Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης από τη Λάρισα το πρωί της Παρασκευής τονίζοντας «είναι ώρα τα κινήματα και η κοινωνία να ρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για την κακοκαιρία ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανέτοιμο παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων φορέων. Πολλά έργα που είχαν ωριμάσει για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν έχουν προχωρήσει. Η κλιματική κρίση δημιουργεί την ανάγκη να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις καταστροφικές καταστάσεις». Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «βρήκε χρήματα «για να αγοράσει Rafal, όχι όμως για Καναντέρ».

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Για την προβληματική εικόνα χθες με τις πλημμύρες σε σχολεία, επεσήμανε την ανάγκη «να υπάρξει ένα πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, για νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και φοιτητικές εστίες. Τα χρήματα υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης αρκεί να δοθούν σε αυτό τον τομέα της ανέγερσης σχολείων και να μη δοθούν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Για την πορεία της πανδημίας, ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως «η κοινωνία τα έδωσε όλα επί δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση αλλά δεν αξιοποιήθηκε αυτή η θυσία των πολιτών από την κυβέρνηση. Αντ’ αυτού έχουμε εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων. Είμαστε από τις χώρες της Ε.Ε. όπου οι θάνατοι σε σχέση με τον πληθυσμό είναι πάρα πολύ υψηλός».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Για το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα, μέτρα που λαμβάνονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε έναν άτεγκτο και αντιλαϊκό νεοφιλελευθερισμό».

Σε ερώτηση του onlarissa.gr για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε τα εξής:

  • Να υπάρξει έλεγχος στα καρτέλ. Δεν είναι δυνατό παντού να ανεβαίνουν οι τιμές χωρίς να υπάρχει από πλευράς κράτους και επιτροπής ανταγωνισμού ακαριαία παρέμβαση.
  • Να υπάρξει κάθετη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Έχουμε τον μεγαλύτερο φόρο σε όλη την Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι έχουν μειώσει στο κατώτατο όριο τον φόρο στα καύσιμα.
  • Ενίσχυση του χαμηλού εισοδήματος με αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ.
  • Έλεγχος στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας
  • Καμία διακοπή σε σύνδεση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

«ΜΑΘΗΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»

Για τον «αναβρασμό» στην εκπαίδευση και τις αντιδράσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είπε πως «είναι μία ψευδώνυμη αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς που έχει ως στόχο την υποβάθμιση και τη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, τη δημιουργία πολλών ταχυτήτων, καλών και κακών και όχι την ενίσχυση και την αναβάθμιση συνολικά της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οι απεργίες βγήκαν παράνομες με βάση το νόμο Χατζηδάκη, ένα νόμο που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την πραγματοποίηση μίας απεργίας. Είναι ένας απεργοκτόνος νόμος. Οι κινητοποιήσεις είναι ένα μάθημα αξιοπρέπειας και δημοκρατίας των εκπαιδευτικών που αφορά όλη την κοινωνία».

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω