«Οι χώρες μας μπορεί να βρίσκονται γεωγραφικά πολύ μακριά η μια από την άλλη, μοιράζονται όμως τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση της ειρήνης, τον σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με έμφαση στο δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), και την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποδεχόμενος ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, 13μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ινδονησίας, με επικεφαλής τον Dr. Nono Sampono, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην πανδημία του COVID 19, σημείωσε προς τους Ινδονήσιους συνομιλητές του ότι «χαίρομαι που η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ινδονησίας σε εμβόλια, ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα δωρίζοντας μέσω του διεθνούς μηχανισμού COVAX 1.065.700 εμβόλια, αριθμός που κατατάσσει την Ινδονησία, μεταξύ των τριών πρώτων αποδεκτών ελληνικών εμβολίων.
Κοινή στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό
Στην τοποθέτησή του ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «και οι δύο χώρες αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή χρήσεως ή απειλής βίας. Κι αυτή η ξεκάθαρη διπλωματική θέση, αποκτά νέα διάσταση στη σημερινή συγκυρία. Διότι η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει, δυστυχώς, αναζωπυρώσει τον αναθεωρητισμό που εκδηλώνουν κάποιες χώρες, όπως κάνει η γειτονική μας Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο της κυριαρχίας. Εφόσον, κυριαρχήσουν ανάλογες πρακτικές ενυπάρχει ο κίνδυνος το παγκόσμιο σύστημα να διολισθήσει σε μια χαοτική αντιπαράθεση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για τον λόγο αυτό και ελπίζουμε η σύγκρουση στην Ουκρανία να λήξει άμεσα και η διπλωματία να αντικαταστήσει την χρήση των όπλων».
Καταδίκη τουρκικών πρακτικών στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας
Ο Έλληνας βουλευτής δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του «για τη θέση αρχών της Ινδονησίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τις γραπτές επιφυλάξεις που υποβάλλει η Τζακάρτα έναντι των κακόβουλων ψηφισμάτων τουρκικής πρωτοβουλίας για τη θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η στάση αυτή της Ινδονησίας έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελεί την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. Αλλά ταυτοχρόνως είναι μια χώρα που έχει επιδείξει θρησκευτική ανοχή και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας με κάθε πλευρά, μακριά από άγονους θρησκευτικούς ανταγωνισμούς.
Επιτρέψτε μου να πω και ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στην οποία συμμετέχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί βουλευτές από 25 κοινοβούλια χωρών απ’ όλο τον κόσμο ότι εργαζόμαστε για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη λαών με διαφορετική πίστη και κουλτούρα. Και προσβλέπουμε στην συνεργασία με εκπροσώπους και του ήπιου Ισλάμ, που καταδικάζει τον εξτρεμισμό και τη βία των φονταμενταλιστών. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα έχει βάθος και διάρκεια».
Στη συνάντηση, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, κ. Μάνος Κόνσολας και κα Λίτσα Λιακούλη, καθώς επίσης και ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.