Ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters) ζήτησε εκ νέου την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως ταυτόχρονα ότι το ζήτημα είναι λεπτό καθώς γεννά το ερώτημα εάν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο Πούτιν και το… εγχειρίδιο
Κατά το διεθνές δίκαιο, «η υποστήριξη μιας χώρας που υπομένει επιθετικό πόλεμο δεν συνιστά ενεργή είσοδο στον πόλεμο», δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο κ. Χάμπεκ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως σίγουρα δεν θα συμβουλευτεί κάποιο εγχειρίδιο του διεθνούς δικαίου πριν διαπράξει την επόμενη πράξη της παραφροσύνης του», συνέχισε ο υπουργός κρίνοντας ότι «έχουμε καλούς λόγους να αμφιβάλλουμε για το εάν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν θα τηρήσει τον νόμο».
Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη «κόκκινη ζώνη» και ζήτησε προσεκτική αλλά αποφασιστική εξέταση του ζητήματος.
Αναφερόμενος στον καγκελάριο Oλαφ Σολτς, ο οποίος επικρίνεται ως ιδιαίτερα διστακτικός, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να μείνει αδρανής από φόβο και παράλυση ενώπιον μιας απειλής του Πούτιν».
Στο Κοινοβούλιο
Την επόμενη εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία, με την Χριστιανική Eνωση (CDU/ CSU) να απειλεί να καταθέσει δική της πρόταση για το θέμα.
«Ελπίζω η Bundestag να μην χωριστεί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Θα προτιμούσα η Βουλή να αποφασίσει ενωμένη και ομόφωνα», υπογράμμισε ο πολιτικός των Πρασίνων.
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε ευθέως υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας από τη Γερμανία.
«Η Ουκρανία παλεύει για τον εαυτό της και τη βοηθούμε, ή πολεμά για εμάς έναν πόλεμο ο οποίος υπερασπίζεται και την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης; Αυτό το τελευταίο είναι η ξεκάθαρη απάντηση που έχει δώσει η Γερμανία και πρέπει να συνεχίσει να δίνει, ξανά και ξανά», εξήγησε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ