Με επιτυχία και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση  των Κομματικών Οργανώσεων Γιάννουλης Φαλάνης του ΚΚΕ με ομιλητή το Γ. Λαμπρούλη και  θέμα: «Δυο χρόνια από την πανδημία  η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  η πολιτική της κυβέρνησης  και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σιμός Άγγελος μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ    όπου αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγει η καπιταλιστική  Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας  καταδικάζοντας  αυτόν τον πόλεμο , ζητώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας  και κάλεσε το λαό να μην πέσει στην παγίδα να διαλέξει ληστή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ   ΟΜΙΛΙΑ  ΓΙΩΡΓΟΥ  ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ  

Ο Γ.Λαμπρουλης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης με την άρνηση της να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και να πάρει μετρά στους βασικούς χώρους διασποράς, που έχει απογειώσει τα κρούσματα και τους θανάτους σε καθημερινή βάση. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας τα ΚΥ τα ΤΟΜΥ έτσι στη Λάρισα η ΠΦΥ  είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.  Τα στοιχεία στην περιοχή μας  είναι  χαρακτηριστικά, ότι  στα  21 ΚΥ ΚΑΙ στις 9 ΤΟΜΥ της Θεσσαλίας, με  πληθυσμό 700 χιλιάδων κατοίκων και την 3η μεγαλύτερη περιφέρεια στην Ελλάδα, δεν υπηρετούν περισσότεροι από 15 παθολόγοι, 10 παιδίατροι και 5 γυναικολόγοι. Στην  δε πόλη της Λάρισας, με πληθυσμό 160 χιλιάδων κατοίκων και την 5η μεγαλύτερη πόλη στη Ελλάδα, υπηρετούν στη δημόσια ΠΦΥ μόνο 2 παθολόγοι και 2 παιδίατροι. Στο ΤΟΜΥ της Γιάννουλης η κατάσταση είναι τραγική όπου γιατροί μετακινούνται από αλλά ΚΥ του νομού  η τα νοσοκομεία της πόλης για συγκεκριμένες μέρες για καλυφτούν οι ανάγκες.

Η  κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ στη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με τον πραγματικά ουσιαστικό ρόλο που θα έπρεπε να παίξει, οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό νοσηλευτικό  προσωπικό και υποδομές στα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) και  τις Τοπικές Μονάδες Υγείας  (ΤΟΜΥ ) με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι τεράστιες. Την περίοδο της πανδημίας εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο η μεγάλη αναντιστοιχία της ανάπτυξης των υποδομών, της στελέχωσης και του εξοπλισμού  των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιων Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.)  σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. και αυτό συμβαίνει διότι στον πυρήνα όλων των πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν κόστος που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας. Ουσιαστικά ανάγκες του λαού στην υγεία περιορίζονται προκειμένου να συμβάλουν στο βασικό στόχο του κεφαλαίου για τη συμπίεση της εργατικής δύναμης.

Αυτή είναι η αιτία που και η Π.Φ.Υ. σαν ενιαίο σύστημα παροχών υπηρεσιών κυρίως πρόληψης αλλά και θεραπείας και αποκατάστασης δεν αναπτύχτηκε  ποτέ ως τέτοιο από το κράτος.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύστημα Π.Φ.Υ. αλλά ένα συνονθύλευμα μονάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα , των αυτοαπασχολούμενων των Δήμων, των Μ.Κ.Ο., που από τη φύση τους και τον προσανατολισμό τους, παρέχουν ορισμένες στοιχειώδεις και ανεπαρκείς εργασίες Π.Φ.Υ.στη βάση της «ατομικής ευθύνης» και όχι στη βάση ενός οργανωμένου κρατικού σχεδιασμού.

Επομένως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τραγικές ελλείψεις αλλά κυρίως  ο προσανατολισμός και χαρακτήρας της ανάπτυξης της Π.Φ.Υ. ο οποίος καθορίζεται από τα κριτήρια ανάπτυξης της καπιταλιστικής  οικονομίας, η όποια προϋποθέτει  τις κρατικές περικοπές στη χρηματοδότηση τον περιορισμό των παροχών στη βάση των  «ελαχίστων βασικών πακέτων» τον περιορισμό των υγειονομικών τους όρους εργασίας και αποδοχών, προκειμένου  και οι ασθενείς να «στοιχίζουν» λιγότερο για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι εργαζόμενοι υγειονομικοί  ως κόστος εργασίας να στοιχίζουν ακόμα λιγότερα.

Η πανδημία από όλες τις πλευρές φανερώνει τον παρασιτισμό και το σάπισμα του συστήματος που ζούμε. Ένα σύστημα που δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Το ΚΚΕ, με τις θέσεις του για την προστασία της υγείας του λαού, θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού, τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Υγεία θα γίνει καθολικό κοινωνικό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και θα πάψει να αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με δωρεάν υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το εργατικό κράτος με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Υπάρχει δυνατότητα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων, υγειονομικού υλικού, ιατρικής τεχνολογίας, που σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας και κεντρικού σχεδιασμού μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας στη χώρα. Γιατί μόνο στο σοσιαλισμό:

–Καθιερώνεται αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια.

–Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην πρόληψη.

–Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση. Τέλος κάλεσε τους συμμετέχοντες σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω