Το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο για τις δύο συμβάσεις Ελλάδας-Κύπρου για τις μεταμοσχεύσεις εμπεριέχονται βασικά στοιχεία του νόμου για το αντιδραστικό Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
«Υπενθύμισε ότι το εν λόγω Σχέδιο ουσιαστικά απαντά στα υπαρκτά προβλήματα των Μεταμοσχεύσεων με μέτρα που έχουν ως κριτήριο το ελάχιστο κρατικό κόστος, την εμπορευματοποίηση των σχετικών εργασιών, ενώ επιδρούν αρνητικά στην προαγωγή της συνείδησης στον λαό για διάθεση προσφοράς.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων πράξεων για μεταμοσχεύσεις και των αναγκών των ασθενών μετά από αυτές, ανατίθεται μέσω του ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους εργαζόμενους μέσω εισφορών-φορολογίας. Σημείωσε, λοιπόν, ότι και οι μεταμοσχεύσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και τους δημοσιονομικούς στόχους, προσθέτοντας πως εκφράζεται και η αντίθεση στις δυνατότητες επιστήμης-τεχνολογίας που «δεν μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί κοστίζουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού αποτελούν εμπόδια στον ανταγωνισμό και την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων».
Στάθηκε και στο γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στις ΜΕΘ ως κύρια πηγή των πτωματικών μοσχευμάτων, τονίζοντας πως πρέπει να είναι ο κύριος προσανατολισμός, δεδομένων και των ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας και κινδύνων για τους ζώντες δότες. Ανέδειξε την ανάγκη για εξειδικευμένη στελέχωση και για εξασφάλιση μόνιμης παρουσίας εξειδικευμένου προσωπικού σε κάθε ΜΕΘ που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ανεύρεση πιθανών δοτών και διεκπεραίωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση της λήψης.
Για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στην αρμόδια Επιτροπή που συζήτησε για το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσίασε το SMS (!) ως τρόπο ενημέρωσης και καλέσματος δοτών. Επίσης, επανέφερε και τον αντιφατικό ρόλο του ΕΟΜ να λειτουργεί ως επιχείρηση του δημοσίου που θα σχετίζεται με «μια κατ’ εξοχήν πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης», επισημαίνοντας: «Πρακτικά και θεωρητικά αυτό όχι μόνο δεν προάγει την ανάγκη των μεταμοσχεύσεων, αλλά σηματοδοτεί και αρνητικά μηνύματα στον πληθυσμό».
Σχετικά με την ανάθεση στον εκάστοτε επιχειρηματία του ζητήματος της μεταφοράς μεταμοσχευμάτων, ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε πως το σύστημα έγκυρης και ασφαλούς μεταφορά τους θα πρέπει να οργανώνεται από το ίδιο το κράτος, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαδικασία και το κίνητρο να είναι η ικανοποίηση «μιας πολύ σημαντικής κοινωνικής ανάγκης» και όχι το κέρδος.
Αναφέρθηκε και στην ετήσια απροσδιόριστη παρακολούθηση του ζώντα δότη, λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες του». Αντίθετα, όπως είπε, «θα έπρεπε να του παρέχονται απολύτως δωρεάν όλα όσα απαιτούνται για την υγεία του, είτε σχετίζονται είτε όχι με τη δωρεά οργάνου που έκανε».
Για τη διεύρυνση της δεξαμενής μοσχευμάτων, ο Γ. Λαμπρούλης εξήγησε πως το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με κάτι τέτοιο, αρκεί να είναι προς όφελος των ασθενών, ωστόσο επισήμανε 3 ζητήματα που υπάρχουν. Πρώτον, το ζήτημα ότι προσανατολίζεται κυρίως στους ζώντες δότες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία τους και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αύξηση πτωματικών μοσχευμάτων που «συνδέεται με τη συστηματική εκπαίδευση του πληθυσμού από την παιδική ηλικία και όχι με περιστασιακές καμπάνιες, επαρκή στελέχωση ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών και με το κατάλληλο προσωπικό για την προετοιμασία των συγγενών». Δεύτερον, το γεγονός ότι καθιερώνεται το κριτήριο του λεγόμενου συναισθηματικού δότη κινείται στα όρια της δημιουργίας αρνητικών παραγόντων που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη διάθεση δωρεάς. Τρίτον, ότι στη συμφωνία τίθεται ο απαράδεκτος όρος του «νόμιμου και μόνιμου κατοίκου», προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στη λίστα υποψηφίων ληπτών, υπογραμμίζοντας, εδώ, πως δεν μπορούν να αναφέρονται τέτοιοι ορισμοί, όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και ζωή, και ειδικά όταν «αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή τη θέση όχι με τη θέλησή τους» αλλά εξαιτίας πολεμικών επεμβάσεων, στις οποίες έχει συμβάλλει και η Ελλάδα.
Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε, επίσης, μεταξύ άλλων ότι η προσφορά μοσχευμάτων δίνει ζωή σε ανθρώπους και αποτελεί πράξη «που αντανακλά υψηλού βαθμού αλτρουισμό και αλληλεγγύη» και που «πρέπει να συναντάται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων από πλευράς του κράτους, με στόχο τη στήριξη και διεύρυνση της πράξης».
Στο πλαίσιο της ομιλίας του εξέφρασε και τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια του Βασίλη Καλογήρου και επισήμανε πως, δεδομένων και των καταγγελιών της μητέρας του, «πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, για την οποία η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη διαλεύκανσή της». Επιπλέον χαιρέτησε και το σημερινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλονίκη, «δίνοντας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό μια αγωνιστική-διεκδικητική απάντηση απέναντι στην αρνητική στάση και στις εξαγγελίες-ψίχουλα της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους», ενώ κατήγγειλε και την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει με τη λήψη αστυνομικών μέτρων το προγραμματισμένο συλλαλλητήριό τους και να αναγορεύσει τον αγώνα τους σε έγκλημα.
«Απέναντι σε αυτόν τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι απαντούν και θα απαντήσουν μαζικά και δυναμικά και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τον λαό της Θεσσαλονίκης να εκφράσει ενεργά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών, ένας αγώνας που είναι όλου του λαού και αφορά όλους τους κλάδους και όλους τους τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τέλος».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις