Την ώρα που οι Αρχές προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο γύρω από τους θανάτους 5 παιδιών, η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου βρίσκεται στο επίκεντρο με πολλά ερωτήματα να μένουν ακόμα αναπάντητα.

Ποιά είναι όμως αυτή η γυναίκα, η ζωή της οποίας εξετάζεται ενδελεχώς αναφορικά με τα βρέφη που υπήρχαν στη ζωή της και χάθηκαν χωρίς να ξέρει κανείς το γιατί;

Η Ειρήνη γεννήθηκε το 2000 στην Πάτρα. Όπως η ίδια θα πει, είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, με μία μητέρα που ήταν επί της ουσίας απούσα από τη ζωή της. Μέχρι τα 7 της χρόνια μεγαλώνει με τη γιαγιά της, την οποία λατρεύει. Μέχρι και σήμερα είναι το στήριγμα της. Η μητέρα της λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Σχεδόν δεν την βλέπει καθόλου.

Όσο είναι με τη γιαγιά της έχει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή, θα αναφέρει η ίδια. Την επόμενη χρονιά, θα φύγει από τη Πάτρα και οικογενειακώς θα μετακομίσουν στο Άργος. Έτσι, αποχωρίζεται τη γιαγιά της και πλέον μένει με τους γονείς της. Εκεί ο πατέρας της κάνει μια προσπάθεια για να γίνουν και πάλι οικογένεια αλλά η μητέρα της την εγκαταλείπει ξανά.

Το 2014 είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για εκείνη. Χάνει την 18 μηνών αδελφή της, στο Άργος όπου ζούσαν. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξη της, ήταν μπροστά στο επεισόδιο που είχε η αδελφή της, αλλά την τραγική κατάληξη την έμαθε πολύ αργότερα..

«Δεν άντεξα ψυχολογικά τον χαμό της μικρής μου αδελφής», λέει και στα 13 της μόλις χρόνια αποφασίζει να το σκάσει από το σπίτι με τα ελάχιστα χρήματα που είχε στον κουμπαρά της. Πηγαίνει μόνη στην Αθήνα. Εκεί δεν ξέρει κανέναν, μένει στον δρόμο. Στο τηλέφωνο θέλει να έχει επικοινωνία μόνο με την αγαπημένη της γιαγιά. Εκείνη την πείθει να γυρίσει σε αυτή και έτσι γίνεται.

Πηγαίνει σχολείο μέχρι τη Β’ Γυμνασίου. Μετά το εγκαταλείπει, «δεν θέλω άλλο», θα πει, «κουράστηκα». Στα 16 της φεύγει από το πατρικό της και ξεκινούν πάλι τα δύσκολα, σύμφωνα με την Ειρήνη.

Δεν της αρέσει να θυμάται τα παλιά. Της είναι πολύ δύσκολο όπως λέει να «ξεκλειδώσει» τις μνήμες των παιδικών της χρόνων. Αποφεύγει να μιλάει για τα όσα πέρασε, αλλάζοντας της συζήτηση όταν κάποιος της ζητά περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ειρήνη Μουρτζούκου με το πρώτο μωρό της

 

 

Η Ειρήνη Μουρτζούκου με το δεύτερο μωρό της

 

Έχει άλλα 3 μικρότερα αδέλφια. Την Γωγώ 22 ετών, τον Δημήτρη 17 και ένα ακόμη αγοράκι μόλις τεσσάρων ετών, από τον τελευταίο γάμο της μητέρας της.  Αγαπάει πολύ τα παιδιά, λέει η Ειρήνη, γι’ αυτό και διαρκώς περιτριγυρίζεται από εκείνα. «Δεν θα τολμούσα ποτέ να πειράξω κάποιο παιδί. Την αγάπη και τη στοργή που δεν έλαβα από τη μητέρα μου ήθελα να τη δείξω στα δικά μου τα παιδιά», υποστηρίζει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της είναι γεμάτα με βίντεο και στιγμιότυπα από παιδιά που αγάπησε. Είναι μωρά δικά της, συγγενών και φίλων της.

Τη ζωή της αλλάζουν καθοριστικά οι 4 θάνατοι μωρών που ακολουθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στους οποίους η Ειρήνη είναι παρούσα και βιώνει τις τελευταίες τους στιγμές.

Πρόκειται για το 6 μηνών μωρό της φίλης και συγκατοίκου της το 2021,

τα δύο δικά της παιδιά, 19 ημερών και δύο μηνών, που έφυγαν από τη ζωή το 2022 και το 2023 αντίστοιχα,

και το 15 μηνών μωρό φίλης της τον περασμένο Αύγουστο.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Πεϊβάνη

Περισσότερα Εδω