Με την παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη, επέκρινε την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Έπειτα από την πρόσφατη έγκριση του νόμου για την «προαγωγή της αρετής και την αντιμετώπιση της βίας», οι γυναίκες δεν έχουν πια κανένα θεμελιώδες δικαίωμα αφού τους απαγορεύεται πλέον να μιλούν και στους δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν καταδικαστεί σε μια ζωή χωρίς ύπαρξη. Η Ελεονώρα Μελέτη εξύμνησε την υπομονή, το κουράγιο και το ψυχικό σθένος που καλούνται να επιδείξουν αυτές οι γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει στη χώρα από το καθεστώς των Ταλιμπάν ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:
«Έχω ένα λεπτό να μιλήσω για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Άρα έχω ένα λεπτό για να μιλήσω για κάτι το οποίο απλά δεν υπάρχει. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν έχουν πια κανένα θεμελιώδες δικαίωμα. Το καθεστώς των Ταλιμπάν και οι καταχρηστικοί νόμοι που επιβάλλουν, έχουν φροντίσει να τα κατακερματίσουν σε ευτελιστικό βαθμό, με στόχο να τις υποχρεώσουν απλά να περιφέρονται σε μία ζωή χωρίς αληθινή ύπαρξη.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόση δύναμη, πόση υπομονή, πόσο κουράγιο θέλει για να είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν; Πόσο φόβο, πόνο, αδικία, τρόμο, τιμωρία ακόμα και θάνατο συνεπάγεται αυτό; Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί μόνο ένα έμφυλο απαρτχάιντ. Αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μία παγκόσμια ντροπή. Και όσο και αν οι Ταλιμπάν προσπαθούν να ευτελίσουν, να καθηλώσουν, να αποστραγγίξουν από ζωή και να φιμώσουν τις γυναίκες, τόσο εμείς θα γινόμαστε η δύναμη και η φωνή τους. Γυναίκες του Αφγανιστάν, δεν είστε μόνες».
@eleonora.meleti Στις 23 Αυγούστου ο ηγέτης των Ταλιμπάν ενέκρινε έναν νέο νόμο με στόχο την “αντιμετώπιση της βίας κ την προαγωγή της αρετής.” Ο νόμος αυτός απαγορεύει στις γυναίκες να μιλούν δημόσια. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν έχουν πλέον κανένα θεμελιώδες δικαίωμα. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί αποσβολωμένη κ η ευρωπαϊκή ένωση έφερε το θέμα ως “κατ επείγον” στην ημερήσια διάταξη της ολομέλεια στο Στρασβούργο. Ακολουθεί η παρέμβαση μου στο πλαίσιο της συζήτησης.