Τις επισημάνσεις και τα ερωτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Λάρισας σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούνταν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον αν. υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο (ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά), τους υφυπουργούς Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και Υποδομών κ. Νίκο Ταχιάο, τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στρατάκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Εκνευρισμός για Σήραγγα στην Κάρλα
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση της παραγωγικής ζωής στη Θεσσαλία είναι μια επίπονη και μακρά διαδικασία και χρειάζεται επιμονή και υπομονή από όλους. Επιτρέψτε μου με την “μικρή” πείρα που έχω στην πολιτική να κάνω κάποιες επισημάνσεις. Καταλαβαίνω ότι σε όλα τα ερωτήματα δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε άμεσα απαντήσεις αυτή την ώρα, παρότι έχουν περάσει 4 μήνες από την καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Όμως, εμείς είμαστε εδώ κάθε μέρα και δεχόμαστε ερωτήματα το οποία οφείλουμε να σας μεταφέρουμε. Για παράδειγμα τι θα γίνει με τις πλημμυρισμένες περιοχές στα παρακάρλια χωριά, πώς θα αποστραγγιστούν τα νερά; Αναμένουμε το πόρισμα των Ολλανδών. Αυτά, όμως, που έχουν διαρρεύσει, όπως ξέρετε, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στον αγροτικό κόσμο. Χθες διάβασα ότι ο καθηγητής κ. Δαναλάτος, της επιτροπής του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, είχε συνάντηση με αγρότες στον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου και τους ανακοίνωσε ότι με 50 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η σήραγγα των 10 km με διάμετρο 10 μέτρων, η οποία θα μπορεί να αποστραγγίζει τα νερά σε ενδεχόμενο επανάληψης πλημμυρικών φαινομένων, δημιουργώντας το αίσθημα ασφάλειας, στο οποίο αναφέρθηκε καλωσορίζοντάς μας στην αρχή, ο δήμαρχος Καρδίτσας, ο οικοδεσπότης κ. Τσιάκος. Πράγματι, η Κυβέρνηση δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά, δίνει γενναίες αποζημιώσεις, αλλά κομβικό για να υπάρχει συνέχεια -και ιδιαίτερα στις οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή- είναι το αίσθημα της ασφάλειας. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε, ποιο θα είναι το τελικό πόρισμα των Ολλανδών και τι θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, μετά κι από αυτό το ιδιότυπο debate που αναπτύσσεται με την επιστημονική επιτροπή, με Θεσσαλούς επιστήμονες, που έχει συγκροτήσει ο νέος Περιφερειάρχης, ο κ. Κουρέτας».
Ύψος αποζημιώσεων
Συνεχίζοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επανέλαβε το ερώτημα που είχε θέσει και στην συνάντηση στη Βουλή με εκπροσώπους από τα παρακάρλια χωριά για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων. Όπως είπε «αναμφίβολα, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων που δόθηκαν ήταν πολύ γενναίες, αλλά αναμένουν οι αγρότες να ακούσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Καμιά φορά οι δυσάρεστες απαντήσεις είναι προτιμότερες από τις “μη απαντήσεις”. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε να το εξηγήσουμε στους αγρότες,
πώς μπορούμε να το κάνουμε και πότε μπορούμε να το κάνουμε. Και, επίσης, σημασία μεγάλη έχει να τηρούμε και τα χρονοδιαγράμματα που εμείς οι ίδιοι θέτουμε. Καταλαβαίνω ότι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια που γίνεται φυσικό είναι πολλές φορές να υπάρχουνε και αρρυθμίες και πράγματα τα οποία προγραμματίζουμε και δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Αλλά και για αυτά να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις γρήγορα, όποτε πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα είχαμε την ανακοίνωση στις 6 Δεκεμβρίου για αποζημιώσεις που θα δίνονταν στους παγετόπληκτους αμυγδαλοπαραγωγούς, από τον παγετό του ’23. Η ανακοίνωση έλεγε ότι θα αποζημιωθούν στις 22 Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να μπορέσει να υλοποιηθεί».
· Απαντώντας, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων επικαλέστηκε τα προβλεπόμενα στον υφιστάμενο κανονισμό του Οργανισμού.
Γέφυρα Αμπελιάς
Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υποδομών ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «στις “μη απαντήσεις” είναι μέχρι τώρα, δυστυχώς, και το τι θα γίνει με τη γέφυρα στην Αμπελιά, που έχει αποκόψει την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων από την Μαγνησία. Είχαμε θέσει το ερώτημα και στην προηγούμενη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας -και εμείς και ο δήμαρχος Φαρσάλων- αν μπορεί να τοποθετηθεί στρατιωτικού τύπου γέφυρα και δεν λάβαμε απάντηση. Τουλάχιστον, ας έχουμε μια απάντηση σήμερα γιατί μέχρι να εκπονηθούν οι μελέτες, να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σύγχρονη και ασφαλής γέφυρα, θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος επικοινωνίας των περιοχών αυτών. Μπορεί να τοποθετηθεί ή δεν μπορεί τοποθετηθεί, αν μπορεί να τοποθετηθεί πότε μπορεί να τοποθετηθεί;».
· Απαντώντας ο κ. Ταχιάος είπε ότι η διατομή του ποταμού δεν επιτρέπει την τοποθέτηση γέφυρας τύπου μπέιλι και κάλεσε σε υπομονή μέχρι να μπορέσει να αποκατασταθεί συνολικά η γέφυρα.
Ακτινίδια και ανασφάλιστα τρακτέρ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε, επίσης, επιμέρους ζητήματα για τα οποία οι αγρότες εκφράζουν ερωτήματα, όπως το ύψος και το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων για το φυτικό κεφάλαιο σε καλλιέργειες, όπως τα ακτινίδια. Επιπλέον, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με την αποζημίωση ή όχι των τρακτέρ που βρίσκονται κάτω από το νερό στην Κάρλα, τα οποία έχουν μεν άδεια κυκλοφορίας αλλά δεν έχουν ασφάλεια.
Πρόγραμμα απονιτρορύπανσης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επέκταση του προγράμματος της απονιτρορύπανσης, την οποία χαρακτήρισε θετική. Ωστόσο, επισήμανε ότι «παράκληση πολλών αγροτών είναι οι προδιαγραφές του προγράμματος να είναι πιο ευέλικτες, να μην είναι αυτές που υπήρχαν στο πρόγραμμα επί ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες τότε ασκούσαμε κριτική, ότι δηλαδή ουσιαστικά το πρόγραμμα απευθύνονταν μόνο σε μεγαλοϊδιοκτήτες και όχι στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, αφού πριμοδοτούσε την μεγάλη ιδιοκτησία».
Ρύθμιση για αγροτικό ρεύμα
Επιπλέον, χαιρέτισε «τις διευκρινήσεις του κ. Σκυλακάκη, με τον οποίο είχα συνάντηση χθες, για το αγροτικό ρεύμα. Είναι πολύ ενοχλητικό τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος έχει υποστεί καταστροφή να δέχεται, και μάλιστα σε ακατάλληλες ώρες, τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες για οφειλές στη ΔΕΗ με την απειλή διακοπής της παροχής.
Να ευχαριστήσω επίσης τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Λιβάνιο γιατί ανακοίνωσε ότι έδωσε λύση στο ζήτημα που του έθεσα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις μισθώσεις των δημοτικών αγρών-εκτάσεων με παρατάσεις».
Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «το μείζον ζήτημα είναι η σύσταση του Οργανισμού Υδάτων για την Θεσσαλία, στον οποίο προσβλέπουμε ότι θα δώσει μια συνολική λύση στο διττό πρόβλημα της Θεσσαλίας, που από τη μια πλημμυρίζει και από την άλλη αντιμετωπίζει ξηρασία και ερημοποίηση, έτσι ώστε να δρομολογηθούν όλα εκείνα τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστροφές».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις