Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στην δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, έριξε φως σε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ασφαλισμένους: γιατί οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τελικά λιγότερο από την τσέπη τους για τα φάρμακα, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα.

«Να τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή και επιτρέψτε μου να τα ξεχωρίσω γιατί είναι διαφορετικές κατηγορίες», ανέφερε ο κ. Ευγενίδης, εξηγώντας ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αυτά που επηρεάζονται κυρίως από τις αυξήσεις. Αυτά τα φάρμακα δεν υπόκεινται σε προστασία της τιμής από το κράτος ή άλλες ρυθμιστικές αρχές, επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να καθορίζουν τις τιμές ελεύθερα.

Παρότι οι αυξήσεις είναι αισθητές και οι καταναλωτές πληρώνουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους, ο κ. Ευγενίδης τόνισε ότι η κατάσταση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι διαφορετική. «Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τον ΕΟΠΥΥ, οπότε η συμμετοχή των ασφαλισμένων παραμένει σταθερή, παρά τις αυξήσεις που μπορεί να έχουν σημειωθεί», υπογράμμισε.

Ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων χαμηλού κόστους, τα οποία είχαν υποστεί διαδοχικές μειώσεις τιμών τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας σε εξευτελιστικά επίπεδα. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή τους από πολύ ακριβότερα σκευάσματα.

Σχετικά με τα ακριβά φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι παρόλο που δεν υπήρξε αύξηση στις τιμές τους, υπήρξαν λάθη στην τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία αναμένεται να διορθωθούν σύντομα.

«Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα διορθωθεί αυτό το σφάλμα, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία επιβαρύνει πραγματικά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων», κατέληξε ο κ. Ευγενίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω