Εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο οικονομικός προϋπολογισμός του Δήμου Λαρισαίων για το 2024, με τη νέα δημοτική αρχή να δηλώνει «όχι» και να θέτει στο «τραπέζι» την αναδιαμόρφωση. Να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) δεν εγκρίθηκαν.

Η ειδική συνεδρίαση ξεκίνησε με έναν μίνι απολογισμό και τις ευχαριστίες των επικεφαλής των παρατάξεων, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Είχαμε όλοι σαν βασικό σκοπό να υπηρετήσουμε τους Λαρισαίους πολίτες. Αυτή η εναλλαγή ρόλων είναι αυτό που κάνει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης τόσο συναρπαστικό. Όλοι κρινόμαστε, κριτής είναι ο Λαρισαίος πολίτης. Ερχόμαστε για να χτίσουμε και όχι για να γκρεμίσουμε».

Με τη σειρά του ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επισήμανε πως: «δεν υπάρχει άνθρωπος που πέρασε από δημοτικό συμβούλιο που να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πόλη. Έχουν όλοι άποψη και γνωρίζουν τι γίνεται. Πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση αυτής της θητείας. Σε λίγο αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή. Πάνω από όλα το Δ.Σ. εκφράζει την κοινωνία και την ενότητα της πόλης. Σ’ αυτό το πεδίο δοκιμάζονται όλες οι απόψεις. Οτιδήποτε άλλο απλά πληγώνει την πόλη και την ενότητα της. Θα είμαστε εδώ για να συνδράμουμε στη νέα δημοτική αρχή για το καλό και την ενότητα της πόλης».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος. Στην αναλυτική του εισήγηση σχετικά με τον προϋπολογισμό ανέφερε τα εξής:

 ΕΣΟΔΑ

  • Ο προϋπολογισμός του 2024 γίνεται σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αυτοδιοίκηση
  • Τα λειτουργικά έσοδα που εισπράττουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΣ δεν δίνει αποδίδει επιπλέον πόρους στο Δήμο μας με τον νέο τρόπο κατανομής ΚΑΠ, αντιθέτως παρουσιάζουν αύξηση εσόδων οι νησιωτικοί, μικροί και οι ορεινοί Δήμοι
  • Στο κομμάτι των ανταποδοτικών εσόδων και στο ΤΑΠ παρουσιάζεται αύξηση εσόδων και αυτό συνέβαλε η πόλη καλή δουλειά που έγινε από μεριας Υπηρεσίας στο κομμάτι δήλωσης των τετραγωνικών
  • Σημαντικό πρόβλημα είναι η υποεισπραξιμότητα των εσόδων παρελθόντων ετών, ένα μεγάλο πρόβλημα σημαντικά για την αυτοδιοίκηση. Στο τομέα αυτό μια γενναία ρύθμιση από μεριάς του Υπουργείου για λογαριασμό των ΟΤΑ θα βοηθούσε σημαντικά στην είσπραξη των εσόδων και απεμπλοκή από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους πολίτες
  • Τεράστιο αριθμός χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις 68 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εγκριθεί και ορισμένα έχουν εκταμιευτεί. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος αριθμός χρηματοδοτήσεων στην ιστορία του Δήμου Λαρισαίων. Είναι πόροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και σημαντικά έργα για τη πόλη μας χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος Λαρισαίων.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Λαρισαίων ανέρχονται σήμερα στα 19 εκ. ευρώ.
  • Από το συγκεκριμένα ταμειακά διαθέσιμα αξίζει να κάνουμε μια ανάλυση και να αποδείξουμε τι ακριβώς μένει για τη λειτουργία του Δήμου και τι για έργα και επενδύσεις. Από τα 19 εκ. λοιπόν τα 7 είναι διαθέσιμα, που έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αποπληρωμή έργων και επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 12 εκ. είναι διαθέσιμα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του Δήμου. Συνεπώς η πληρωμή δυο μισθοδοσιών περίπου 4,5 εκ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη από το Δήμο και υπάρχουν διαθέσιμα για τη κάλυψη λειτουργικών δαπανών, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο Δήμο μας, όπως ειπώθηκε το τελευταίο διάστημα.
  • Τα τακτικά έσοδα απεικονίζονται με τύπο και ελέγχθηκαν από το παρατηρητήριο.

ΕΞΟΔΑ

Στην ανάλυση των λειτουργικών εξόδων αξίζει να αναφερθούμε στα νέα λειτουργικά έξοδα στις αποφάσεις της κυβέρνησης όπως είναι

  1. Το τέλος ταφής που επιβλήθηκε σε μια νύχτα και θα στοιχίζει στο Δήμο 1,8 εκ. ευρώ
  2. Η αποπληρωμή των δανείων που υπήρχε πάγωμα στην καταβολή δόσεων από το 2020 έως το 2023 και το 2024 επανέρχεται και θα κοστίσει στο Δήμο άνω των 2 εκ. ευρώ.
  3. Δεν έρχονται οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις από τη κυβέρνηση για την αύξηση της ενέργειας

Είναι αποφάσεις που επιβάλλονται σε μια άσχημη οικονομική συγκυρία και η αυτοδιοίκηση δεν αντέχει αυτά τα ποσά και όλοι μας να τα καταδικάσουμε και να πιέσουμε για επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τη κάλυψη αυτών των υπέρογκων δαπανών.

  • Η αύξηση της ενέργειας είναι ένα δυσβάσταχτο κόστος για το Δήμο μας πάνω από 1,5 εκ. σε σχέση με την κανονικότητα.
  • Προβλέπονται πόσα για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη όπως η συντήρηση πρασίνου, αγορά κάδων και μηχανημάτων για τη καθαριότητα.
  • Αύξηση της μισθοδοσίας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 23 κατά 2,5 εκ. ευρώ.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πέρα από τα ποσά που αναφέρθηκαν για επενδύσεις και είναι χρηματοδοτούμενα, προβλέπονται ποσά ιδίων πόρων περίπου 7 εκ. για έργα, επενδύσεις και μελέτες. Είναι ένας τομέας που δείχνει τη πολιτική μας να δαπανούμε ιδίους πόρους, διότι σημαντικά έργα έγιναν από τη συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης όταν δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέτοια έργα είναι οι ασφαλτοστρώσεις, η επισκευή πεζοδρομιών το Μπεζεστενι, το προσκήνιο πολιτισμού, η κατασκευή νέων παιδικών χαρών, ο κόμβος Φαλάνης και αλλά σημαντικά έργα που θα αναφερθούν στο τεχνικό πρόγραμμα. Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι πως αυτά τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και ορισμένα έχουν ξεκινήσει, δηλαδή δεν αναφερόμαστε σε έργα που θα κάνουμε γενικά και αόριστα  αλλά σε συγκεκριμένα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει.

ΚΟΣΤΟΣ DANIEL

Οι πλημμύρες πέρα από τις καταστροφές που επέφεραν σε περιουσίες στους συμπολίτες μας φέρνουν και δυσάρεστες συνέπειες στα οικονομικά του Δήμου.

Συγκεκριμένα το κότσος των δαπανών για ο συγκεκριμένο φαινόμενο ξεπερνάει τα 3,3 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση του Δήμου ανέρχεται στο 1,5 εκ. Έχουμε διαθέσει περίπου 900 χιλιάδες ευρώ όμως δεν μπορεί ο Δήμος να διαθέτει ίδιους πόρους για να πληρώσει δαπάνες που προέκυψαν από αυτό το γεγονός.

Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα ποσά από το Υπουργείο εσωτερικών και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να ανταποκριθεί. Έως σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ και εμείς ως Δήμος στείλαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Το Υπουργείο πρέπει να δράσει άμεσα και να συνδράμει ως οφείλει σε αυτήν τη κατάσταση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σε αυτή τη θητεία που έφτασε στο τέλος της ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει πανδημία, σεισμό, αύξηση ενέργειας και πλημμύρες. Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε σε αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν και δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες για τα οικονομικά του Δήμου. Όμως παρόλα αυτά ο Δήμος Λαρισαίων έμεινε όρθιος. Ξεπέρασε αυτές τις καταστάσεις, συγχρόνως δεν επηρεάστηκε η λειτουργία του και παρήγαγε ένα σημαντικό έργο.

Πιστεύω ακράδαντα πως τα οικονομικά δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης και διαξιφισμών και σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που δουλεύουμε πρέπει όλοι μαζί να βρούμε λύση και να αντιμετωπίσουμε όποιες δυσκολίες.

Ο Δήμος είναι υγιής οικονομικά, στέκεται στα πόδια του ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αλλά θέλει όμως και προσοχή. Με αυτές τι δυσκολίες μάθαμε να δουλεύουμε ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα βγάλαμε εις πέρας. Ευχαριστώ όλους όσοι, συνεργάστηκαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια και θα είμαι στη διάθεση της Νέας Δημοτικής Αρχής να βοηθήσω, με την εμπειρία μου οπού και οπότε αυτό μου ζητηθεί.

Παρέμβαση μετά την εισήγηση του κ. Αδαμόπουλου έκανε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. «Υπάρχει μια ιδιότυπη τάση πληρωμών από τον δήμο τον φετινό Νοέμβριο με μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, μειωμένη εισπραξιμότητα από τέλη φωτισμού και μικρή απορροφητικότητα από τα προγράμματα» είπε, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να απαντά «δεν υπάρχει καμία στάση πληρωμών. Υπάρχουν ληξιπρόθεσμα που είναι στην υπαιτιότητα του δήμου και κάποια που δεν είναι, προφανώς και αναφέρεστε σ’ αυτά που δεν είναι υπαιτιότητα του δήμου. Υπάρχουν έργα που καθυστερούν σε διαγωνιστικές διαδικασίες ειδικότερα για κέντρο πόλης».

Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης κ. Παναγιώτης Νταής έθεσε κάποια ερωτήματα στον κ. Αδαμόπουλο, όπως: «Πόσο είναι το ποσό που αφορά τον Daniel και πόσα ευρώ έχει πάρει ο δήμος για χρηματοδοτήσεις δαπανών κακοκαιρίας», για να λάβει απάντηση ότι: «Όταν αναλάβαμε υπήρχαν καθυστερήσεις πληρωμών 7-8 μηνών».

ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

Ο νέος δήμαρχος υπογράμμισε: «Οι Λαρισαίοι αποδοκίμασαν αυτή την πολιτική της απερχόμενης δημοτικής αρχής και επέλεξαν το δικό μας όραμα. Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στον προϋπολογισμό, γιατί το απέφυγε η δημοτική αρχή να μας ενημερώσει, τον πρόχειρο προϋπολογισμό τον συνέταξαν μόνοι τους.

Η σημερινή πρόταση δεν μας δεσμεύει στο παραμικρό. Ξανακούσαμε για ρεαλισμό σήμερα εδώ, αυτός ο ρεαλισμός αποδείχτηκε παραμύθι. Εκατομμύρια προμήθειες που δεν συνάδουν με το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Επίσης το 2023 έκλεισε με ρεκόρ καθυστερήσεων στις πληρωμές οφειλών.

Ο δήμος χρωστάει περισσότερα από ότι πέρσι και έχει καθυστερήσει τις πληρωμές. Τι έγινε με τις επιχορηγήσεις των σωματείων; Το μηδενικό αποθεματικό του δήμου είναι ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να μας απασχολήσει. Εμείς δεσμευόμαστε ότι οι Λαρισαίοι θα ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια μόλις αναλάβουμε την διοίκηση του δήμου».

Εκτός πραγματικότητας και με μηδενικό αποθεματικό ο προϋπολογισμός της απελθούσας διοίκησης του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρει ο δήμαρχος στην αναλυτική τοποθέτησή του.

«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε και η διοίκηση Καλογιάννη: προχειρότητα, έλλειψη οράματος, μακριά από τα θέλω των πολιτών και περίεργες εμμονές… Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι πολίτες της Λάρισας αποδοκίμασαν πλήρως αυτή την πολιτική και επέλεξαν το όραμα, την επαγγελματική αλλά παράλληλα και κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση της παράταξής μας, το κοστολογημένο και αναπτυξιακό πρόγραμμά μας.

Δεν έχουμε ως νέα δημοτική αρχή καμία εμπλοκή στη διαμόρφωση του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Όχι γιατί δεν το θέλαμε, αλλά γιατί η απελθούσα δημοτική αρχή το απέφυγε με κάθε τρόπο. Η διοίκηση του κ. Καλογιάννη προτίμησε να μας αγνοήσει και να συντάξει μόνη της έναν πρόχειρο προϋπολογισμό. Δεν είχε την στοιχειώδη ευθιξία να επιτρέψει στη νέα διοίκηση του δήμου να αξιοποιήσει και την πρώτη ημέρα της νέας εποχής.

Άρα αυτό σημαίνει ότι η σημερινή πρόταση, δεν μας δεσμεύει στο παραμικρό και είναι προφανές ότι με την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση της νέας χρονιάς έχοντας και τα πραγματικά στοιχεία της χρήσης του 2023 θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο κοντινό στην πραγματικότητα Π/Υ. Εννοείται ότι δεν ψηφίζουμε τον Π/Υ ούτε το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως είναι διαμορφωμένο.

Δέσμευσή μου είναι ότι οι Λαρισαίοι θα ενημερωθούν επίσημα για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου που θα ξεκινήσουν από την επόμενη μέρα της εκκίνησης της Δημαρχιακής μου θητείας» τονίζει ο κ. Μαμάκος.

Μόλις… 194 ευρώ αποθεματικό

Ο Νοέμβριος του 2023 έκλεισε με ρεκόρ καθυστερήσεων στις πληρωμές -αυτές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών- έφθασαν για πρώτη φορά στα 1,13 και πλέον εκ. ευρώ, από 556.000 ευρώ που ήταν, αντίστοιχα, τον Νοέμβριο του 2022. «Με απλά λόγια ο Δήμος χρωστά περισσότερα και έχει καθυστερήσει να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από πέρυσι. Τι συμβαίνει; Πρόκειται για στάση πληρωμών από τον Δήμο; Γιατί το κάνει αυτό ο Δήμος;» διερωτήθηκε ο νέος Δήμαρχος Λαρισαίων.

Προβληματίζει ιδιαίτερα το σχεδόν μηδενικό αποθεματικό του Δήμου -τον Οκτώβριο του 2023 έφθασε στο… ιλιγγιώδες ποσό των 194 ευρώ! «Τι μπορεί να καλύψει κάποιος με 194 ευρώ; Η απάντηση είναι απλή: τίποτα απολύτως! Όσο για το ταμειακό διαθέσιμο για το οποίο αρέσκεται να μιλά η απελθούσα Δημοτική Αρχή, το ύψος του εξαρτάται από την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Με απλά λόγια, υψηλό ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει όταν δεν υλοποιούνται τα προβλεπόμενα έργα ή όταν δεν πληρώνονται εγκαίρως οι ανάδοχοι των έργων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρονται έργα στο 2024 λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης!

Όσο για τις εισπράξεις, από μόνον πέντε (!) κωδικούς, ο Δήμος Λαρισαίων έχει εισπράξει 7,6 εκ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προϋπολόγισε! Αυτός είναι ρεαλιστικός προϋπολογισμός;

Τέλος, τα επίπεδα απορροφητικότητας (από χρηματοδοτήσεις ΕΕ-Διεθνών Οργανισμών, Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ), από 39,24 εκ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί το 2023, έχουν απορροφηθεί μόλις 4,14 εκ. ευρώ!

Δεν καταλαβαίνω στα αλήθεια γιατί κάποιοι χαίρονται και πανηγυρίζουν… Η κατάσταση μόνο περήφανους δεν θα έπρεπε να τους κάνει» κατέληξε ο κ. Μαμάκος.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΞΙΩΝ

Τον οικονομικό προϋπολογισμό καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση με τον επικεφαλής της κ. Πέτρο Κρίκκη να απευθύνεται προς τον απερχόμενο δήμαρχο τονίζοντας «χάσατε τις εκλογές για την καθημερινότητα. Φτιάξατε μια πόλη για τους τουρίστες».

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η δημοτική αρχή κορόιδεψε τους πλημμυροπαθείς παρότι είχε δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν στο 100% οι αποζημιώσεις, υπερθεματίζοντας ότι απουσιάζουν παντελώς τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της πόλης».

«Κάνουμε κριτική απ’ την πλευρά του αν ο οικονομικός προϋπολογισμός ωφελεί την λαϊκή τάξη» επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Ιωάννης Παναγιώτου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Στην καταψήφιση του προϋπολογισμού προχώρησε, επίσης, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κι εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αξιών» κ. Άκης Νασιώκας.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Φωτό: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω