Τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 ετοιμάζεται να διεκδικήσει η Λάρισα, με τις διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που «αγκαλιάζει» την πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, σε μια στρατηγική συνεργασία με κοινό στόχο την ανάδειξη της πόλης ως κέντρο καινοτομίας και νεανικής δημιουργικότητας.

«Η ανάδειξη του Δήμου μας ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 θα αποτελέσει ένα ορόσημο για την πόλη μας, φέρνοντας στο προσκήνιο την αξία της νεολαίας ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και προόδου. Θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει ευκαιρίες, θα ενδυναμώσει τις νέες γενιές και θα αναδείξει την πόλη μας ως ένα κέντρο καινοτομίας και νεανικής δημιουργικότητας», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, με αφορμή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τη διεκδίκηση του τίτλου.

«Θέλουμε τη Λάρισα μια πόλη που όχι μόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των νέων, αλλά και τους ενθαρρύνει να γίνουν ενεργοί πολίτες που συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης μας», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΝ, κ.Αλέξανδρος Τσάτσος.

Η πρόταση υποβολής του σχετικού αιτήματος, για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025» εγκρίθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (19.09.2025), από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, στη συνεδρίαση του οργάνου στις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Θεματικές δράσεις

Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη θεματικών ενοτήτων, με την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένες κάθε φορά και σε διαφορετικό ζήτημα, με κέντρο αναφοράς τους νέους ανθρώπους:

  1. Διασύνδεση Συμβουλίων Νεολαίας ανά την Ευρώπη – Ενίσχυση της Συνεργασίας και της Συμμετοχής των Νέων
  2. Δράσεις Αθλητισμού για Νέους από τον Δήμο Λαρισαίων
  3. Δράσεις Πολιτισμού
  4. Δράσεις Συμπερίληψης για Νέους από τον Δήμο Λαρισαίων
  5. Δράσεις Ψυχικής Υγείας για Νέους από τον Δήμο Λαρισαίων
  6. Δράσεις για Τεχνητή Νοημοσύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη για Νέους από τον Δήμο Λαρισαίων
  7. Δράσεις για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα των Νέων από τον Δήμο Λαρισαίων
  8. Δράσεις για την Υγεία και την Πρόληψη των Νέων
  9. Δράσεις για το Περιβάλλον
  10. Δράσεις για την Προώθηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στους Νέους από τον Δήμο Λαρισαίων

Larissa City pass

Δημιουργία του Larissa city pass, μιας κάρτας πολιτισμού, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους: πρόκειται για διευκόλυνση προσβάσεων σε σινεμά, μουσεία, θέατρα, μαθήματα χορού ή αγορές βιβλίων κ.τ.λ. Ο Δήμος θα επενδύει ένα συγκεκριμένο ποσό, ευνοώντας τη ρευστότητα και την ανάπτυξη στην πόλη, ενώ αποδέκτες της κάρτας θα είναι ηλικιακές ομάδες νέων. Στόχος είναι τόσο η ενίσχυση της εξωστρέφειας των νέων ανθρώπων, αλλά και η αναζωογόνηση της πόλης.

Φεστιβάλ Νεολαίας

Οι πολιτιστικές δράσεις για τους νέους αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής ζωής της πόλης και στην ενεργό συμμετοχή της νεολαίας σε αυτήν. Μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, ο Δήμος προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά, να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους, και να συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της Λάρισας. Με αυτές τις δράσεις, ο Δήμος φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ζωντανή και δημιουργική κοινότητα, όπου η νεολαία αποτελεί τον πυρήνα της πολιτιστικής αναγέννησης της πόλης.

Κέντρο Νεολαίας

Στον πυρήνα των προτάσεων βρίσκεται και η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Νεολαίας, το οποίο θα λειτουργεί ως κόμβος κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας για τους νέους της πόλης. Το Κέντρο αυτό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προσφέροντας ένα περιβάλλον που ενισχύει τη συμμετοχή, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων, προάγοντας ταυτόχρονα τις αξίες της κοινωνικής συνοχής, της συμπερίληψης και της ενεργούς πολιτειότητας.

Μέσα από το Κέντρο Νεολαίας, μεταξύ άλλων, θα παρέχονται χώροι, αλλά και ευκαιρίες στους νέους για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Θα διαθέτει πολυλειτουργικούς χώρους που θα μπορούν να φιλοξενούν μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως εργαστήρια, σεμινάρια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και συναντήσεις ομάδων νέων. Θα περιλαμβάνεται Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης, χώροι Τεχνολογίας και Καινοτομίας (makerspaces και media labs), χώρο για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και χώρους Συμμετοχικής Δημοκρατίας. Το Κέντρο Νεολαίας θα λειτουργεί σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προωθώντας τη δικτύωση και τη συνεργασία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβούλευση

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαβούλευσης, με ειδική καμπάνια που τρέχει στα social media του Δήμου Λαρισαίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου αναφορικά με τις ανάγκες των νέων στην πόλη. Ο σχετικός σύνδεσμος βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων:

(https://www.larissa-dimos.gr/el/enimerosi/nea-anakoinwseis/13456-i-larisa-ypopsifia-gia-ethniki-proteyousa-neolaias-2025-theloume-ti-gnomi-sou)

Η διαβούλευση αυτή θα συνεχιστεί, μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών επικοινωνίας, όπως με συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και διοργανώσεις δημοσίων, ανοιχτών συζητήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή της πρότασης του Δήμου Λαρισαίων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω