Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε σχέση με τις συνθήκες εργασία τους, τονίζει η νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Έτσι το 2016, πέθαναν περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες ή τραυματισμούς που σχετίζονται με το επάγγελμα τους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για περίπου το 81 % των θανάτων. Τα περισσότερα από αυτά είναι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις με 450.000 θανάτους, εγκεφαλικά επεισόδια με 400.000 θανάτους και οι ασθένειες των στεφανιαίων αρτηριών με 350.000 θάνατοι. Περίπου 19%των εργαζομένων πέθαναν σε ατυχήματα.
Η μελέτη κατονομάζει 19 παράγοντες που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των πολλών ωρών εργασίας που ευθύνονται για 750.000 θανάτους, των επιβλαβών εξωτερικών επιδράσεων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση με 450.000 θανάτους ή τον θόρυβο, ο οποίος όμως δεν οδηγεί άμεσα στο θάνατο των εργαζομένων, αλλά στην απώλεια ακοής του, η οποία μάλιστα αυξήθηκε από 5,9 σε 8,1 εκ. άτομα κατά την περίοδο της μελέτης τα έτη 2000 έως 2016.
Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία μειώθηκαν μεν κατά 14 % κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, παρ ‘όλα αυτά, καταγράφεται τάση αύξησης 41% και 19%, αντίστοιχα, σε χρόνιες καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια λόγω πολλών ωρών εργασίας.
«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους να σκοτώνονται κυριολεκτικά από τις δουλειές τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος. Η έκθεση προορίζεται να αποτελέσει ως «έκκληση αφύπνισης» στα κράτη και τις εταιρείες για την προστασία και τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.