Διπλωματικός πυρετός με έδρα τις Βρυξέλλες, με στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο και να περιοριστεί η μεγαλύτερη κρίση για την ασφάλεια της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΝΑΤΟ, G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση με διαδοχικές συνεδριάσεις διεμήνυσαν την αποφασιστικότητά τους για σκληρή και ενιαία στάση απέναντι στις εχθροπραξίες της Μόσχας.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.
Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.
Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.
Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.
Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.
Η Σύνοδος της Ε.Ε. ξεκίνησε προτού αφιχθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, με την επανεκλογή του Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ακόμη δυόμιση χρόνια. Μάλιστα, ο Μπάιντεν του έδωσε συγχαρητήρια. Ο Μισέλ σχολίασε ότι είναι ισχυρό μήνυμα η παρουσία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δίνει έμφαση στην ενότητα.
Κοινό μέτωπο εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας προβάλλει η Δύση στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεχίζουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, προειδοποίησαν τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε χρήσης χημικού ή βιολογικού όπλου και αποφάσισαν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών παρέχοντας και σχετική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά και να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Έχουμε ήδη αυξήσει την παρουσία μας στα ανατολικά και σήμερα αποφασίσαμε την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης ενώ οι ηγέτες συμφώνησαν να αναθέσουν στους στρατιωτικούς μας διοικητές την εκπόνηση σχεδίων για μια μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση της παρουσίας μας και των στρατιωτικών μας θέσεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας αλλά και στο σύνολο των μελών της».
Απευθυνόμενος στη σύνοδο μέσω βιντεοκλήσης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για χρήση βομβών φωσφόρου, υποστήριξε ότι τα επεκτατικά της σχέδια υπερβαίνουν την Ουκρανία και ζήτησε περισσότερα όπλα.
«Η Ουκρανία δεν έχει ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα και διαθέτει ένα πολύ μικρότερο στόλο αεροσκαφών απ’ ό,τι η Ρωσία. Επομένως το πλεονέκτημά τους στον αέρα είναι η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής… Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, χρειαζόμαστε στρατιωτική βοήθεια χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα οι ηγέτες της G7 διαμηνύουν ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία και ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι υποστηρικτές του να λογοδοτήσουν, σε μια έμμεση αναφορά στα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές και έχουν ήδη έναν ισχυρό βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο. Συμφωνήσαμε να απαντήσουμε και με επιπρόσθετες κυρώσεις αν χρειαστεί. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα και υιοθετούμε αποφασιστική δράση», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.
Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής διαμορφώνεται κλίμα ευρείας συναίνεσης για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία καθώς και σύσταση ενός ταμείου για την ανοικοδόμηση της χώρας.
«Οι δεσμοί μας είναι ισχυρότεροι από ποτέ, έχουμε αποφασίσει να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, να ενισχύσουμε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να απεξαρτηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι και το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι βασικός στόχος της Άγκυρας είναι μια κατ’ ιδίαν συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
Μητσοτάκης σε συνόδους ΝΑΤΟ & ΕΕ – Επανέλαβε την υποστήριξη Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας επανέλαβε ο Kυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Με τους συμμάχους να εκπέμπουν ηχηρό μήνυμα ενότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Επίσης, εστίασε στην κατάσταση στη Μαριούπολη και στις ανθρώπινες απώλειες που αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τραγωδία.
Στο σκέλος των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η δέσμη που έχει επιβληθεί είναι ισχυρή, τονίζοντας πως για να υπάρχει αποτελεσματικότητα είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ…
«Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η κρίσιμη ατζέντα της ενεργειακής κρίσης θα βρεθεί αύριο στο τραπέζι της συζήτησης των 27 ηγετών. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις:
- Θα αναδείξει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
- Θα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου.
Αιχμή της ελληνικής πρότασης είναι η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, θέση με την οποία συντάσσονται οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δημιουργώντας τη δική τους συμμαχία.
Σαρωτικές κυρώσεις από ΗΠΑ – Στο στόχαστρο χρυσός, αμυντικές εταιρείες & Δούμα
Η Ουάσιγκτον απαντά στην συνεχιζόμενη αιματοχυσία του Πούτιν με νέες κυρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο το χρυσό της Ρωσίας, αμυντικές εταιρείες και την πλειοψηφία των Ρώσων βουλευτών, με επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και με νέο αμυντικό υλικό που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και αντιπλοικά πυραυλικά συστήματα. Όλα αυτά, την ώρα που με αμερικανική σφραγίδα συντελείται μια ιστορικών διαστάσεων στρατιωτική ενίσχυση της Συμμαχίας στην Ευρώπη -και κυρίως στην ανατολική πτέρυγα της- και η Ουάσιγκτον σε συντονισμό με τους εταίρους επεξεργάζεται και προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, από μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση έως το ενδεχόμενο χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων.
Σχετικά με την ύπαρξη πληροφοριών για ανακοίνωση μέτρων που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη είπε ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την συμβολή της Αμερικής στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, κάτι που θα τοποθετήσει την Ρωσία σε ένα μόνιμο περιθώριο από το οποίο, όπως λένε στις ΗΠΑ, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει καθώς θα χάσει τον μοναδικό ρόλο που έχει, αυτόν της ενεργειακής υπερδύναμης. Ένα λοιπόν από τα βασικά μέτρα που τίθενται στο τραπέζι είναι η αύξηση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αμερική στην Ευρώπη. Με αμερικανική βοήθεια δηλαδή η Ευρώπη θα καταφέρει να πιάσει πιο εύκολα τους στόχους που έχει θέσει για την απεξάρτηση της.
Σχετικά Άρθρα: Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Αναφορά σε εγκλήματα πολέμου στην ανακοίνωση της G7
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αποστολή Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος, Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη