Συνέντευξη στην Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου ως ένας φόρος τιμής για τη Daguerreotype -μια φωτογραφική διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε από τους Γάλλους Louis Daguerre και Joseph Nicephore Niepce το 1837. Πρόκειται για την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του κόσμου, την οποία πέτυχε ο Nicéphore Niépce χρησιμοποιώντας μία Camera Obscura και την τεχνική της ηλιοτυπίας, με χρόνο έκθεσης 8 ώρες.

Ο Λαρισαίος Τάκης Τλούπας είναι ορόσημο για την 8η Τέχνη, όχι μόνο στη Θεσσαλική πρωτεύουσα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η πλατεία Ταχυδρομείου 1950

Όπως ανέφερε παλιότερα ο καθηγητής αρχαιολογίας και αντιπρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης «ο Τάκης κυνηγούσε και φωτογράφιζε τις “αλήθειες” της ζωής, που τις έβρισκε στη φύση, στα ανθρώπινα πρόσωπα, τα κουρασμένα και τα χαρούμενα, τα περίεργα και τα πονεμένα. Και στα πρόσωπα αυτά είχε τον τρόπο να ξεπερνάει τα σχήματα και τη σάρκα και να πιάνει το άπιαστο… Ο Τλούπας από ένα πονεμένο πρόσωπο δε φωτογράφιζε το πρόσωπο, αλλά τον πόνο».

Ψαράδες στον Αγιόκαμπο Λάρισας 1955

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας μίλησε για τον πατέρα της Τάκη, σε συνέντευξή της στο onlarissa.gr, η -επίσης καταξιωμένη φωτογράφος- κ. Βάνια Τλούπα.

Μεταφέροντας τα άχυρα Γυρτώνη Λάρισας 1948

Ο Τάκης Τλούπας ήταν ένας άνθρωπος που μεγάλωσε μέσα στην Τέχνη –μιας και ο πατέρας του ήταν ξυλόγλυπτης και τελικά ασχολήθηκε και ο ίδιος με μία άλλη της μορφή. Τί ήταν αυτό που του κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον και στράφηκε προς τη Φωτογραφία;

Ήταν η περιέργεια και γενικά η μαγεία της φωτογραφίας ως Τέχνη που ήταν και κάτι καινούργιο. Το ότι μπορούσε να έχει μία οπτική για κάτι, να το τραβάει και εν συνεχεία κάνει όλη τη διαδικασία για να αποτυπωθεί.

 

Στην κεντρική πλατεία 1960

Το υλικό του πατέρα σας έχει μεγάλη και πολυποίκιλη θεματολογία. Τί ήθελε να περάσει στο κοινό και ποιες εικόνες να δώσει στον κόσμο;

Δεν σκεφτόταν ποτέ να τραβάει φωτογραφίες για το κοινό. Το έκανε γιατί κάτι τον τραβούσε, κάτι του άρεσε ή κάτι που υπήρχε περίπτωση να χαθεί. Του άρεσε να πηγαίνει στην εξοχή, να έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον.

Νεροτριβές στο Δαμάσι Τυρνάβου 1952

Υπήρχαν στιγμές που να φοβήθηκε ή να είχε δεύτερες σκέψεις κατά τα ταξίδια του;

Όχι, δεν φοβόταν. Ήταν άνθρωπος που του άρεσε πραγματικά αυτό που έκανε, είχε όρια και ήξερε μέχρι που να φτάσει. Δεν ήταν ριψοκίνδυνος.

Στο Στόμιο Λάρισας 1961

Το 1994 έρχεται το βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πώς το βίωσε; Ήταν μία αναγνώριση;

Σίγουρα ένα βραβείο για την προσφορά στην πολιτιστική ζωή, είναι κάτι που σε χαροποιεί. Έτσι χάρηκε και εκείνος, για την αναγνώριση· όπως θα το αποδεχόταν ο καθένας. Ήταν μία δικαίωση.

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας 1956

Τί ήταν η βέσπα για τον Τάκη Τλούπα;

Η βέσπα ήταν η προέκταση των ποδιών του! Πήγαινε παντού με αυτή –μέχρι στην Ελβετία έφτασε! Ήταν συνοδοιπόρος στα ταξίδια του.

Ανακατασκευή της γέφυρας του Πηνειού 1945

«Αν και ήταν κοινωνικός και είχε πολλές παρέες, δεν μιλούσε πάρα πολύ, ήταν φειδωλός στις κουβέντες του. Εκφραζόταν περισσότερο μέσα από τη φωτογραφία» επισημαίνει στο τέλος της συζήτησης η κ. Τλούπα.

Τόνισε ακόμη πως «η φωτογραφία ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να επιλέξει ο πατέρας μου, γιατί μέσω αυτής βρήκε τρόπο να εκφράσει τον ψυχικό του κόσμο. Ήταν ο τρόπος να παρουσιάσει με τη δική του ματιά όσα έβλεπε».

Στο σταθμό Λάρισας 1952

«Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές έβλεπα πράγματα που δεν έβλεπαν οι άλλοι και που ένιωθα πως θα χαθούν… Έτσι γεννήθηκε μέσα μου η αγωνία της απαθανάτισης».

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

(Το φωτογραφικό υλικό είναι από τη σελίδα takis.tloupas.gr)

Το ρολόι 1960

Σύντομο βιογραφικό

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα.

Αγαπημένα θέματά του, η ζωή του Θεσσαλικού Κάμπου και των βουνών της Πίνδου και του Ολύμπου.

Μετά το 1945 αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ανοίγει στη Λάρισα το φωτογραφείο του.

Για 50 και πλέον συνεχή χρόνια αποτυπώνει φωτογραφικά χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεότερης Λάρισας και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού χώρου.

Με τη βέσπα του γυρίζει όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας τις πιο όμορφες γωνιές της, από τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τη Σκόπελο και την Κρήτη.

Ο Τάκης Τλούπας έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και με τα έργα του έλαβε μέρος σε πολλές  ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχουν εκδοθεί πολλά φωτογραφικά λευκώματα, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία με φωτογραφίες του.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω