Μοιράσου το αρθρο!
Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες αναμένεται να επηρεάσει περίπου 600.000-700.000 περιπτώσεις. Πώς μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν το σπίτι τους.
Πανικό έχει προκαλέσει η απόφαση του Άρειου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες. Η εν λόγω απόφαση δίνει το «πράσινο φως» στα funds να βγάζουν στο «σφυρί» ακίνητα, που έχουν αποκτήσει με εξαγορά.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ακολούθησαν την άποψη που διατύπωσε η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η απόφαση αφορά περίπου 600.000-700.000 περιπτώσεις.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να δημιουργήσει νομολογιακή πυξίδα και για τα κατώτερα δικαστήρια, τα οποία στο χρονικό αυτό διάστημα που έχει ανακύψει το νομικό ζήτημα έχουν επίσης εκδώσει διαφορετικές κατά περίπτωση αποφάσεις.
Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς επισημαίνει ότι πρέπει να ανασταλεί η απόφαση για τους πλειστηριασμούς για το επόμενο διάστημα και να προχωρήσει στην ψήφιση νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η ανάρτησή του:
«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου , 9 μέρες αφού έκλεισαν οι φάκελοι με τα υπομνήματα των διαδίκων , απεφάνθη υπέρ της νομιμοποίησης των servicers , οδηγώντας στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Την ίδια στιγμή που οι πολίτες περιμένουν χρόνια για έκδοση δικαστικής απόφασης επί των υποθέσεων τους, η απόφαση υπέρ των funds φέρεται να βγήκε εντός λίγων ημερών σαν να επρόκειτο για απόφαση επί αιτήματος προσωρινής διαταγής. Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι σημαντική αν αποτελεί γενικό φαινόμενο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αν όμως είναι a la carte και έχει ως θύμα την ποιότητα της δικαιοσύνης, στρέφεται κατά του γενικού συμφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση , με δεδομένη την απόφαση, η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται. Είναι αντιμέτωπη με τις ευθύνες της πολιτικής της. Αν μείνει άπραγη θα είναι υπόλογη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς που έρχονται, αφού με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα Ηρακλής 2 και τον Πτωχευτικό Νόμο δημιούργησε το σημερινό ασφυκτικό για τους δανειολήπτες καθεστώς.
Οφείλει άμεσα να αναστείλει με ΠΝΠ τους πλειστηριασμούς για το επόμενο διάστημα και να προχωρήσει στην ψήφιση νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.»
Πώς μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν το σπίτι τους
Ακόμα και οι δανειολήπτες που κέρδισαν στο επίπεδο του Εφετείου πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με την κατάσχεση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία.
Όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, έχουν τις εξής επιλογές:
1) Να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους, χρησιμοποιώντας είτε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων είτε τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέσω αυτού του εργαλείου έχουν κάνει ρυθμίσεις περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες, με οφειλές, ύψους 1,08 δισ. ευρώ, προς το Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς, ενώ το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται αλλαγές, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι η μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων του Δημοσίου από 5% σε 3%, με, ταυτόχρονη, κατάργηση και του πέναλτι προεξόφλησης και η υποχρεωτικότητα, τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους οφειλέτες, της αιτιολόγησης γιατί δεν κάνουν αποδεκτή την πρόταση ρύθμισης που παράγει αυτόματα ο μηχανισμός μέσω αλγορίθμου, με τη δικαιολογία της απόρριψης να αναρτάται δημόσια μέσα στην πλατφόρμα.
2) Να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Η πλατφόρμα για το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα είναι ανοιχτή για αιτήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 μηνών που είναι σε ισχύ το πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας το περιθώριο υποβολής της αίτησης είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.
Οι δανειολήπτες δικαιούνται:
- Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας, δηλαδή από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μηνιαίως.
- Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
3) Να λάβουν τη 2η Ευκαιρία, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, διεκδικώντας την επανάκτηση της κυριότητας του ακινήτου από τον Φορέα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους.
Στην περίπτωση αυτή εάν ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της απαλλαγής οφειλών, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με, ταυτόχρονη, ρευστοποίηση (δηλαδή, απώλεια) της ιδιοκτησίας της περιουσίας του, έτσι ώστε να λάβει τη 2η Ευκαιρία.
Στη συνέχεια, ένας ιδιωτικός Φορέας αγοράζει την πρώτη κατοικία του και του την επαναμισθώνει (ενοικιάζει) για 12 έτη, με τον οφειλέτη να διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς της στο μέλλον, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.