Μοιράσου το αρθρο!
«Γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά από τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στα ενοίκια τα οποία έχουν μια συνεχόμενη ανοδική τάση. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με σχετική έρευνα ότι ένας στους δυο ενοικιαστές δυσκολεύονται να πληρώσουν για την στέγη τους, ενώ το κόστος της στέγασης τείνει να γίνει μια σοβαρή κοινωνική κρίση.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα του Eteron οι μισοί ενοικιαστές (47,8%) δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, ενώ το ζήτημα του ενοικίου απασχολεί πολύ ή αρκετά το 83,1%. Επίσης το 61,7% δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε περικοπές άλλων βασικών αναγκών και το 15,2% ότι για να καλύψει τις άλλες βασικές του ανάγκες λαμβάνει κάποια οικονομική βοήθεια ή δανείζεται από τρίτους, ενώ ανασφάλεια και άγχος είναι τα κυρίαρχα αισθήματα που βιώνουν όσες και όσοι ζουν με ενοίκιο.
«Αυτό είναι λόγο της τρομερής αύξησης που έχει παρατηρηθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο στα μισθώματα. Μία αύξηση η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση…Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών προσπαθεί να καλύψει τις ζημιές που είχε δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας μέσα σε ένα χρόνο με αποτέλεσμα να ζητούν εξαιρετικά αυξημένα μισθώματα », δηλώνει ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιστών, Άγγελος Σκιαδάς, στον ANT1.
Για τη λύση στο πρόβλημα, οι ερωτώμενοι ζητούν αύξηση μισθών/θέσεων εργασίας, πλαφόν στα ενοίκια, φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για πιο προσιτές τιμές, επίδομα ενοικίου, πολιτικές για την κοινωνική κατοικία, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθωμάτων, αξιοποίηση των κενών δημόσιων κτιρίων και έλεγχο των κερδοσκοπικών επενδύσεων.
Την πιο ακριβή στέγαση έχουν οι Έλληνες
Αποκαλυπτική είναι και η έκθεση της Eurostat η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα και κατατάσσει την Ελλάδα, στην πρώτη θέση ακριβώς πάνω από την Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ένας στους τρεις Έλληνες δίνει περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του, για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης.
Μάλιστα, αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα, είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, το κόστος της στέγασης περιλαμβάνεται το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου, καθώς και τα κοινόχρηστα και οι δαπάνες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας και κοινοχρήστων.