογραφικά των Εθνοσυμβούλων, καθώς επίσης και τοιχογραφίες και συνθήματα, έργα μεταξύ άλλων, των Θεσσαλών ζωγράφων Γιολδάση και Κατσικογιάννη που απεικονίζουν τη σύνδεση του Εθνικού Συμβουλίου και των στιγμών της εθνικής αντίστασης του 1944 με τις επαναστατικές διαδικασίες του 1821.
Η επίσκεψη στο Μουσείο Κορυσχάδων, ανάμεσα στα υποβλητικά ευρυτανικά βουνά, αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία που τους επέτρεψε να ψηλαφίσουν, κυριολεκτικά, την ιστορία και να αφουγκραστούν τα κελεύσματά της.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις