Τη βράβευση του αρχαιολόγου – επιγραφολόγου κ. Μπρούνο Ελί, ενός ανθρώπου που με το πολυετές έργο του έχει συνδράμει τα μέγιστα στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Φαρσάλων και της ευρύτερης Θεσσαλικής περιοχής, πραγματοποίησε ο Δήμος Φαρσάλων σε ειδική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου έκανε λόγο για μία «εκδήλωση δε θα έλεγα τιμής, όπως είθισται, γιατί είναι μία λέξη μικρή πιστεύω για να αποτυπώσει το ανεκτίμητης αξίας έργο του Μπρούνο Ελί. Θα προτιμούσα τον όρο εκδήλωση ευγνωμοσύνης, γιατί ευγνωμοσύνη χρωστάμε σ’ αυτόν τον άνθρωπο, που αν και Γάλλος, αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα, στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη του Ελληνικού μεγαλείου. Διόλου τυχαία εξάλλου φίλε Μπρούνο, η δήλωσή σου πως αισθάνεσαι μισός Έλληνας. Εγώ θα έλεγα πως είσαι όχι μισός, αλλά ολόκληρος και μάλιστα επιφανής Έλληνας. Γιατί η πολυετής προσφορά σου στην Ελλάδα και στην ιστορία της, θα μνημονεύεται ες αεί στο μέλλον.
Για σχεδόν μισό αιώνα εργάστηκες αδιάκοπα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τόπου μας. Έβαλες ανεξίτηλη τη σφραγίδα σου στην ανάδειξη του δεύτερου αρχαίου θεάτρου της Λάρισας, ενώ με την έρευνά σου έφερες σε όλους εμάς, άγνωστες πτυχές του μεγαλείου του παρελθόντος.
Το δε έργο σου στις επιγραφές, έχει μετεξελιχθεί σε υπόδειγμα και διδάσκεται πλέον στους νεότερους της επιστήμης, ενώ η ερμηνεία του, πρόσθεσε πολύτιμες γνώσεις στην ιστορία των αρχαίων χρόνων της Θεσσαλίας.
Έχουμε τη μεγάλη τύχη να γεννηθούμε σε χώματα που κάποτε πατούσαν λαμπροί άνδρες. Άνδρες που όριζαν τις τύχες του τότε κόσμου, που δημιούργησαν κοινωνίες προηγμένες στο πολίτευμα, στον πολιτισμό, στον τρόπο ζωής. Που προκάλεσαν και θα προκαλούν στο διάβα των αιώνων τον παγκόσμιο θαυμασμό.
Και είμαστε δύο φορές τυχεροί που άνθρωποι σαν τον Μπρούνο Ελί, έστρεψαν την προσοχή τους, αφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ αυτό τον τόπο και στο ιστορικό παρελθόν του.
Θέλω εκ μέρους όλων των Φαρσαλινών αγαπητέ Μπρούνο, να σου εκφράσω ξανά την ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας έχεις προσφέρει και από αυτό εδώ το βήμα να σε προσκαλέσω, ως επίσημο προσκεκλημένο, όταν φθάσουμε με το καλό, στα εγκαίνια του υπό διαμόρφωση μουσείου μας.
«Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη» είχε πει ο Γκαίτε. Κι εσύ αγαπητέ Μπρούνο, είσαι ένας Έλληνας που με τις πράξεις του έχει επιβεβαιώσει εμφατικά αυτή τη ρήση. Σε ευχαριστούμε». Αργότερα, ο κ. Εσκίογλου απένειμε στον κ. Ελί τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη συνδρομή του στην ιστορική ανάδειξη της περιοχής των Φαρσάλων.
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ο Λαρισαίος καθηγητής αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας και Κοσμήτορας σχολής ανθρωπιστικών επιστημών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ. Αθανάσιος Ευσταθίου ανέπτυξε το θέμα «Το Επιστημονικό έργο του Bruno Helly στην Θεσσαλία και ειδικότερα στα Φάρσαλα» υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά που γίνονται σήμερα είναι το αποκορύφωμα μίας συστηματικής προσπάθειας που έκανε ο Δήμαρχος Φαρσάλων εδώ και αρκετό καιρό, να αποδώσουμε αυτή την τιμή και την ευγνωμοσύνη σε έναν σημαντικό αρχαιολόγο, φιλόλογο, ιστορικό. Όλα αυτά για μένα έχουν σχεδόν ταυτόσημη έννοια». Στο τέλος της ομιλίας του, εξέφρασε την «βαθιά αναγνώριση και ευγνωμοσύνη στον Μπρούνο Ελί, για τη συμβολή του στη μελέτη της αρχαίας Θεσσαλίας και ιδιαιτέρως στην ιστορία των Φαρσάλων».
Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΕΛΙ
Το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, ο Μπρούνο Ελί, παρουσίασε στο κοινό την εργασία του με αντικείμενο «Από την Φθία του Αχιλλέα στην Φθία του Στράβωνα», παρουσιάζοντας πληθώρα ιστορικών στοιχείων για την περιοχή. Ξεκίνησε λέγοντας για την αρχαία Φθία ότι «η ακριβής της θέση, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πιθανόν να συμπίπτει με εκείνη των σημερινών Φαρσάλων. Πρώτος ο Φερεκύδης ταύτισε με την Ομηρική Φθία την πόλη Φάρσαλο της αρχαιότητας, όπου λατρευόταν η μητέρα του Αχιλλέα, Νηρηίδα Θέτιδα και ο παιδαγωγός του, Κένταυρος Χείρωνας. Στην περιοχή της πόλεως της Φαρσάλου ανήκε και η εκτεταμένη άκρη της πεδιάδας, η οποία στην κοιλάδα του Ενιπέως φτάνει μέχρι την Ερέτρια».
Υποστήριξε επίσης μεταξύ άλλων πως ο Στράβωνας στα κείμενά του παρουσιάζει τη Φθία της εποχής του και όχι του Αχιλλέα. Κατά τον Στράβωνα η επικράτεια της Φθίας ήταν ευρύτερη, με επικυριαρχία που διατηρούσε σε γειτονικές περιοχές, στις οποίες είχε παραχωρήσει εξουσίες σε τοπικούς αρχηγούς.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Νωρίτερα, στον χαιρετισμό της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια έκανε λόγο για «ευτυχισμένη στιγμή που κάθε φορά συναντούμε τον Μπρούνο γιατί πλέον οι αρχαιολόγοι τον θεωρούμε έναν από εμάς. Έχει προσφέρει πάρα πολλά. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμο Φαρσάλων γιατί έτσι τιμάται και το πάρα πολύ σπουδαίο αρχαιολογικό παρελθόν που υπάρχει στα Φάρσαλα».
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη ο Μπρούνο Ελί μπορεί να γεννήθηκε στη Γκρενόμπλ, αλλά νιώθει περισσότερο Θεσσαλός. Ως Έλληνες δίνουμε την αφορμή και την έμπνευση και τα αντικείμενα μελέτης ανάδειξης της ιστορίας και της ταυτότητάς μας.
Τη βραδιά έκλεισε με ιδανικό τρόπο, η Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων με τον μαέστρο κ. Κωνσταντίνο Μάτη και την κ. Έφη Φαρμάκη στο πιάνο.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη.
Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων π. Παναγιώτης Τσουμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Απόστολος Μπίλης, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σοφία Χατζηπλή και Δημήτρης Γούσιας, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Σταύρος Κουκουλιός, τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας Φαρσάλων κ. Ντίνος Βαρακλιώτης, Φωτεινή Πιτσιάβα, Σάκης Γεροβασίλης κ.α.
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις