Με πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση συμμετοχής του Δήμου Λαρισαίων στο Δίκτυο Δήμων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία με διακριτικό τίτλο «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων».
Κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος κ. Θανάσης Μάμακος σημείωσε τα εξής:
«Στις 12 Μαρτίου, συνυπογράψαμε μαζί με συναδέλφους άλλων 90 δήμων απ’ όλη τη χώρα, την ιδρυτική πράξη για το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
Ανάμεσά τους και οι τρεις μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Μάλιστα, αρχικά είχαν ανακοινωθεί 83 Δήμοι, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Forum, που διοργάνωσε ο ΣΠΑΥ, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές πόλεις» και στο οποίο συμμετείχα και εγώ σαν ομιλητής, εξέφρασαν κι άλλοι την πρόθεση να ενταχθούν στο Δίκτυο κι έγιναν κι αυτοί ιδρυτικά μέλη.
Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης.
Στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.
Ουσιαστικά το Δίκτυο δημιουργεί έναν ανοιχτό χώρο για την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έναν Φορέα Τεχνικής Βοήθειας, που θα έχει στη διάθεσή του και μια εργαλειοθήκη με δεδομένα, μοντέλα και προγράμματα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Δίκτυο αποσκοπεί τόσο στην ανάπτυξη κοινών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στη διασφάλιση ενός ισχυρού συστήματος Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα βρίσκεται σε σταθερή λειτουργία και θα έχει τη δυνατότητα επικαιροποίησης των σχεδίων και των διαδικασιών για την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του.
Το Δίκτυο θα εκπονεί τις μελέτες, οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων-μελών και στη συνέχεια αυτές θα κοινοποιούνται στην Πολιτεία όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά για να είναι γνώστες όλοι, από το υπουργείο, την περιφέρεια μέχρι και τους εισαγγελείς.
Το Δίκτυο είναι ένα εργαλείο παρέμβασης με συγκεκριμένη πρόταση. Εργαλεία, χρηματοδοτήσεις, υλοποίηση, είναι το τρίπτυχο για να σωθεί η χώρα μας, οι Δήμοι μας.
Στην ουσία, δημιουργούμε έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεων μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση.
Σήμερα, οι προκλήσεις στο πεδίο της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων πολλαπλασιάζονται τόσο σε ένταση, όσο και σε πλήθος συμβάντων.
Η μεταξύ των Δήμων συνεργασία, εκτός του ότι είναι απολύτως αναγκαία, αποτελεί και το μοναδικό εχέγγυο για μια αποτελεσματική και σοβαρή δουλειά στο και της διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις