Να δοθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, που έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, με την οποία ακυρώθηκαν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, εξέλιξη που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, ζήτησε μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, στο περιθώριο της επετειακής εκδήλωσης του Κιλελέρ.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, “εκμεταλλευόμενος” την παρουσία του Υπουργού, έθεσε, ακόμη, στον κυβερνητικό παράγοντα την αναγκαιότητα απορρόφησης των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς επίσης και την προώθηση ρύθμισης για τις καλλιέργειες κηπευτικών για τους νέους αγρότες, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Δημήτρη Σοφολόγη.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κέλλας, επανέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που δημιούργησε η αναδρομικότητα της ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, για την κατανομή των βοσκότοπων, που οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στους νέους και νεοεισερχόμενους, σε μείωση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων, αλλά και στα ποσά των ενισχύσεων.
Ο κ. Γεωργαντάς, όντας ενήμερος για το ζήτημα, δήλωσε πως εξετάζει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Ο κ. Κέλλας, στη συνέχεια, έθεσε εκ νέου το αίτημα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης – το είχε συζητήσει με τον Υπουργό και στις 4/3/22 – να απορροφηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι το αίτημα θα εξεταστεί μόλις το Υπουργείο έχει συνολική εικόνα, για το ποια Σχέδια Βελτίωσης βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής εκ μέρους των παραγωγών του πρώτου αιτήματος πληρωμής (για όσους ήδη εγκρίθηκαν).
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης, από την πλευρά του, επεσήμανε στον κ. Γεωργαντά τον κίνδυνο υποβιβασμού της τυπικής απόδοσης σε επίπεδα χαμηλότερα της επιλεξιμότητας, για τους Νέους Αγρότες, που έχουν καταθέσει φάκελο προς ένταξη για καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, πως “αν δεν υφίστανται σταθερά προσβάσιμα προστατευτικά (ΤΟΛ) στέγαστρα, η καλλιέργεια μετατρέπεται από «υπό κάλυψη» σε «κηπευτικά υπαίθρου»”.
Το θέμα αυτό απασχολεί 3500 αγρότες πανελλαδικά, εκ των οποίων 450 βρίσκονται στον θεσσαλικό χώρο.
Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Κέλλας είχε προ ημερών επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ζητώντας να υπάρξει τροποποίηση της προκήρυξης.
Ο Υπουργός, σημείωσε, ότι οι καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών χαμηλής κάλυψης (καρπούζια και πεπόνια) συνεισφέρουν σε μέγιστο βαθμό στην εισαγωγή συναλλάγματος, μιας και το 80% αυτών εξάγονται σε χώρες κυρίως της Ευρώπης και θα το επανεξετάσει.