Η Covid-19 και άλλα σοβαρά κρούσματα ασθενειών, καθώς και οι συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις, τονίζουν την ανάγκη για μια ισχυρότερη συλλογική και συντονισμένη προσέγγιση για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία τόνισε σήμερα κατά την διάρκεια λήξης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τον Νοέμβριο, σε ειδική σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης παγκόσμιας συμφωνίας του Π.Ο.Υ.
«Χρειαζόμαστε μια δέσμευση που ξεπερνά τους κύκλους του προϋπολογισμού, τους εκλογικούς κύκλους και τους κύκλους των μέσων ενημέρωσης, που δημιουργεί ένα γενικό πλαίσιο για τη σύνδεση των πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών μηχανισμών που απαιτούνται για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας της υγείας», είπε ο Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας πως μια τέτοια συνθήκη θα «προωθούσε τη βελτίωση της κοινής χρήσης, της εμπιστοσύνης και της λογοδοσίας και θα παρείχε τη σταθερή βάση για την οικοδόμηση άλλων μηχανισμών για την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας».
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης σε ένα ψήφισμα που επιβεβαιώνει τον ρόλο του Π.Ο.Υ. ως διευθύνουσας και συντονιστικής αρχής στην υγεία κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και πέραν αυτών, και να βοηθά τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν ανθεκτικά συστήματα υγείας και καθολική κάλυψη της υγείας.
Το ψήφισμα κάνει συστάσεις στον Π.Ο.Υ. για την ενίσχυση της τρέχουσας και μελλοντικής εργασίας, ιδίως μέσω της σύγκλησης μιας ομάδας εργασίας των κρατών μελών για την ενίσχυση της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη. Η ομάδα εργασίας είναι επιφορτισμένη με την υποβολή εκθέσεων στη συνέλευση του επόμενου έτους.
Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να παράσχουν στον ΠΟΥ βιώσιμη χρηματοδότηση, συνεχίζοντας παράλληλα την αντίδρασή τους στην πανδημία και ενισχύοντας τις ικανότητες ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού τους, των ερευνητικών δραστηριοτήτων, των συστημάτων παρακολούθησης, υιοθετώντας ταυτόχρονα μια προσέγγιση για την υγεία, ενώ συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα παγκόσμιας συνεργασίας, ανταλλαγής αξιόπιστων πληροφοριών, καταπολέμησης των infodemics και του στιγματισμού και διασφαλίζοντας ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης δεν επιδεινώνουν άλλες προκλήσεις για την υγεία.
Ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των χωρών με λειτουργική πολυτομεακή πλατφόρμα συντονισμού ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχει διπλασιαστεί, ενώ το 90% των κρατών μελών που ανταποκρίθηκαν σε έρευνα της ΠΟΥ στις αρχές του 2021 ανέφεραν ότι συμπεριλήφθηκε η ψυχική υγεία και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα σχέδια απόκρισης COVID-19.
Το 2020, ένα ευρύ φάσμα πόρων αναπτύχθηκε σε πολλές γλώσσες από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με εταίρους, όπως: ένας οδηγός διαχείρισης του άγχους για το ευρύ κοινό. ένας οδηγός για τους ανταποκριτές COVID-19 σχετικά με τις βασικές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και μια εργαλειοθήκη για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ενήλικες να διατηρήσουν την ψυχική ευεξία.
Επιπλέον, ο ΠΟΥ συνεργάστηκε για την εκπόνηση του πρώτου προγράμματος για ταχεία ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων στην ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη κατά τη δημόσια υγεία και τις ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ενέκριναν το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία 2013-2030, συμπεριλαμβανομένων των ενημερωμένων επιλογών και δεικτών εφαρμογής του σχεδίου. Για πρώτη φορά, το σχέδιο περιλαμβάνει έναν δείκτη ετοιμότητας για παροχή ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης