Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη για τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ειδικά στο ν. Λάρισας, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας στο κείμενό της τα εξής:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΕΟΔΥ, ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας του 2023-2024 αποτελεί τον κυριότερο λόγο εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, σε σχέση με αρκετά από τα προηγούμενα χρόνια, με το ν. Λάρισας, ωστόσο, να βρίσκεται, δυστυχώς και πάλι, στην ‘’πρώτη γραμμή’’ της νέας υγειονομικής απειλής, σε σχέση με τους περισσότερους νομούς της υπόλοιπης χώρας.

Συγκεκριμένα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είχαν καταγραφεί σε πανελλαδικό επίπεδο έντεκα κρούσματα του ανωτέρω ιού και δύο θάνατοι, εικοσιπέντε περιστατικά και κανένας θάνατος το 2022 και μόλις τρία περιστατικά το 2021, φέτος ωστόσο και μέχρι τη 31η Ιουλίου στη χώρα είχαν διαγνωσθεί και διερευνηθεί τριαντατρία εγχώρια κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα δεκαεπτά τον Ιούλιο, με έξι από αυτά μοιραία, για τη ζωή των νοσούντων.

Ειδικότερα, ενώ η γεωγραφική κατανομή του ιού του Δ. Νείλου είναι ευρύτερη, συμπεριλαμβάνοντας τη Λευκάδα, τη Χαλκιδική, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Αχαΐα, τη Θεσπρωτία και την Θεσσαλονίκη, κρούσματα σημειώνονται ωστόσο και στην Καρδίτσα, όπως και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με 5 συνολικά περιπτώσεις στο δήμο Λαρισαίων, 2 στο δ. Κιλελέρ, 2 στην Αγιά και 1 περίπτωση στην Ελασσόνα.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αλλά και ο ΕΟΔΥ προειδοποιούν για μια περίοδο υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, εξαιτίας του ήπιου χειμώνα που προηγήθηκε.

Δεδομένου ότι εκτός από την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, όπως η εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, χρήση σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών/ανεμιστήρων, κατάλληλων ρούχων κ.ά., η Πολιτεία θα πρέπει να επιτείνει τις έρευνες για το κατά πόσο τα αυξημένα κρούσματα στο ν. Λάρισας σχετίζονται και με τις πλημμύρες από την κακοκαιρία “Daniel” του περασμένου φθινοπώρου και να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Δεδομένου ότι θα πρέπει να διερευνηθεί, αν ο ν. Λάρισας παρουσιάζει αύξηση των κρουσμάτων του Δ. Νείλου φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και να ληφθούν ανάλογα μέτρα, αφού οι φετινές καταγραφές του ιού δημιουργούν εύλογη ανησυχία και ερωτηματικά στον τοπικό πληθυσμό», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, για το «ποιες οι ενέργειες έως σήμερα -αλλά και εφεξής- των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη, όπως και την ενεργητική αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου που απειλεί τη ζωή και την υγεία, κυρίως, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά στο ν. Λάρισας και τη Θεσσαλία;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω