Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, πέρα από την πανηγυρική επιβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης που έχουν πλέον οικοδομήσει οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, λειτούργησαν και ως ορόσημο των στενών δεσμών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει (συνολικά 123 εκατ. δολάρια) με κριτήριο το νέο πολυετές καθεστώς ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) στις βάσεις της Σούδας και της Λάρισας.
Παράλληλα, στην κοινή διακήρυξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου κατέστη σαφές ότι η προμήθεια των πέμπτης γενιάς τύπου F-35 θα προχωρήσει, μάλιστα εντός του χρονοδιαγράμματος που είναι περίπου γνωστό από τις συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει και σε επίπεδο υπουργείου Εθνικής Αμυνας με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.
Πρακτικά, η ελληνοαμερικανική σχέση στον αμυντικό τομέα, όπως ξεδιπλώνεται αυτή τη στιγμή, έχει τρεις βασικούς πυλώνες:
Μαράθι και Σούδα
Ο πρώτος είναι οι βάσεις στις οποίες οι Αμερικανοί έχουν ήδη παρουσία, και δη στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα. Είναι περιττό να ειπωθεί ότι η Σούδα αποτελεί έναν αναντικατάστατο για το αμερικανικό ναυτικό ναύσταθμο, μοναδικό στο είδος του ανάμεσα στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι επενδύσεις που συνεχίζονται εκεί δεν περιορίζονται στις εγκαταστάσεις στο Μαράθι, αλλά έχουν επεκταθεί και στην αεροπορική βάση της Σούδας, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) επωφελούνται από πλεονάζον κατασκευαστικό υλικό, το οποίο αξιοποιείται προκειμένου να επεκταθεί και ο ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).
Ενοπλες Δυνάμεις
Ο δεύτερος πυλώνας είναι εκείνος της συνεργασίας. Ελληνικές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται και πραγματοποιούν ασκήσεις στο σύνολο της επικράτειας, ακόμα και σε περιοχές που κατά κανόνα προκαλούν εκνευρισμό στους Τούρκους.
Βέβαια, ο στόχος εδώ είναι η αξιοποίηση του γεωγραφικού αναγλύφου της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ σε περίοδο κρίσης με τη Ρωσία, και όχι η εκπομπή μηνυμάτων προς την Αγκυρα.
Βιομηχανικός τομέας
Ο τρίτος πυλώνας είναι οι εξοπλισμοί και η πιθανότητα συνεργασίας στον βιομηχανικό τομέα. Στον τομέα των εξοπλισμών ήδη προχωράει με σταθερό βηματισμό το πρόγραμμα αναβάθμισης 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper, ενώ βρίσκονται σε τελική φάση οι –από αμερικανικής πλευράς– προετοιμασίες για τη θετική απάντηση στο αίτημα προμήθειας 20 F-35 με προαίρεση για ακόμα 20 σε δεύτερο χρόνο.
Επιπλέον, προχωράει σταδιακά η συμφωνία της προμήθειας ελικοπτέρων ΜΗ-60R για το Π.Ν. Εσχάτως, μετά την… εμπέδωση του προβλήματος διαθεσιμότητας στον μεταγωγικό στόλο των C-130, άνοιξε και το θέμα προμήθειας νέων αεροσκαφών, καθώς το κόστος συντήρησης των υφισταμένων και όλων όσα βρίσκονται στοιβαγμένα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, μπορεί να είναι δυσανάλογα υψηλό.
Σε αυτόν τον τρίτο πυλώνα θα φανεί τους επόμενους μήνες αν χωράει και η συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα. Το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη ξεκίνησε τη διαδικασία εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ΕΑΒ. Αρκετοί θεωρούν πως το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του έργου που γίνεται στην ΕΑΒ αφορά προγράμματα της Lockheed Martin, αιτιολογεί το ενδεχόμενο η αμερικανική εταιρεία να γίνει ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει την παραγωγή, αφήνοντας τα πάγια στο Δημόσιο.
Πηγή: kathimerini.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις