Έξι Λαρισαίες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενεργοποίησαν στο κινητό τους τηλέφωνο το πιλοτικό πρόγραμμα «Κομβίον Πανικού» («Panic Button»), εφαρμογή με την οποία οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας, χωρίς να το αντιληφθεί ο δράστης και χωρίς, επίσης, να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος τέθηκε σε εφαρμογή για όλα τα ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, με την ενεργοποίηση του «Κομβίου Πανικού» από τα θύματα ενημερώνεται η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής που διαμένουν.

Στην περίπτωση της Λάρισας, οι 6 γυναίκες ενημερώθηκαν από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου και με τη συγκατάθεσή τους αποδέχθηκαν τη λειτουργία του και εγκατέστησαν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σημειώνεται πως σε δύο ακόμα περιπτώσεις στη Λάρισα οι γυναίκες – θύματα δέχθηκαν να φιλοξενηθούν προσωρινά στο «ασφαλές σπίτι» («safe house»), όπως ονομάζεται το σπίτι που αξιοποιείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας στο πλαίσιο απόφασης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τις γυναίκες που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τις πρώτες ώρες σε έναν άλλον χώρο, προκειμένου να μην επιστρέψουν στο σπίτι όπου υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία.

Να διευκρινιστεί εδώ ότι ο Δήμος Λαρισαίων, έχοντας από δεκαετίες αναπτύξει κοινωνική πολιτική, ίδρυσε δομές (ξενώνας κακοποιημένων γυναικών κ.λπ.), ενώ στελέχωσε με επιστημονικό προσωπικό την Κοινωνική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται άμεσα το έργο του σχετικά προσφάτως ιδρυθέντος Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας, σε αντίθεση με άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, όπου αναζητήθηκαν «ασφαλή σπίτια». Με την ευκαιρία, να σημειωθεί πως το τελευταίο τρίμηνο (Απρίλιος Ιούνιος 2024) στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας καταγγέλθηκαν συνολικά 139 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έγιναν 101 συλλήψεις.

«Συνηθισμένα» θεωρούνται πλέον τα περιστατικά σύλληψης, συνήθως μητέρων έπειτα από καταγγελία των κοριτσιών τους, με αφορμή φραστική αντιπαράθεση που εξελίχθηκε σε χειροδικία, για θέματα της καθημερινότητας. Ορισμένα περιστατικά αφορούν σε ξυλοδαρμούς γονέων από τα παιδιά τους, ενώ αρκετά περιστατικά αφορούν βίαιες συμπεριφορές μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, αλλά και παραβίασης όρων που έχουν επιβληθεί με δικαστικές αποφάσεις. Με αφορμή, μάλιστα, απειλητικά γραπτά μηνύματα ενώπιον του Αυτοφώρου Δικαστηρίου Λάρισας οδηγήθηκε σύζυγος που συνελήφθη σε άλλη Περιφέρεια της χώρας, έπειτα από καταγγελία της συζύγου του.

Εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω